YJA Star mücadelesiyle kadına yönelik şiddete karşı duruyor

Kadınların ataerkil sistem tarafından saldırılara maruz kaldığına işaret eden YJA Star gerillaları, “Bizler de mücadelemizle kadına yönelik şiddete karşı duruyoruz” dedi.

Özgürlük hareketi saflarında kadınlar hayatın ve savaşın her alanında merkezi ve belirleyici bir role sahip. Sağlık alanıyla görevli YJA Star gerillaları, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'ne ilişkin mesajlarını Sterk TV'de yayınlanan özel bir programda verdi. 

Değerlendirmelerinde kadının rol ve misyonundan bahseden YJA Star’lı Dr. Rûken Botan, tarihin başlangıcından bu yana her kadının topluma karşı sorumluluk görevini yerine getirdiğini belirtti. Toplumsal sorunların çözümünde geçmişte kadınların öncülük ettiğine dikkat çeken Botan, “Kadınlar ataerkil sistemle birlikte köleleştirildi ama Önder Apo'nun çıkışıyla kadınlar tekrar toplumdaki aktif rolünü yeniden kazandılar. Artık saflarımızda, her alanda, her çalışmada çoğunlukla kadın arkadaşlar bulunuyor. Ordumuz kadının ne kadar güçlü olduğunun bir ispatıdır. Hem gerilla hem de doktor olarak mücadelede yer alıyoruz. Yaptığımız bu çalışma stratejik bir öneme sahip; çünkü yaralanan arkadaşlarımızın yaralarının hafifletilmesine yardımcı olabiliyoruz. Kadınlar olarak devrim çalışmasındaki rolümüzün etkisini bir kez daha görürüz. Manevi açıdan bakıldığında yaptığımız işin büyük bir anlamı var, çünkü arkadaşlarımızın iyileştiğini gördüğümüz anda, büyük bir mutluluk yaşıyoruz” diye konuştu.

Dr. Ararat Orhan ise sağlık çalışmalarına geçiş nedenine ilişkin şunları ifade etti: "Erkek egemen sistemin kadınları hayatın her alanından uzak ve pasif tutmaya çalıştığını görünce kendimi geliştirmek istedim. Sağlık alanında çalışmaya karar vererek, özgürlük saflarındaki arkadaşlarımın acılarına derman olmak istedim. Sağlık alanında çalışmak çok büyük hassasiyet ve dikkat gerektiriyor. Kadın, yaşam alanlarında kendini ne kadar geliştirirse, ne kadar bilinçlenirse, bu soykırımcı sistemi o kadar zayıflatacak ve şiddet politikalarına son verecektir. Kadın sağlıkçılar ve savaşçılar olarak amacımız, sadece kadınların fiziksel olarak şiddetten kurtulması değil dünyadaki tüm kadınların özgürlüğünü sağlamaktır.”

PKK’YE ÖNCÜLÜK EDEN ASIL GÜÇ KADIN GÜCÜDÜR

Dr. Rojda Şeval, Türk devletine karşı devam eden savaşta kadının rolüne değindi. Kadınların tarihten bu yana iktidarların saldırılarına maruz kaldığının altını çizen Dr. Rojda Şeval, “Kadınlara yönelik saldırılar günümüzde daha da artarak devam ediyor. Önder Apo'nun felsefesiyle ​​Kurdistan'daki kadınlar artık erkek egemen zihniyetin her türlü anlayışına karşı durabilir ve mücadeleleriyle bu saldırıları etkisiz hale getirebilirler. Artık düşman da bu gücü iyi görüyor ve PKK'ye öncülük eden asıl gücün kadın gücü olduğunu söylüyor. Dolayısıyla kadın yoldaşların savaşın her alanında yer alması ve mücadeleye öncülük etmesi işgalciler için büyük bir sorun oluyor.

Bugün kadın gerillalar, tüm dünyada yasaklanan en gelişmiş silahlar olan taktik nükleer silahlara karşı büyük bir kararlılıkla mücadele ediyor. YJA Star, soykırımcı düşmana karşı sergilediği direnişle tüm kadınları kendine hayran bırakıyor. Bizler de sağlık alanındaki çalışmalarımızla mücadelenin bir tarafında yer alıyoruz. Önderlik felsefesiyle çalışmalarımızı büyük bir heyecan ve moralle sürdürüyoruz. Kadınlar her alanda cesurca ve iradeli bir şekilde mücadele ettiğinde düşman gerilla karşısında sonuç almanın ne kadar imkansız olduğunu görüyor” dedi.

Kürt Özgürlük Hareketi’nin çıkışıyla birlikte kadına yönelik şiddetin sona erdirilmesi için büyük bir mücadele verildiğini söyleyen Dr. Rûken Kobanê de bu mücadelenin halen devam ettiğini vurguladı. Verilen mücadele sayesinde bugün milyonlarca kadının özgürlük için bir araya geldiğini ifade eden Rûken Kobanê, şunları ekledi: “Önderlik, ‘Kadın özgür değilse toplum özgür olamaz’ tespitinde bulunmuştur. Binlerce kadın özgürlük mücadelesinde canını feda etti. Kürt kadınlarını tarihinde mücadele ve direniş geleneği var. Heval Zîlan ve Bêrîtan yaptıkları eylemlerle bu direniş geleneğini bir kez daha ortaya çıkardı. YJA Star olarak sadece Kürt kadınlarının değil, Türk, Arap, Azeri, Afgan ve dünyadaki tüm kadınların özgürleşmesini ve bilinçlenmesini hedefliyoruz. Bizler de kadına yönelik her türlü saldırıya karşı güçlü bir yanıt vermek için mücadelemizi sürdürüyoruz.”