Tutsak Gazeteci Dicle Müftüoğlu için uluslararası kurumlara çağrı

6 basın meslek örgütü, tutsak Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun serbest bırakılması için uluslararası kurumlara çağrıda bulundu.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Medya Ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Türkiye Basın Yayın Ve Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ),  Türkiye Gazeteciler Sendikası  (TGS), tutsak bulunan Gazeteci Dicle Müftüoğlu’nun serbest bırakılması için uluslararası kurumlara kampanya çağrısında bulundu.  

Gazeteci meslek örgütleri, hazırladığı çağrı metnini uluslararası basın örgütleri ve insan hakları alanında çalışmalara yürüten kurumlara gönderdi.
Metinde, "Ödüllü Kürt gazeteci Dicle Müftüoğlu, DFG Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü olarak gazetecilik alanındaki değerli çalışmalarıyla tanınan bir gazetecidir. 3 Mayıs 2023 Dünya Basın Özgürlüğü Günü'nde tutuklanarak cezaevine gönderildi" denildi.

"43 sayfalık iddianamenin 41 sayfasında Dicle Müftüoğlu'na yönelik tek bir suçlama bulunmuyor" vurgusunda bulunulan metinde, iki duruşmada da gerekçesiz şekilde tahliye edilmediği belirtildi.

Metinde, "Müftüoğlu'nun gazetecilik mesleği nedeniyle tutuklanması sadece kendisine değil, basın özgürlüğüne ve demokrasinin temel değerlerine de ciddi bir saldırıdır" ifadeleri kullanıldı.

Çağrı yapılan metinin ekinde ise Dicle Müftüoğlu hakkında MLSA Hukuk Birimi ve Avukat Resul Temur’un hazırladığı iki ayrı rapor paylaşıldı.

 Yine MLSA Hukuk Birimi’nin dava hakkındaki hazırladığı rapora da yer verildi.  
Dicle Müftüoğlu'nun 29 Şubat'taki duruşması için de dayanışma çağrısı yapıldı.