Zeytun: Keyfi uygulamalar işkenceye dönüştü

Türk rejimine bağlı bir çok cezaevinde ağır hak ihlallerinin yaşandığını belirten İHD Amed Başkanı Abdullah Zeytun, siyasi iktidarın cezaevlerinde güvenlik adı altında şiddeti derinleştirdiğini kaydetti.

24 Temmuz 2015 tarihinde devreye konulan savaş konsepti ile birlikte Türk cezaevlerindeki hak ihlallerinde ciddi artış yaşandı. Tutsaklar cezaevlerinde, işkence, kötü muamele, sevk dilekçelerinin dikkate alınmaması, mektupların sansürlenmesi, kitaplara el konulması gibi birçok hak ihlali ve keyfi uygulamalarla karşı karşıya bırakılıyor.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun, hak ihlallerine ilişkin bilgileri ANF ile paylaştı.

‘CEZAEVİ YÖNETİMİ SİYASİ İKTİDARIN EMRİNDE’

Cezaevi yönetiminin siyasi iktidarın emriyle keyfi uygulamaları devreye koyduğunu belirten Zeytun, “bu keyfi uygulamaların ciddi hak ihlallerine hatta işkence yöntemine dönüştürüldüğünün” altını çizdi.

Cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin birçoğundan bilgilerinin olmadığını belirten Zeytun, “bu durumun sebebini ise cezaevi yönetiminin tutsakların kendilerine dayatılan şiddeti cezaevi dışına duyurmalarına izin vermemelerinden kaynaklandığını” ifade etti.

“CEZAEVİ YÖNETİMİ TUTSAK HAKLARINI GÖRMEZDEN GELİYOR”

Cezaevi yönetiminin tutsak haklarını görmezden geldiğini belirten Zeytun, tutsaklara ciddi hukuksuz yöntemlerin dayatıldığını aktardı.

Sağlık başta olmak üzere bir çok hizmete erişimin cezaevi yönetimi tarafından engellendiğini belirten Zeytun, özellikle Elazığ, Patnos ve Tarsus cezaevinde ciddi hak ihlallerinin yaşandığı bilgisini paylaştı.

‘HAK İHLALLERİ CEZASIZLIK POLİTİKALARININ YANSIMASIDIR’

Cezaevlerindeki bu baskıların tümüyle cezasızlık politikalarının birer yansıması olarak değerlendiren Zeytun, “bu cezasızlık politikalarının siyasi iktidarın yargıyı kendi tekeline almasından kaynaklandığını” ifade etti.

Cezaevlerinde tutukluluğunun bir an önce sonlandırılması gereken ağır hasta tutsakların olduğunu hatırlatan Zeytun, İHD tarafından 60’a yakın ağır hasta tutuklunun tespit edildiğini sözlerine ekledi.

Siyasi iktidarın başta cezaevi yönetimi olmak üzere tüm yargı sistemini ve adli tıp kurumu ele geçirmeye çalıştığını belirten Zeytun, ağır hasta tutsakların hastalık raporlarının siyasi ve keyfi kararlarla takip edilmediğini ve reddedildiğini ifade etti.

‘ELAZIĞ CEZAEVİNDE CİDDİ HAK İHLALLERİ YAŞANIYOR’

Hak ihlallerinin en yoğun yaşandığı cezaevinin Elazığ 1 ve 2 nolu cezaevleri olduğunu belirten Zeytun, Elazığ cezaevinde hukuk dışı keyfi uygulamaların ciddi düzeye ulaştığını belirtti. Zeytun, Elazığ cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Elazığ cezaevinde toplatılma kararı olmayan bandrollü Kürtçe kitapların cezaevi yönetimi tarafından keyfi olarak tutuklulara verilmediği gibi tutsakların kaldığı koğuşlarda bulunan bu yayınların toplatıldığı bilgisini aldık. Yine aynı şekilde siyasi tutsakların yazdıkları kitapların da koğuşlara sık sık düzenlenen baskınlar sonucu toplatıldığı ve bu duruma tepki gösteren siyasi tutsakların itirazlarının ise sonuçsuz bırakıldığını bizlere iletilen yalnızca bir kaç hak ihlali olayı.”