Yürüyüşçüler Êlih’te: Gayri meşru rejimi yok sayıyoruz

“İradeye Saygı Yürüyüşü”ne katılanlar Êlih’e ulaştı. DEM Parti Êlih Milletvekili Tiryaki, Türkiye’nin OHAL ile yönetildiğini belirterek, “Bu rejim sona erene kadar mücadelemiz sürecek” mesajı verdi.

İRADE GASPINA KARŞI EYLEM

Colemêrg Belediyesi'nin gasp edilmesine karşı başlatılan “İradeye Saygı Yürüyüşü” eylemcileri Êlih'e ulaştı. Yürüyüşçüleri kent girişinde alkış, slogan ve zılgıtlarla karşılayan Êlihliler, buradan, “Bijî berxwedana zindanan”, “Kayyumlar gidecek halklar gelecek” ve “Jin jiyan azadî” sloganları alkış ve zılgıt eşliğinde Yılmaz Güney Parkı’na geçti. Eyleme DEM Parti Milletvekilleri Çiçek Otlu, Ceylan Akça Çupolo, Mehmet Rüştü Tiryaki,  Tevgera Jinên Azad (TJA),  Barış Anneleri Meclisi, DEM Parti, DBP Êlih İl Örgütleri, Êlih Emek ve Demokrasi Platformu ile binlerce kişi katıldı. 

Yoğun katılım ve coşkunun olduğu buluşma sonrası oluşturdukları kortej ile yürüyüşe geçen halk, “Em ji bo vîna xwe dimeşin” pankartının yanı sıra “Êdî bes e", "Atanmışlar değil direnenler kazanacak" "Belediyeler halkındır", "İrademizi gasp edemezsiniz", "Rabe rabe", "İrademe dokunma", "Kayyumlar darbedir",  "Kayyumlara geçit yok", "Kayyum kültür kıyımıdır", "İradeye hürmet, kayyumu defet", "Direnişimizi tecrit edemezsiniz" ve “Em rê nadin qayûman” dövizleri taşıdı. 

Yürüyüşte sık sık "Kurdistan goristan ji bo faşistan”, “Bê serok jiyan nabe”, “Bijî serok Apo”, "Direne direne kazanacağız", "Gün gelecek devran dönecek, kayyumlar halka hesap verecek", “Bijî berxwedana Colemêrgê”  sloganları atıldı. Yılmaz Güney Parkı önünde başlayan yürüyüş belediye önünde “Bijî berxwedana zîndanan” sloganları eşliğinde son buldu. 

‘FAŞİST İKTİDARA KARŞI MÜCADELEMİZ SÜRECEK’

DEM Parti Êlih İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik, gasp politikalarına tepki göstererek, “Kürt halkı ne istiyor, diye sorular soruluyor. 1921 Anayasası’na, Erzurum ve Sivas kongresindeki hakları, anayasal hakları, adalet ve özgürlükçü bir dünya istiyor. 15 Temmuz’u halk iradesinin gaspı olarak niteleyen iktidarın, Hakkari'deki irade gaspını hak gaspı olarak görmesini istiyoruz. Halkın tercihlerini esas almaları için bir eylemsellik süreci başladı. Faşist iktidara karşı tepkimiz böyle olmayacak. Tepkimizi göstermek için mücadelemizi sürdüreceğiz”  dedi.

‘KÜRT HALKININ İRADESİNE SAYGI’

Kürt halkının, iradesine saygı duyulması için alanlarda olduğunu kaydeden DEM Parti Êlih Milletvekili  Mehmet Rüştü Tiryaki, “Türkiye'nin her yerinden halkımızı sevgi ve saygı ile selamlıyoruz. Buraya gelen halkın tek bir mesajı var. İradeye saygı gösterilmesi. Türkiye'nin herhangi bir yerinde seçimler nasıl yapıldıysa Kürdistan'da da halk iradesini seçecektir. Seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasını, gayri meşru rejimi yok sayacağız. OHAL döneminde yapılan KHK’leri tanımıyoruz, meşru değildir. Anayasada hiçbir belediye başkanı suç nedeniyle görevden uzaklaştırılamaz, hiçbir arkadaşımız hukuk dışı hareket ettiği için görevinden alınmadı. OHAL döneminde kayyum rejiminin temelini oluşturdular. Türkiye kalıcı bir OHAL rejimiyle yönetilmektedir. Anti demokratik uygulamaların hepsi OHAL döneminde koyulan kanunlardır. Türkiye OHAL ile yönetiliyor. Türkiye'deki demokratik kitle örgütlerinin temsilcileri kayyum rejimini tanımıyor. Türkiye'nin her yerinde kayyuma karşı oturma eylemleri yapıldı. Nefesimiz yettiğince kayyumlara karşı direneceğiz, bu rejim sona erene kadar mücadelemiz sürecek” diye konuştu. 

‘BOYUN EĞMEDİK, EĞMEYECEĞİZ’

İstanbul DEM Parti Milletvekilli Çiçek Otlu iseda 40 yıldır tüm baskılara rağmen boyun eğmediklerini ve mücadelelerine büyüyerek devam ettiklerini  söyledi. Çiçek Otlu, “Kayyum rejimine karşı işçilerin emekçilerin sesini getirdik, iradenize sahip çıkıyoruz. İstanbul'dan İzmir'e, Wan'dan Amed’e bu ses yürüyecek. Batman'da erkek anlayışına karşı kazandık. Sivas'ta da gördük, AKP rejimi asla katilleri cezalandırmıyor. 40 yıldır size boyun eğmedik, eğmeyeceği; bu da size dert olsun. Mücadelemiz büyüyerek sürecektir” dedi.

Konuşmaların ardından kitle oturma eylemine geçti.