Devletin katlettiği Uğur ve babası mezarları başında anıldı

Mêrdin'de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz'ın 19. ölüm yıldönümleri mezarları başında anıldı.

Mêrdin’in Qoser (Kızıltepe) ilçesinde, 21 Kasım 2004'te evlerinin önünde 13 kurşunla katledilen 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ile babası Ahmet Kaymaz, ölümlerinin 19. yılında Pirîketa (Atatürk) mahallesindeki kabirleri başında anıldı.

Anma törenine Kaymaz ailesi üyeleri, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Tören sırasında Uğur ve babasının fotoğraflarının yer aldığı dövizler taşınarak, "Şehît namirin" sloganları atıldı.

Anma etkinliği, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşuyla başladı.

HDP Qoser İlçe Eşbaşkanı Aysel Ayav, Uğur ve babasının mezarlarına yapılan saldırıya tepki gösterdi ve bu zihniyetle mücadele edeceklerini belirtti.

HEDEP Mêrdîn Milletvekili Beritan Güneş, Uğur'un katledildiği zaman yanına silah bırakılarak "terörist" olarak suçlandığını hatırlatarak, faillerin korunduğunu ve ödüllendirildiğini ifade etti.

Güneş, Uğur'un hafızalardan silinmeye çalışıldığını ancak unutulmayacağını vurguladı.

HEDEP Mêrdîn İl Eşbaşkanı Alaaddin Turan, 12 yaşında 13 kurşunla katledilen Uğur'un dünya üzerinde benzerinin olmadığını söyleyerek, mezar taşlarının tahrip edilmesine tepki gösterdi.

HEDEP Mêrdîn Milletvekili Kamuran Tanhan, Uğur Kaymaz'ın devlet için bir "imtihan" olduğunu ancak devletin bu "imtihandan" geçmediğini belirtti. Tanhan, kamu vicdanında faillerin cezalandırıldığını ifade etti.

Anne Makbule Kaymaz, "12 yaşında bir çocuk ‘terörist’ olamaz. 3 defadır mezar taşımız kırılıyor. Ölülerimizden de mi korkuyorlar? Ne istiyorlar? Yaşadığım müddetçe onları unutmayacağım" dedi.

Konuşmaların ardından Uğur ve babası Ahmet Kaymaz'ın mezarlarına karanfil bırakıldı. Anma etkinliği, "Şehît namirin" sloganlarıyla son buldu.