YJA Star gerillası Türkan Yüksel anıldı

YJA Star üyesi Türkan Yüksel kadınlar tarafından düzenlenen bir etkinlikle anıldı. 

Özgür Kadın Hareketi (TJA), YJA Star üyesi Türkan Yüksel’i, İstanbul'da düzenlediği bir etkinlikle andı. 

Anmada konuşan TJA aktivisti Ayşe Gökkan, Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nin kadınların mücadele ettiği alanlardan biri haline geldiğini söyleyerek, "Leyla Güven de mücadele ruhuyla hareket etti. O da Diyarbakır Cezaevi'nde mücadelesine başladı. Türkan Yüksel'in gülüşü devrim içinde devrim oldu. Yüksel’in ailesi bile mücadele geçmişi olan bir ailedir. Yüksel o mücadelenin içerisinde büyüdü” dedi. 

Cezaevlerinde büyük bir mücadelenin olduğunun altını çizen Gökkan, tecridin herkesin üzerinde olduğunu ifade etti.

Tecridin mücadele karşısında yenileceğini dile getiren Gökkan, “Cezaevlerindeki direnişler hegemonyanın etkisini kırdı. Devletler bize faşizm dönemlerinde direnemezsiniz mesajı veriyor. Ama Leyla Güven ve cezaevi direnişçileri biz tecrit karşısında susamayız dediler” diye konuştu.

Anma sinevizyon gösterimi ve zılgıtlarla sona erdi.

YJA Star gerillası Türkan Yüksel (Nudem Nurhak), Türk devletinin 22-28 Nisan 2017 tarihleri arasında Kato Jirka’da düzenlediği hava destekli operasyonda çıkan çatışmada hayatını kaybetmişti. Yüksel'in cenazesi Türk rejimi tarafından Şırnak'ta kimsesizler mezarlığına gömülmüştü.

Devletin bilinçli olarak DNA testi sürecini uzatması nedeniyle cenazenin alınması uzun sürmüştü. Cenaze,  29 Eylül 2018'de ailesi tarafından Şırnak'tan alınarak, Maraş'ın Elbistan ilçesine bağlı Kantarma köyüne toprağa verilmişti.