Uluslararası Kadın Delegasyonu, Abdullah Öcalan'ın avukatlarını ziyaret etti

Uluslararası Kadın Delegasyonu, Asrın Hukuk Bürosu'nu ziyaret etti. İmralı tecridinin konuşulduğu ziyarette açlık grevlerine dikkat çekildi.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden aralarında hukukçu, parlamenter, ekolojist ve sivil toplum örgütü temsilcisinin bulunduğu 7 kişilik Uluslararası Kadın Delegasyonu, Türkiye’ye geldi. Heyet, İmralı tecridi ve cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin iki gün çeşitli temaslarda bulunacak.  Bir dizi ziyaret gerçekleştirecek heyetin ilk ziyareti Asrın Hukuk Bürosu oldu. Görüşmeye Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından Raziye Öztürk, Rezan Sarıca, İbrahim Bilmez ve Emran Emekçi katıldı.

Asrın Hukuk Bürosu avukatları heyete, İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile diğer tutsaklar Ömer Hayri Konar, Veysi Aktaş ve Hamili Yıldırım’a dönük tecridi aktardı. Avukatlar, Abdullah Öcalan’a verilen keyfi disiplin cezaları, İmralı Cezaevi koşulları, avukat yasaklarına dair son kararları ve bu kararlara karşı yaptıkları girişimleri aktardı.

'KÜRT HALKI ABDULLAH ÖCALAN'I LİDERİ OLARAK GÖRÜYOR'

Heyetle yapılan görüşmede konuşan Av. Emran Emekçi, Abdullah Öcalan’dan 33 aydır haber alınamadığına dikkat çekerek avukat ve aile görüşlerinin keyfi bir şekilde engellendiğini söyledi. Avukat görüş yasaklarının politik nedenlerle engellendiğini belirten Emekçi, “Avukat görüş yasakları ve disiplin cezalarının nedenleri bizden gizleniyor. Yasaya göre aile ve avukat görüşlerini n yasaklanması için avukat  görüşmelerinin  bir belgeyle kanıtlanması lazım.  Olmayan avukat görüşmesine yasak getiriliyor, bunun hukuki hiçbir yanı yok. Tecrit politikalarıyla Abdullah Öcalan’ın iradesini kırmak ve onu politik haklarından vazgeçirip bireysel haklara hapsetmek istiyorlar” dedi.

Av. İbrahim Bilmez de, Kürt halkının Abdullah Öcalan'ı bir lider olarak gördüğünü belirterek, “Daha önce Sayın Öcalan için defalarca kampanyalar yapıldı. Dünya çapında yürütülen Öcalan'a Özgürlük Kampanyası kapsamında toplanan 10 milyon 328 bin 623 imza, Avrupa Konseyi'ne teslim edildi. Çünkü Kürt halkının büyük bir bölümü Öcalan'a güveniyor. Devlet bunu biliyor ve defalarca resmi masada görüşme gerçekleştirdi. Sayın Öcalan hem Türkiye’ye hem de Ortadoğu için büyük bir şanstır. Sayın Öcalan, Kürt sorunun barışçıl yollarla çözümüne dair 1993 yılından beri çabalıyor, defalarca tek taraflı ateşkes yaptı. Sayın Öcalan aynı zamanda çok makul biridir. Kürt sorunun karmaşık olduğunun ve Ortadoğu’yu etkilediğinin farkında. Bütün bu tecrit koşullarına rağmen barış ve çözüm için çalıştı. Kürt halkı Sayın Öcalan'ın arkasında, Sayın Öcalan’a yaklaşımın Kürt halkına yaklaşım olduğunun bilincinde. Türkiye’de tecrit koşullarının ortadan kaldırması ve Kürt soruna çözüm için açlık grevleri başladı. Bu durum bizi endişeleniyor. Bizler heyetin burada olmasından mutluyuz, talebimiz yaşanan tecridin tüm kamuoyuna duyurulması” şeklinde konuştu.

'CİDDİ KAYGIMIZ VAR'

Av. Rezan Sarıca, "Sayın Öcalan, şu an bir kadın heyetinin kendisi için burada bir ziyarette bulunduğunu bilseydi çok mutlu olurdu. Sayın Öcalan'dan 33 aydır haber alınamıyor. Bu bizde ciddi kaygı nedeni. Öcalan Kürt meselesinin çözümü için her zaman hazır olduğunu söyledi. Toplumun içinde bulunduğu krize dair önerilerde bulundu. Duruşu ve iradesi büyük güven ve umut veriyordu. Bunun topluma da yansıması oldu. Ayrıca o dönem yapılan açlık grevleri onun çağrıları ile sonlandırıldı. Çünkü siyasi çizgisi, yaşatma felsefesi üzerinedir. Son görüşmelerde genel çatışma potansiyellerinin de farkındaydı. Bunu bir haftada durdurabileceğine dair güçlü irade beyanında bulunduysa da eli havada kaldı. Sayın Öcalan, çözüm için her zaman hazırdı” dedi.

Abdullah Öcalan’ın kadın meselesine yaklaşımının özgürlük temelinde olduğunu kaydeden Sarıca,  kadınların yaşadığı sorunları kendisi için büyük bir mücadele gerekçesi olarak ele aldığını söyledi.  Sarıca, “Örneğin ‘çocuk gelinler’ meselesinde Öcalan bu konu için ‘10 devrim yaparım’ diyordu. Kadınların eşit koşulda yaşaması için büyük bir mücadele içerisindeydi. Yine o dönem güncel sorunlara merakı vardı.  Kadın kurtuluş mücadelesine verdiği önem eskiden bu yana gündemindeydi” dedi.

'ABDULLAH ÖCALAN ZİHNİYET DEVRİMİ YAPTI'

Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlükçü paradigmasına dikkat çeken Av. Raziye Öztürk ise “ Sayın Öcalan, kadınların kesinlikle öncü konumda olmasını istemiş ve Kurdistan'da ciddi bir zihniyet devrimi yaratmıştır. O zor koşulda bile kadın özgürlükçü paradigmasını inşa etti. Özellikle kadın boyutuyla bu sistem karşısında ortaya koyduğu paradigması her yerde yaşam bulmaktadır” diye belirtti.

Avukatların aktarımından sonra görüşmeler basına kapalı devam etti.
Heyet ardından, Kadınlar Birlikte Güçlü, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV ), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Cumartesi Anneleri’ni ziyaret edecek.