Van Müftülüğünde ‘gizli imam’ yoluyla fişleme

Van’da Diyanet İşleri’nde çalışanlar önce fişleniyor, sonra da ‘gizli’ tanık beyanıyla işten atılıyor. Van’da bir çok imam “PKK’li cenazesine gittiği” gerekçesiyle işten çıkarıldı.

Van İl Müftülüğünde ‘örgütle iltisaklı’ diyerek yüzlerce kişinin işten çıkarılmasının ardından, bu sürecin nasıl hukuksuz bir şekilde işlediği de ortaya çıktı.

Fişleme ve gizli tanık süreci, Van İl Müftüsünün Diyanet İşleri Başkanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı ve Başmüfettişlik Makamından talebi ile başladı.

Van İl Müftüsü, ilçe ilçe isimlerini verdiği imamların dinlenmesini ve tanıklıklarının kabul edilmesini istiyor.

Van İl Müftülüğünün çağırdığı, kimlik bilgileri gizli tutulan bazı imamların fişleme için kullanıldıkları anlaşılıyor. Ortaya çıkan bir belgede, gizli tanık beyanlarda bulunanların da kimlik bilgilerinin saklı tutulması ve devlet koruması talep ettikleri görülüyor. Rejimin baskı kampanyasını argümanları haline gelen “gizli imamlar”, KHK ile işten çıkarılan imam ve müftülük çalışanlarını PKK bağlantılı olmakla suçluyorlar. Hukuksal süreç ise, hiçbir temeli olmayan, devletin delil üretme yöntemlerine dayanıyor.

Bir “tanık” ya da “muhbirin” ifadelerinde şu suçlamalar dikkat çekiyor: “Adı geçenin tam bir PKK/KCK sempatizanı olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Söz konusu şahıslar PKK zihniyetine teşvik etmiş ve görevleri PKK’ya destek vermeye yönlendirilmiştir. PKK’lı tüm teröristlerin cenazelerine katılıyorlar. Kobani olaylarında PKK’ya destek verdi. İhraç edilmesi yerinde bir karardır. Terörist cenaze ve taziyelerinde tamamen terör örgütlerinin propagandasını yapıyorlar. Burada anlattıklarımın ve kimlik bilgilerimin gizli kalmasını özellikle istiyorum. Devletime güvendiğim için bu ifadeyi verdim. Zira devletin beni ve çocuklarımı mağdur etmeyeceğine inanıyorum.”

Van’da en az 21 imamdan bu yönlü ifadeler alınarak ihraçlar gerçekleştirildi.