Yüksekdağ: Bu karanlığı biz dağıtacağız

Kobanê Davası’nda konuşan HDP Eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ, Saray’ın ve Soylu’ya bağlı karanlık güçlerin kendilerini tehdit ettiğini belirtirken, “Bu karanlığı dağıtacağız ve bu pisliği biz temizleyeceğiz" dedi.

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş genel başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 21’i tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 14’üncü duruşması 8’inci gününde Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görülmeye devam ediyor. 

Duruşmada söz alan Kürt aktivist Zeynep Ölbeci, gizli tanıkların gerçek dışı ifadelerde bulunduklarını kayderek, “Hiçbir dönem HDP üyesi olmadım. Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) içinde yer aldım. Son olarak da Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) içinde yer aldım. Burada da yalanları ortaya çıkmakta” diye belirtti.

‘TÜM YALANLARIN SAHİBİNE FAŞ EDİLMESİ BOYNUMUZUN BORCU’

Ardından HDP Eski Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ tanık beyanlarının bütünü hakkında gelecek süreçte de söz kurma ihtiyacı olduğunu belirtti. Yüksekdağ, “Gerçek açığa çıkacak demiyorum. Gerçekleri biz açığa çıkarıyoruz zaten. O nedenle tüm yalanların sahibine faş edilmesi boynumuzun borcu. Bu davayı yürütenlerin nasıl bir çamura battıklarını, gırtlaklarına kadar battıklarını görüyoruz” dedi.

'SOYLU'YA BAĞLI GÜÇLER BİZİ TEHDİT EDİYOR'

Davanın sarayın ihalesi olduğunu söyleyen Yüksekdağ, "Siz bir an önce davayı bitirin, bizim daha işimiz var. Biz daha bu yargı kararı üzerinden HDP’yi kapatacağız, seçime gideceğiz. 2023 hedefimize ulaşacağız’ diyorlar. Emellerine ulaşamayacaklar. AKP-MHP iktidarının gittiği en fazla yer seçim sandıkları olacak. Kirli ittifakları HDP Kapatma davasında bitecek. En son seçimde halkımız, kadınlar mührünü basacak ve ülkeyi terk edip gidecekler. Yarattıkları bu enkazı yarın öbür gün biz toparlamak durumunda kalacağız. Toparlarız da ama bugün direnen bir rolümüz var. Hala cezaevinde bile görevinin başında olan siyasetçiler var. Ahmet Altun eliyle yürütülen bu son operasyon bu şekilde gitmeyecek. Bu dava üzerinden çok kirli kumpaslar çevriliyor. Türkiye’de herkes Süleyman Soylu’nun yapamayacağı hiçbir şey olmadığını bilir. İstediğini sonuna kadar yapan, her türlü suçu işleyen bu ülkenin bakanı. Saray iktidarının SADAT’ı var. Karanlık yapıdan bol ne var; karanlık yapılar, kontrgerilla güçleri var. Soylu’ya bağlı ayrı güçler var. Bizi tehdit ediyor. Bu sadece bize değil muhalefetin bütününe yapılıyor. Burada esas sorun demokratik zihniyete tahammül edemeyen yapıdır" ifadelerini kullandı.

'HER ŞEYİ ZIMNİ YAPTINIZ'

Savcılık mütalaasına değinen Yüksekdağ sözlerini şöyle sürdürdü: “Tahliye talep etmesek bile tutukluluk incelemesinde konuşmak hakkımızdır. Önce savunma süresi kısıtlandı, savunma hakkımız yok sayıldı. Şimdi de savcılık mütalaasında deniyor ki zımni olarak savunma yapılmış, hızlı karara gidelim diyor. Zımni olarak savunma yapmak ne demek? Dünyanın neresinde var bu? Soruşturmayı da kovuşturmayı da her şeyi de siz yapıyorsunuz. İnsan hukukçu olsa bu kavram karşısında kafayı yer. Bir insanın aklıyla bu şekilde oynanmaz. Yargı kurumunun ayarıyla bu derece oynanmaz. Böyle bir kavram asla kabul edilemez. Bu da ayrı bir tartışma ve inceleme konusudur. Zımni ne demek, dolaylı demek, üstü örtülü demek. Süren duruşmalar boyunca biz zımni olarak savunma yapmışız o nedenle hızla karara çıkmalıdır. Ama şaşırmıyorum. Çünkü şimdiye kadar her şeyi zımni yaptınız bu davada. Siz hala karşınızda kimlerin olduğunu bilmiyorsunuz. 

BARIŞ İÇİN HER YERE GİDERİM

Biz Kandil’e gitmişiz, görüşmüşüz ve bunu devletin izni dahilinde ve herkesin gözü önünde yapmışız. Ardından gelip bana diyor ki ‘Ben bunu Kandil’de gördüm.’ Ben barış için Çin’e, Maçin’e, uzaya her yere giderim. Gittik ve bunu inkar da etmiyoruz. Irak ve Federe Kürdistan ile ne görüştüğümüzü, Kandil’de ne konuştuğumuzu biliyorsunuz. Bu ülkenin halklarının birbiriyle kucaklaşabilmesi için her şeyi yapar, her yere de giderim. Bir daha bunu karalamaya kalkışmayın. Halkların kucaklaşmasını, özgürleşmesini yine biz sağlayacağız. Bu karanlığı dağıtacağız ve bu pisliği biz temizleyeceğiz. Tarihin tekerleğinin önüne kim geçmeye çalıştıysa ezilip gitmiş. Siyaset, saray herkes çok iyi bilsin. Tarihin tekerleğinde dümdüz olacaksınız.” 

'KÜRT SORUNU TARİHSELDİR'

Ardından yerine kayyum atanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak söz alarak salonda bulunanları selamladı. Davanın kumpas bir dava olduğunun altını çizen Kışanak, “ ‘Biz demokratik siyaseti değil şiddeti yargılıyoruz’ diyenler bir şekilde kendini paralar. Bunlar bir şekilde tüm barışçıl ve demokratik hakları şiddete bağlar. Kürt sorunu tarihsel bir sorundur. Çatışmayı ortadan kaldıracak şeyi siyaseti şiddetmiş gibi göstermek değil siyasetin önüne kurduğunuz tüm barikatları kaldırmak, sözü serbest bırakmaktır. Bunu görmediğiniz ve yapmadığınız sürece egemenlerin yarattığı çatışma derinleşir. Savunmayı kısıtlamaktır amaç. Eminim gelen belgeleri siz de okumuyorsunuz bize de okutmuyorsunuz. Siyasi kumpas davalarının temel özelliği budur ve siz de bunu yapmaya çalışıyorsunuz. İddianameyi okumadan kabul ettiniz ve yargılama yapıyorsunuz. Bu yargılamayı ezberden yapıyorsunuz. Tarafınızı belli etmekten imtina ediyorsunuz” şeklinde konuştu.

'KENDİMİZDEN EMİNİZ'

Dosyanın en temel durumunun savunma hakkının ortadan kaldırılması olduğunu ifade eden Kışanak, “Savcı Bey, ‘Adı konulmamış savunma’ diyor. Rica ediyorum birazcık Türkçe çalışın biz de ne dediğinizi anlayalım. Mahkeme heyetleri tarafını belli etmekten imtina etmezler. Siz de tarafınızı açıkça beyan ettiniz. Bu da bizim masumiyet karinemizi yok saymaktır. Önünüze gelenlerden, tanık ifadelerinden zerre kadar şüphe duydunuz mu? Sorularımızı keserek bizim üzerimize de baskı kurdunuz. Biz kendimizden eminiz. Siz böyle davranınca veya işbirlikçiler bir şey söyleyince biz kendimizi kötü mü hissedeceğiz? Tutumunuzu, tavrınızı gizlemiyorsunuz. Suç varsa cezalandırma arzusu ama aynı zamanda birilerine hak etmediği bir cezayı verme noktasında tereddüt eder. Bunlar arasında gerilim yaşar heyet. Ama siz de böyle bir gerilim yok. Siz ne zaman geriliyorsunuz? Biz ne zaman yalan tanıkların yalanlarını açığa çıkardığımızda gerginlik çıkıyor. Sizdeki tek gerilim ‘Aman kurduğumuz kumpas açığa çıkmasın.’ Bu davanın bir diğer özelliği gizli tanıklar üzerine kurulmasıdır. Bizim suçlamalarımız basın açıklamalarımız, mitinglerimizdir” dedi. 

'BU SİYASET KUMPAS DAVALARIYLA YIKILMAZ'

Kışanak, sözlerine şöyle devam etti: “Biz siyasi partilerde en üst düzeyde görev almışız. Bir parti kurulurken siyasi programlarını yazmışız. Parti kuruculuğu yapmışız. Demokratik siyaseti yargıladığınızı gizlemek için de yalan yanlış şeyleri oraya koyuyorsunuz. Seviye o kadar düşmüş ki yerlerde sürünüyor. Ne dediğini bilmeyen insanlarla karşı karşıyayız. Bu siyaset aydınlık Türkiye için, Kürt ve Türk halklarının aydınlık geleceği için mücadele eden bir siyasettir. Ne kumpas davalarıyla yıkılır ne de başka çamur izleriyle. Her koşulda hakikati halkımıza göstereceğiz. Yapabileceğimiz en onurlu iş budur. Bu davanın sonucunu demokratik mücadele belirleyecek. Bu kadar kriminalize etme çabasına rağmen demokratik muhalefetin, demokrasi ittifakının, kadın ittifakının emek verdiğini görüyorum.

TOPLUM DUR DİYECEK

Kumpas devam ediyor. Biz buradan boşa çıkardıkça onlar takviye yapıyorlar. Bu bir suç örgütü. Çünkü soruşturma savcısı iddianamesini hazırlar ve gider. Ama biz görüyoruz ki Ahmet Altun’un işi bitmemiş ve dosyaya müdahale etmeye devam ediyor. Bir suç ortaklığı var ve kimse kimseye dokunamıyor. Herkesin birbirinde kozu var. Biz bu ülkede vicdana, ahlaka, toplumun demokratik refleksine, ferasetine güveniyoruz. Bu toplum bu gidişata mutlaka dur diyecektir. Biz de gerçekte kimler suçlu tartışacağız. Savunma hakkımdan vazgeçmiyorum. Savunmaya kelepçe vuran kararınızdan vazgeçmeye sizi çağırıyorum. Nerede ne yaptıysam onları anlatacağım. Eğer beni bunlardan yargılıyorsanız ben de bunları anlatacağım.”

‘ELİNİZDEN GELENİ ARDINIZA KOYMAYIN’

Daha sonra HDP Eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş konuştu. AİHM’in hak kısıtlamalarına ilişkin 18’nci maddesini hatırlatan Demirtaş, “Biz savunmalarımızı heyet için yapmıyoruz. Kayda girsin diye yapıyoruz. Halkımız görsün, okusun diye yapıyoruz. Neden AİHM’in 18’nci maddesine aykırı bir yargılama yapıyorsunuz? Mahkemenizin neden bu dosyada acele ettiğinizi açığa çıkaran bir şekilde iktidardan açıklamalar geldi. Birincisi Numan Kurtulmuş’un açıklamasıdır ve dedi ki ‘Aslında 6’lı masa 6+1’dir’ Yani HDP’yi kast etti. Ve dedi ki ‘HDP olmadan seçimi kazanamazlar.’ İkincisi de dün Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ‘Artık kaybedecek çok şeyimiz var o yüzden kaybetmemeliyiz’ açıklamaydı. Şunu demek istiyor ‘Benim kazanmam için çalışmazsanız hep birlikte çok şey kaybederiz.’ Şunu demeye çalışıyor, ‘Ben kaybedince siz kaybetmiş oluyorsunuz. Her şeyi birlikte yaptık.’ Dolayısıyla yandaş medya şaklabanlarının da bana dolaylı olarak tehdit mesajları verenlerin de, boykot mesajında bulunmaya çalışanlara da cevabımız şudur; elinizden geleni ardınıza koymayın” diye belirtti. 

'BAYRAMDAN SONRA KIRIN KALEMİNİZİ'

Sokağa çıkma yasakları sırasında gerçekleşen devlet şiddetine değinen Demirtaş, şöyle konuştu: “Kentlerimizi, tarihi mekanlarımızı tankla, topla yakıp yıktınız. Çeteler, JÖH, PÖH’ler Cizre’de, Yüksekova’da yakıp yıktığınız odalardan fotoğraflar attınız. Cumartesi Anneleri’ni defalarca Galatasaray Meydanında dövdünüz. Cenazeleri mezarlıklardan çıkarıp teşhir ettiniz. Bütün MYK’mızı tutukladınız ve katil olmakla suçluyorsunuz. Şimdi de destek bekliyorsunuz. Çok merak ediyorum ne yapacaksınız. AKP, Erdoğan bunu nasıl başaracak? Savcı diyor ki ‘Zımnen savunmanızı yaptınız artık sona doğru mütalaa hazırlamaya başlayalım.’ 9 günlük tatilde bize gerekçeli kararınızı yazın, bayram sonrası da bize tebliğ edin. Bizim uzatmaya niyetimiz yok. Hukuk saçmalığını kabul etmiyoruz. Belli ki çok sıkıştırılmışsınız. Planın bir an önce sonucunu görmek istiyorsanız, bayramdan sonra kırın kaleminizi. Ama bize bunu kabul ettirmeye çalışarak yapamazsınız. Zaten hafta sonu tanık dinliyorsunuz, tanıkları bizden saklıyorsunuz. Yargılamayı ve ara kararları o kadar kişiselleştirmişsiniz ki neredeyse ara kararlara emoji koyacaksınız.  

SAYIN ÖCALAN

Dünden beri Sayın Öcalan tartışması yapılıyor. Milletvekilimiz Rüştü Tiryaki Halk TV’de ‘Sayın Öcalan’ dediği için RTÜRK Halk TV’ye 3 günlük yayın yasağı getirdi. Ardından da sosyal medyada kim Sayın Öcalan demişse bunlar yayınlanmaya başladı. Devletten çok sayıda isim, Numan Kurtulmuş, Egemen Bağış, Recep Tayyip Erdoğan ve daha bir sürü kişi ‘Sayın Öcalan’ demiş çözüm sürecinde. Çözüm sürecinde Sayın Öcalan’ın ne denli değerli işler yaptığı konuşuluyordu.  

DİMDİK AYAKTAYIZ

Bizler hakikati, gerçeği anlatmaya, kamuoyunu aydınlatmaya çalıştık. Minicik suçumuz olsaydı vicdan azabı çekerdik. Ama dimdik ayaktayız. Çünkü suçsuzuz. İddiaların tamamı yalan. Biz seçime hazırız. Cezaya da hazırız. Hadi verin cezayı bakalım HDP, Kürt seçmeni ne yapacak? Hodri meydan. Tahliye talep etmiyorum.” 

Ardından duruşmaya kısa bir ara verildi.