Zozan Çewlîk: 2024’e hazırız

YJA Star Merkez Karargah Komutanı Zozan Çewlîk: Dönemin tarzı ve taktiği 1 Ekim'de Ankara'da heval Rojhat ve Erdal tarafından ortaya konuldu. Başarı dışında hiçbir şeyi kabul etmiyoruz. 2024 yılı da büyük bir savaşla geçecek, biz bunun için hazırız.

2023 yılında yaşanan savaşı ve direnişi değerlendiren Zozan Çewlîk, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin sona ermesi ve fiziki özgürlüğünün sağlanması için mücadelelerini daha da büyüteceklerini belirterek, “Asla geri adım atmayacağız. Bedeli ne olursa olsun ödeyeceğiz ama özgürlüğe kavuşacağız” diye konuştu.

YJA Star Merkez Karargah Komutanı Zozan Çewlîk, Stêrk TV’de yayınlanan Özel Program’da Gazeteci Tekoşîn Axîn’in sorularını yanıtladı.

Genel olarak 2023 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sorunuzu yanıtlamadan önce; bilindiği gibi YJA Star, 2023 yılında kadın ordusu olarak 30. yılını tamamladı. Önder Apo, 50 yıllık devrim yürüyüşümüzün en büyük eserini gerçekleştirdi. Bu vesileyle Önder Apo'yu selamlıyor, selam ve sevgilerimizi iletiyoruz.

Şu anda İmralı’da Önder Apo'ya yönelik ağır bir savaş yürütülüyor. Rêber Apo biz kadınlar için varlık, kimlik ve özgürlük anlamına geliyor. Önder Apo'suz bir yaşamı asla kabul etmiyoruz. "Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" sloganıyla açlık grevi eylemi başlattı. YJA Star gerillaları olarak zindandaki yoldaşlarımızın direnişini selamlıyoruz.

2023 yılı çok zorlu bir savaş yılıydı. Rêber Apo'nun kahramanları ve fedaileri öncülüğünde bu savaş başarıyla yürütüldü. Genel olarak kadınlar bu yıl savaşın ve direnişin öncülüğünü üstlendi. İşgalci Türk devleti, ‘çöktürme planı’ adı altında özgürlük hareketine karşı büyük bir savaş başlattı. Bu savaş en üst düzeyde kesintisiz bir şekilde devam ediyor. Bu durum Kurdistan'ın önemli bir bölümünü kapsayan 6 Şubat depreminde de devam etti. Depremin yaşanmasının ardından işgalci ordunun saldırıları yoğun bir şekilde devam ediyordu ancak toplumumuzun başına gelen bu felaket nedeniyle KCK'nin çağrısıyla YJA Star ve HPG güçleri olarak pasif savunmaya geçtik.

Bu eylemsizlik kararı Türkiye'deki seçimlerden sonra da yaklaşık 4 ay devam etti. Aslında bu süreç Türkiye için, Türkiye'deki hükümet için Kürt sorununu çözmek adına büyük bir fırsattı. Ancak Türk hükümeti bu durumu değerlendirmedi, aksine Şengal'den Rojava'ya kadar Kurdistan'ın her tarafına yönelik vahşi saldırılarını sürdürdü. Yine Kuzey Kurdistan’da halkımızı tutuklayıp gözaltına alarak zaman zaman siyasi soykırım dalgalarını başlattılar. Düşmanın imha konseptine karşı YJA Star olarak Önderlikten aldığımız ilhamla 2023 yılını karşıladık. YJA Star öz gücüyle 2023 yılını direniş yılı haline getirdi.

2023 yılında faşist Türk devletinin Kurdistan özgürlük gerillalarına karşı işlediği birçok savaş suçu belgelerle kanıtlandı. Bu saldırılara karşı YJA Star güçlerin eylemleri nasıl gelişti?

Faşist Türk devletinin tarihi bizzat suç tarihidir. Dünyada tarihi bu kadar suçla dolu başka bir devlet yok. Türk devleti varlığını toplumların, dinlerin ve kültürlerin yok edilmesi üzerine kurduğu için hala bir suç devletidir. Bu gerçeği iyi biliyoruz. Bu öyle bir devlettir ki, askerlerini bile yakan bir devlettir. 2023 yılında gerillalara karşı kimyasal ve yasaklı silahlar kullanıldı. Burada amaç gerillanın iradesini kırmaktı. Ama şu gerçek bir kez daha kendini gösteriyor; Önder Apo çizgisinde savaşan, mücadele eden gerillalar asla yenilmezler. Düşman gerillanın iradesini kıramaz. Gerilla karşısında başarı elde edemeyen düşman halka saldırıyor.

Savaşta şehit düşen yoldaşlarımızı bizim için kutsaldır. Halkımızın ve bizim onurumuzdur. Düşman ailelerin iradesini kırmak için arkadaşlarımızın kemiklerini kutularla ailelere gönderiyor. Bu aynı zamanda bir savaş suçudur. Ama ailelerimiz bunun bir onur olduğunu biliyor ve şu ana kadar böyle karşıladılar. Annelerimizin bunu bilmesi gerekiyor; o kutulardaki kemiklerin teslim edilmesi Kurdistan'ın onurudur, Kürt halkının onurudur, Kürt halkının özgürlük arzusudur. Annelerimiz çocuklarıyla gurur duymalıdır. Kurdistan gerillası da bu bilinçle düşmana karşı savaşıyor. Her şehit intikam öfkemizi artırıyor. YJA Star güçleri de bu öfkeyle etkili eylemler yapıyor.

YJA Star’ın intikam gücü olduğunu belirttiniz. Yıl içerisinde YJA Star Komuta Konsey Üyesi Leyla Sorxwîn’in şehit olmasıyla birlikte savaşın niteliğinde değişiklikler olmuş, intikam düzeyi daha da yükselmişti. Bu ruh YJA Star'da nasıl ortaya çıktı?

Bu vesileyle komutanlarımız Leyla Sorxwîn, Axîn Mûş, Hêjar Zozan, Gulçiya Gabar, Baharîn Efrîn, heval Dilgêş ve 2023 yılında yaşamını yitiren tüm şehitlerimizi saygıyla anıyorum. İşgalci Türk devleti, Kuzey Kurdistan'da gerillasız bir strateji uygulamak istiyordu. Ama şehit arkadaşlarımızın, gerillanın direnişi sayesinde olmadı. Leyla yoldaş ordumuzun kuruluşunda Botan’dan başladı mücadeleye ve günümüze kadar sürdürdü. YJA Star'ın önde gelen komutanlarındandı ve kadın ordusunda büyük emekleri vardı. Onun duruşu bize her zaman örnek oldu. Leyla yoldaş savaşta ve yaşamda direniş düzeyini her zaman yükselten biriydi. Şehit Leyla Sorxwîn Devrimci Operasyonu’nu başlattığımızda heval Leyla’nın yarattığı çizgiye büyük bir bağlılığın olduğunu da gördük. Her şehit bu anlamda çizgiyi daha da netleştiriyor. YJA Star olarak komutanımızın izinde, şehitlerin intikamını almak amacıyla 2023 yılını karşıladık.

YJA Star güçlerinin 2023 yılında gerçekleştirdiği etkili eylemlere ilişkin neler söyleyeceksiniz?

2023 yılına YJA Star eylemleriyle damga vurarak savaşta öncü bir rol oynadı. Geçtiğimiz yıl heval Sara ve heval Rûken, ardından da heval Rojhat ile Erdal’ın gerçekleştirdiği feda eylemler direniş çizgisini daha da pekiştirdi. Bu eylemler büyük moral oluşturdu ve düşmana önemli bir mesaj verdi. Düşman, kimseye fark ettirmeden savaşı Türkiye'den çıkarıp Kürt soykırımını tamamlamak istiyordu. Ancak Önder Apo'nun fedaileri buna izin vermedi. 2023 yılında özellikle Zap’ın batısında yaşanan savaşta YJA Star güçleri öncü bir rol oynadı. Örneğin saldırı eylemleri, baskınlar ve koordineli eylemler gerçekleştirildi.

Zap'ın batısında Şehit Delil alanında çok sayıda kadın öncü ortaya çıktı. Bunlardan biri de heval Doğa'ydı. Saygıyla anıyoruz. Hareketli Tim sorumlusuydu. Hem arazi savaşında, hem de direniş tünellerinde görevini başarıyla yerine getirdi. Birçok eyleme katıldı. YJA Star güçleri hem kendilerini savundu hem de düşmana saldırdı. Bu önemli. Ağır silahlardan sabotajlara kadar pek çok taktik kadın gerillalar tarafından geliştirildi. İşte kadınların uzmanlığı da burada ortaya çıktı. Geçen yıla oranla bu yılki savaş ve direniş düzeyi çok daha yüksekti. Savaşta kadınların uzmanlığı çok ileri düzeydeydi ve çok belirleyiciydi. YJA Star artık savaş yöntemini benimsedi. Kuzeyde, Metîna’da, Avaşîn’de, Xakurkê’de, Zap'ta kadın gerillalar vardı ve savaşın en ön cephesindeydiler. Mesela Girê Cûdî eyleminde kadın yoldaşlar düşmanın mevzilerine girdi ve silahlarına el koydu. Bu önemli. 2023 yılında YJA Star tarafından 510 eylem gerçekleştirildi.

Son olarak 2023 yılını nasıl değerlendiriyorsunuz ve 2024 yılı için hedefleriniz nelerdir?

2023 yılı nasıl savaş yılıysa bu yıl da öyle olacak. Şimdi 'Önder Apo'ya Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm' atılımı sürüyor. YJA Star güçleri olarak bu kampanyadan sorumlu görüyoruz kendimizi. Önderliğe yönelik bu tecrit kabul edilemez. Tecridin sona ermesi ve Önderliğin fiziki özgürlüğü için mücadele ediyoruz. Asla geri adım atmayacağız. Bedeli ne olursa olsun ödeyeceğiz ama özgürlüğe kavuşacağız. Dönemin tarzı ve taktiği 1 Ekim'de Ankara'da heval Rojhat ve Erdal tarafından ortaya konuldu. Bu yıl da heval Zilanların, Saraların, Rukenlerin çizgisinde mücadele edeceğiz. Dönemin saldırı tarzı budur. Başarı dışında hiçbir şey kabul edilmeyecektir. YJA Star için başarılı bir yıl olacak. Zor bir yıl olacak, yeni yıla Leyla Sorxwînlerin, Axîn Mûşların yarattığı direnişle gireceğiz. Başarıya ulaşmak için çok ağır bedeller ödedik. Ama bedeli ne olursa olsun zafer bizim olacak. Bu temelde yeni yıla hazırız.