Uysal: Kaya’nın adli tıp kurumunun raporunun beklenmesi hukuka aykırı

HEDEP Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan; yüzde 93 engelli, 81 yaşında, tek başına hayatını kendi başına hayatını idame ettiremeyecek birisi için, adli tıp kurumunun raporunun beklenmesi yetersiz ve hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Ağır hasta tutsak 81 yaşındaki Abdulalim Kaya hakkında, 2008’de katılmış olduğu bir basın açıklaması nedeniyle açılan dava sonucunda “örgüt propagandası” iddiasıyla 5 yıl hapis cezası verildi ve verilen bu hapis cezası Yargıtay tarafından 2011 yılında onandı.  Bursa’da prostat hastalığı nedeniyle ameliyat olan Kaya, 14 Ekim 2020 tarihinde gözaltına alınarak, Bursa H Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Burada 60 gün boyunca tek başına bir odada tutulan Kaya, yapılan başvurular sonucunda 4 Ocak 2021 tarihinde cezası 6 aylığına ertelendi. Kaya cezasının ertelenmesi sonrası Sêrt’e dönerek, tedavisine devam etti.

Kaya, sağlık problemlerine rağmen 31 Mart 2023’te tekrar tutuklanıp, Batman M Tipi Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Aile avukatları tarafından cezanın ertelenmesi için yapılan başvurulara ise 31 Ağustos’ta İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından “cezaevinde kalabilir” raporu verilmesi nedeniyle olumsuz yanıt verildi. Sol gözü görmeyen, sol kulağı da duymayan Kaya’nın, böbrekleri iflas etmiş durumda. Şeker ve tansiyon hastalığının yanı sıra demans teşhisi de konulan Kaya, kalp hastası olmasından anjiyo oldu. Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından Kaya için 12 Ekim 2022’de yüzde 93 engellilik raporu verildi. Bu raporda “Hayatını yalnız devam ettiremeyeceği, cezasının infazı sırasında sürekli bakım ve tedaviye ihtiyaç duyacağı, infazına cezaevi koşullarında devam edemeyeceği, hükümlünün hastalığı kesin bir şekilde hayati tehlike arz etmekte olup, hayatını yalnız idame ettirmesi mümkün görünmediği” tespitleri yer aldı.

‘YÜZDE 93 ENGELİ, BAKIMA MUHTAÇ’

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Şırnak Milletvekili Newroz Uysal Aslan, Türkiye cezaevlerinde yüzlerce hasta mahpus olduğunu söyledi. Bu hasta mahpusların hastalıkları, yaşları ve bulundukları cezaevleri tiplerine göre değişkenlik gösterdiğini söyleyen Aslan, son günlerde, gündeme oturan hasta mahpuslardan bir tanesinin de Abdulalim Kaya olduğunu belirtti. Abdulalim Kaya’nın 81 yaşında, yüzde 93 engeli olduğunu dile getiren Aslan, “Birçok ameliyat geçirmiş. Şu anda da yardıma ve bakıma muhtaç durumda. Batman M-Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuluyor ve ‘örgüte yardım’ ettiği iddiasıyla kesinleşen 5 yıla yakın cezası var. Kendisinin infazı daha önce farklı tarihlerde hastalık nedeniyle ertelenmişti. Ancak bu erteleme bittikten sonra, Mart 2023 tarihinden beri, tekrar Batman M-Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldü. O günden bu güne kadar infazı devam ediyor. Bu süreçte sonra defalarca hastaneye götürülüp, getirildi. Ailesi ve avukatları, infaz erteleme başvuruları yaptılar. Bizler de hastalık durumundan kaynaklı Meclis’te gündeme getirdik. Ancak tahliye edilmemesinin nedeni ise kanunda ifade edilen cezaevinde kalabilirliği üzerinden bir adli tıp kurumu raporu beklenmesi” dedi.  

‘TEK BAŞINA HAYATINI İDAME ETTİREMEYECEK BİRİSİ’

Tek başına hayatını idame ettiremeyecek birisi için adli tıp kurumunun raporunun beklenmesi yetersiz ve hukuka aykırı olduğunu ifade eden Aslan, “Çünkü kendisinin durumu barız bir şekilde, fotoğraflara da yansıdı. Kaya’nın durumu tüm kamuoyu tanık oldu. Bakıma muhtaç birisi için cezaevinde kalabilir, kalamaz raporu üzerinden aylardır bekletilmesini, biz kabul etmiyoruz. Bu konuda cezaevine hem infaz erteleme başvurusu var, avukatlarının hem cumhurbaşkanlığının bunama hastalık ve yaşlılık nedeniyle erteleme talepleri var, hem de daha bugün Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararına kaynaklı olarak infaz durdurma talepleri oldu. Cezasının ertelenmemesinin nedeni kendisinin cezaevinde ‘kalabilir’ olduğu iddiası ve rapor bekleniyor. Üç ayrı başvuru var. Aile de, avukatlar da ve bizler de süreci hızlandırabilmek adına bakanlıkla görüşmelerimizi sürdürüyoruz.