Viyan Tekçe: Bu mücadeleyi kıramayacaklar

İrade gaspına karşı İstanbul’daki nöbet eylemine katılan Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe, “Bu mücadeleyi, kararlılığı, birlikteliği kıramayacaklar ve bizleri sindiremeyecekler” dedi.

İRADE GASPINA KARŞI EYLEM

Colemêrg Belediyesi’nin gasp edilmesine karşı İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri’nin Beyoğlu'nda bulunan Şişhane Meydanı’nda başlattığı nöbet eylemi 24’üncü gününde devam ediyor. Eyleme çok sayıda kurumun yanı sıra Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe de katıldı.  

DEM Parti Ümraniye İlçe Eşbaşkanı Halis Yakut, devletin tarih boyunca Kürt halkına katliam politikaları uyguladığını belirterek, “Sistem daima Kürt halkına zulüm uyguluyor. Şêx Seîd’e uygulanan idam, vahşet bugün sadece şekil değiştirmiştir. Kürt halkı da her zaman direniş göstermiştir” dedi. Colemêrg’den gelen Aysel Koca, nöbet tutanlara Colemêrg’ten selam getirdiğini belirterek, “Bir Hakkarili olarak burada olmaktan onur duyuyorum. Kayyum darbedir. Darbeye hayır demek için buradayız. Nöbetimize sonuna kadar devam edeceğiz” diye belirtti. 

‘İRADEMİZİ EZMENİZE İZİN VERMEYECEĞİZ’

DEM Parti İl Yöneticisi Gizem Koca, “İradeye Saygı Yürüyüşü”nün Hezex (İdil) kolunda, Türk polisinin Cizîr (Cizre) Belediyesi Eşbaşkanı Güler Tunç’a söylediği sözleri hatırlatarak, “Erkek devlete yaslanıp kadınları tehdit edenler bilsin ki direnişimizi ezmelerine izin vermeyeceğiz. Güler Tunç kadınların iradesidir. İrademizi ezip geçmenize izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

‘BUNUN ADI FAŞİZMDİR’

Avukat Kemal Aytaç, “Öyle bir ülkede yaşıyoruz ki bir avukat olarak hukuk adına bir şey söylemek çok zor. Siyasi iktidar bırakın kanunları, Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarını bile uygulamıyor ve kendi yasalarını çiğniyor. Halkın iradesiyle seçilen bir belediye başkanını görevinden alıp Hakkari halkının iradesini yok sayıyorsunuz. Bunun adı faşizmdir” diye belirtti.

‘İKTİDAR HUKUK KENDİ ARACI HALİNE GETİRDİ’

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Eşbaşkanı Serhat Çakmak, iktidarın hukuku bir araç gibi kullandığını ifade ederek, “Halk, hukuku hak elde etme aracı olarak görürken siyasi iktidar hukuku kendisi için bir araç haline getirmektedir. Hukukun geldiği nokta budur. Yüz yıllık tarih içeresinde her iktidar hukuku bu amaçla kullanmakta ve işlevsiz hale getirmektedir. Hukuk, kayyum için bir yol haline gelmektedir. Amacımız hak ve adaletin yerini bulmasıdır” şeklinde konuştu.

‘VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Son olarak konuşan Colemêrg Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe, “Bu mücadeleyi, kararlılığı, birlikteliği kıramayacaklar ve bizleri sindiremeyecekler. Bizler bu darbeci kayyum anlayışını kabul etmiyoruz. Bu karar bizim için yok hükmündedir. Çünkü belediyeler atanmışların değil seçilmişlerindir. Bizler de seçilmiş belediye eş başkanlarıyız. Bu kararı hiçbir güç ve karar değiştiremez. Benim şahsımda kadınlarının seçme ve seçilme hakkı elinden alınmıştır. Meydanlardayız, vazgeçmeyeceğiz ve bizi susturamayacaklar” dedi. 

Eylem slogan ve alkışlarla sona erdi.