Zeryan’ın direniş çizgisi savaşmanın hakikatini ortaya çıkardı

YPS JIN Koordinasyonu özyönetim direnişlerinin komutanlarından Zeryan Deniz’i şehadetinin sekizinci yıldönümünde andı.

28 Mayıs 2016’da Şırnak’taki öz yönetim direnişleri sırasında dört yoldaşı ile birlikte şehit düşen Zeryan Deniz’i anan YPS JIN Koordinasyonu, komutan Zeryan Deniz için “Direniş çizgisi ile halkının şahsında savaşmanın hakikatini ortaya çıkardı” dedi. 

Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Özgürlük savaşımızın tarihi dönemeçlerinden biri olan 2015- 2016 öz yönetim direnişleri üzerinden, neredeyse on yıl geçmiş olmasına rağmen düşmanda oluşturmuş olduğu yıkıcı etki vesilesiyle halen sömürgeciliğin en büyük sendromu olmaya devam etmektedir. Bin yıllardır işgal altında olan Kurdistan topraklarında özgürlüğün tarihi başkaldırısı olarak bütün dünyaya emsal olan bu süreç destansı kahramanlıklara tanıklık etmiş, bu kahramanların yaşam ve savaş felsefeleri bir halkın kurtuluş manifestosu niteliğine bürünmüştür. Dört parçaya bölünen ve her parçasında ayrı ayrı fiziki- kültürel soykırım politikası uygulanan insanlığın anavatanı Kurdistan, eşi benzeri olmayan acılara tanıklık etmiş, bu insanlık dışı saldırganlığa karşın başkaldırı ve isyan kültürü Kürt halkı özelinde kendisini hep diri tutmayı başarmıştır. Çünkü Kurdistan’daki kaybediş insanlığın tarihi kaybedişi anlamına gelecektir ve bunun yanı sıra bu topraklardaki direniş ise insanlığın özgürlük direnişi olmayı ifade etmektedir. Bu hakikat yıllar içerisinde kendisini çok daha yakıcı bir şekilde gerçekleştirmişken, kapitalist sistemin topyekûn hedefi de olmuştur. Kürt halkının özgürlük savaşı sadece tc faşizmi karşısında değil global faşizm karşısında yürütülmüş ve yürütülmektedir.  Bu geçmişte böyleydi, özyönetim direnişleri sürecinde bu şekildeydi ve halen de aynı minvalde devam etmektedir. 

Öz yönetim direnişleri Kuzey Kurdistan halkının, halk iradesine dönük gelişen faşist darbeye karşı iradesini koruma özgürlüğünü sağlama öz savunma bilinciydi. Bu süreç dost düşman herkes tarafından doğru algılanmalı, öz savunma bilinci temelinde tarihi bir çizgi olarak doğru okunabilmelidir. Bir halkın genci ve yaşlısı ile varlığını, kültürünü, iradesini koruma ortak refleksiydi. Bu refleks düşman psikolojisinde bir daha asla kapanamayacak keskin bir gedik açmıştır. Akabinindeki yıllarda bu ruhun, duruşun hesabını yapmadan tek bir adım dahi atamamış olan tc faşizmi, o dönemki direnişlerin tekrarının bir daha olmaması için, bütün gerici güçlere ve yöntemlerine adeta biat ederek tedbirler almaya, aldırmaya çalışmıştır. 

Bu tarihi direnişin öncü komutanları, tarihi direnişçileri, bu halkın çocukları olan Zeryanlar, Çiyagerler, Xebatkarlar, Rukenlerdi. Özgürlük mücadelelerini içerisinden doğdukları halkı ile birlikte sömürüsüz bir yaşam iddiası üzerinden yürüttüler ve bizlere zaferin eşiğinde bir miras bıraktılar. Bugün bu mirasa sahip çıkarak elde edilen başarıların son eşiği de geçerek zafere evirtilmesini sağlayacak olanlar ise bizler olmaktayız. 

O sürecin YPS JIN Şırnak komutanlarından olan Zeryan Deniz arkadaş, 28 Mayıs’ta Şırnak’ta dört arkadaş ile birlikte şehit oldu. Zeryan arkadaş henüz on sekiz yaşındayken Amed’in özgürlük sevdalısı olan yurtsever halkı içerisinden mücadeleye katılıp Botan’ın direniş kalelerinden biri olan Şırnak’ta öz yönetim direnişlerinde yıldızlaştı. Öz yönetim direnişlerinde Şırnak’ın bütün mahallelerinde karış karış savaşan öncü bir kadın komutan olan Zeryan Deniz; ‘Ve bir daha Kürt gençlerinin vurulmuş, sere serpe uzanmış fotoğraflarını görmemek için kavga edeceğim. Her şeye rağmen mücadeleye devam!’ sözleri ile devrimci halk savaşının, şehir savaşlarının devrim ruhu olarak bir kültür bırakmıştır ardıllarına. Bugün Şırnak halkının düşman karşısındaki tereddütsüz öz savunma bilinci bu kültürün devamı olmaktadır. Zeryan Deniz, kadının düşman karşısındaki direngen, savaşkan, hesap soran karakteri ile yaratıcı, halkını sahiplenen, yurtsever, sıcak, sürükleyici, zeki yanlarını kişiliğinde özümsemiş ve Şırnak’ta yediden yetmişe herkesin gönlünde yer edinmeyi başarmış bir komutandı. ‘Ölümüne değil ölümden ötesine direnmek’ tespiti ile şahadetinden sonra da oluşturduğu direniş çizgisi ile halkının şahsında savaşmanın hakikatini ortaya çıkardı.  

Halkına sahip çıkan devrimciler ve bu devrimcilerin yani kendi çocuklarının izinde yürüyen halk gerçekliği ile, artık yenilgisini saklayamaz pozisyonda olan tc faşizmini kırmak tarihi bir görev olmaktadır hepimiz için. Zeryanların, Çiyagerlerin, Rukenlerin, Nucanların, Xebatkarların, Sevelerin, Asyaların, Memet Tunçların ve yine yüzlerce kahramanın savaşarak Yıldızlaştığı bu mahalleleri, sokakları düşmandan temizlemek; yaşlı, genç, kadın, erkek demeden hepimizin görevidir. Bu çerçevede Zeryanların mirasına sahip çıkabilmek ve özgürlüğümüzü sağlayabilmek için bütün kadınları, gençleri ve halkımızı hep beraber örgütlü ve bilinçli bir öz savunma çizgisini yürütmeye çağırıyoruz.”