Tutsak yakınlarından 'tülbentli' eylem: Sesimizi duyun

İmralı tecridine karşı Türk Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşmek için Wan'dan Ankara'ya gelen anneler, başlarındaki beyaz tülbentleri yere atarak, seslerinin duyulmasını istedi.

ÖZGÜRLÜĞE SES VER EYLEMLERİ

Wan'dan Ankara'ya gelen tutsak yakınları, "Adaleti sağla hukuku uygula” talebiyle Türk Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüşmek istedi. Tutsak yakınlarının görüşme talebi bu hafta da karşılık bulmadı.

İlk olarak Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Genel Merkezi önünde bir araya gelen tutsak yakınları, bakanlığa doğru yürümek istedi ancak polis bakanın yerinde olmadığını söyleyerek engel oldu. 

 Tutsak yakınları, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Hak hukuk adalet” sloganlarıyla engeli protesto etti. Konuşmalarında "kalıcı barış" vurgusu yapan tutsak yakınları, İmralı Hapishanesinde mutlak tecrit altında tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'dan haber alamadıklarını vurguladı. Bu topraklarda yaşayan herkes için mücadele ettiklerini belirten tutsak yakınları, “Tüm dünya aydınlarına sesleniyoruz; artık annelerin seslerini siz de duyun" çağrısı yaptı. 

Anneler, açıklama sonrası beyaz tülbentlerini (laçik) yere atarak, "barış" çağrısı yaptı. 

EYLEME DAİR

Tutsaklar, “Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt soruna demokratik çözüm” kampanyası kapsamında 27 Kasım tarihinde başlattıkları açlık grevini 4 Nisan tarihinde farklı bir aşamaya taşıdı. Mahkemeleri boykot eden tutsaklar telefon ve aile görüşmelerine de çıkmıyor. 

 Tutsakların başlattığı eylemle birlikte dışarıda yakınları ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUHAY-DER) öncülüğünde eylemler başladı. İlk olarak parti binalarında “Adalet Nöbeti” düzenleyen aileler, şimdi eylemlerini sokağa taşıdı. Her Pazartesi cezaevleri önünden “Özgürlüğe ses ver” diye haykıran tutsak yakınları Çarşamba günleri de Ankara’ya giderek “Adaleti sağla hukuku uygula” eylemi kapsamında Adalet Bakanı ile görüşme talep ediyor. Cuma günleri ise AKP il binaları önünde tutsak yakınları öncülüğünde toplanan kitle “Tecride son ver” çağrısı yapıyor.