GÖRÜNTÜLÜ

‘Xebatê Zaroka’ başladı

Tiyatro ile müzik eğitimi ve film gösterimlerini kapsayan ‘Xebatê Zaroka’ başladı. 9-12 yaşındaki çocuklara üç ay boyunca verilecek eğitimlerle renkli günler yaşatılacak.

XEBATÊ ZAROKA

Mezopotamya Demokratik Kültür ve Sanat Hareketi (TEV-ÇAND), Hîlala Zêrîn Kadın Kültür Hareketi ve Şilêr Çocuk Komitesi’nin, geçen yıl ortaklaşa düzenlediği ‘Tiyatro Günleri’ projesi, daha kapsamlı bir şekilde film gösterimleri, müzik grupları oluşturma çalışmasıyla 8 Haziran’da çocuklar ile buluştu.

15 kişilik bir ekiple yürütülen proje kapsamında, Kuzey ve Doğu Suriye’nin Rimêlan ve Dêrik ketleri ile Newroz Kampı’nda etkinlikler düzenlendi. Şehba ve Kobanê kantonları dahil 12 çocuk tiyatro grubu oluşturuldu. Ayrıca Rimêlan’da, Kuzey ve Doğu Suriye’nin özgürleştirilmesi için verilen savaşta yaşamını yitirenlerin çocuklarının yer aldığı Faraşin Çocuk Grubu da kuruldu, öğretmenler yetiştirildi. Grupların oynadıkları oyunlar, Kürt klasik fabllarından oluşturuldu. Pîre Rovê, Şêr û Mişk, Çuk û Pore, Mişk û Pîsîk gibi oyunlar hazırlandı. Dört oyun, Rimelan ve Dêrik’te; üç oyun da Qamişlo’da oynandı. Oyunlar için şarkılar bestelendi ve çocuklar bu şarkıları seslendirdi. Minbic’te bu projeyle bir çocuk festivali yapıldı. Ayrıca çocuklardan oluşan halay ve müzik grupları da projeye destek oldu. Bu projeye Bask ülkesinden Durango Belediyesi, Fonti Di Pace Derneği, Societa in Formazione Örgütü, Teatro Degli İncontri, Teatro Ura, Oltreunpo Teatro Roma’da bulunan Comunita Brasiliana kurumları destek vermişti. Bu kurumlar, bu seneki çalışmalara da destek sunuyor.

YARATICI ÖZELLİKLERİNİ GELİŞTİRME

Geçen sene sadece tiyatro çalışmalarını kapsayan çocuk sanat grupları, bu yıl üç aylık tiyatronun yanı sıra müzik çalışmaları ve film gösterimlerini de kapsayacak. Okullardaki eğitimin bir tamamlayıcısı olarak yaz boyunca çocukların zamanlarını daha iyi değerlendirmesi, sanat eğitimi ile yaratıcı özelliklerini geliştirmesi hedefleniyor.

50 ÇOCUĞA SANATSAL EĞİTİMLER

Dicle Kültür ve Sanat Merkezi’nde yürütülecek eğitimler, haftada iki gün olacak şekilde yaklaşık 50 çocuğa ulaşacak. Şivan Cizîrê, Şevzan Mehmud ve Ekîn Ronî, 9-12 yaşları arasında çocukları eğitecek. Eğitim kapsamında derslerin yanı sıra çeşitli gezi ve ekolojik faaliyetler yapılacak. Geçen yılki etkinliklerden memnun kalan aileler, bu yıl da büyük bir ilgiyle çocuklarının sanatsal faaliyetlerini desteklemekten geri kalmıyor.

ÇOCUKLAR İÇİN GÜZEL BİR YAZ

Üç ay boyunca müzik bölümde enstrüman eğitimi, koro çalışması, nota eğitiminin yanı sıra solfej dersleri de verilecek. Tiyatro bölümünde ise oyunculuk, yazmayı sevdirme, drama, ses ve diyafram çalışmaları ile jest ve mimik eğitimleri verilecek. Ayrıca her hafta bir sosyal etkinlikle çocukların bedensel ve ruhsal gelişmelerine destek sunulacak. Çocukları, çizgi film gösterimlerinden tutalım spor etkinliklerinden konserlere kadar birçok etkinlikle  güzel bir yaz geçirecek. Dêrikli çocuklar, her yıl 1 Eylül’de yapılan çocuk festivaline, bu yılki eğitimlerinin sonucunda ortaya çıkacak bir tiyatro ve çocuk korosuyla katılacak.