‘3 yıl geçti, Gülistan Doku nerede?’

5 Ocak 2020’den bu yana akıbeti bilinmeyen üniversite öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybedilişinin 3’üncü yılında bir araya gelen kadınlar, “Gülistan Doku nerede?” diyerek sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Dersim Kadın Platformu üyesi kadınlar, 5 Ocak 2020’den bu yana akıbeti bilinmeyen Munzur Üniversitesi Çocuk Gelişimi 2’nci sınıf öğrencisi Gülistan Doku’nun kaybedilişinin 3’üncü yılında protesto etti.

“3 yıl oldu, Gülistan Doku Nerede?” pankartının taşındığı eyleme, Gülistan Doku’nun annesi Bedriye Doku ve ablası Aygül Doku da katıldı. Aile üyelerine destek veren kadınlar, Palavra Meydanı’ndan Seyit Rıza Parkı’na doğru yürüyerek, sık sık “ Jin, jiyan, azadî”, “Gülistan Doku Nerede”? sloganları attı.  Burada konuşan platform üyelerinden Eylül Yantemur, “Türkiye’de de Gülistan gibi binlerce kadın akıbeti bilinmeyecek şekilde kayboldu, öldürüldü, tecavüze uğradı. Gülistan Doku ’nun akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

‘GERÇEKLER AÇIĞA ÇIKARILMADI’

Gülistan Doku’nun akıbetini açığa çıkaracak hiçbir bilgi ve belgeye ulaşılamadığını hatırlatan Yantemur, “İlk günden beridir gözlemlediğimiz eksiklikleri her fırsatta dile getirdik. Bunlar özellikle Zainal Abakarov’un evinde ve babasına ait araçta arama yapılmaması ve Zainal’ın cep telefonuna el konulmaması, rızasıyla verdiği birkaç yazışma hariç hiçbir bilgi elde edilmemiş olmasıydı, bunlar yerine getirilmiş olsaydı, Zainal ve Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı da toplum vicdanındaki şaibeli yerinden kurtulacaktı. Ve gerçek açığa çıkacaktı. Kadınların ve ailenin meydanlardan haykırdığı taleplere kulak tıkanmasaydı, belki bugün Gülistan’a ne olduğunu biliyor olacaktık” diye belirtti.

ŞÜPHELİLER GÜLİSTAN’IN ABLASINA TEHDİTLER SAVURABİLDİ

Gülistan’ın kaybolmasından sonra aylar süren su altı aramasının sonuçsuz kaldığına değinen Yantemur, “Aylar süren sualtı araması sonuçsuz kaldı. Zainal’ın ailesinin bir gece yarısı şehirden kaçarcasına ayrılmasına izin verildi. Gülistan’ın ablası Aygül Doku ailenin şehirden çıkışını engellemek istediği için cezalandırıldı. Gülistan’ın annesi ve ablası sadece evlatlarının akıbetini sordukları için, darp edilerek adeta bir utanç sahnesi yaşanarak gözaltına alındı. Zainal’ın babası sosyal medya üzerinden Gülistan’ın ablasına tehditler savurabildi” dedi.

‘AKIBETİNİ SORMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Yantemur devamında bütün bunlar yaşanırken kadın mücadelesinin de artarak devam ettiğini söyleyerek, şöyle konuştu: “Kadınların durmak ve yorulmak bilmeyen mücadelesi var. Bizler bugüne dek mücadelemizle ne kadar çok yol aldığımızın ve neler kazandığımızın farkındayız. Gülistan Doku’nun da akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceğiz. Biz kadınlar bugün bu meydanda tekrar soruyoruz ve sormaktan vazgeçmeyeceğiz. ‘Gülistan Doku Nerede?”

Eylem,  fener yakma ve “ Jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla son buldu. 

İZMİR

Kampüs Cadıları, Gülistan Doku'nun Dersim'de kaybedilişinin 3'ncü yılına ilişkin Bornova ilçesi Küçükpark'ta bir araya gelerek, park boyunca yürüyüş yaptı. Yürüyüşte, fail Zainal Abarakov fotoğraflarının bulunduğu "Fail Zainal Abarakov yargılansın", "Koruma, aklama, yargıla" ve  "Gülistan Doku 3 yıldır bulunamıyor" dövizleri taşınarak, "Gülistan Doku nerede?", "Erkek adalet değil, gerçek adalet" sloganları atıldı.

'GÜLİSTAN İSYANIMIZDIR'

Yürüyüş sonrası açıklama yapan Kampüs Cadıları üyesi Sena Tekin, Doku'nun 5 Ocak 2020’den beri kayıp olduğunu anımsatarak, "Gülistan kaybolmadan önce en son görüştüğü kişi erkek arkadaşı Zainal Abakarov'tur. Bu kişi Gülistan’ın en son görüştüğü ve kendisini darp ederek arabasına bindirmeye çalışmasına rağmen hala tutuklanmadı. Gülistan için etkili bir arama çalışması hala yapılmadı, suçlu da tüm delillere rağmen serbest. Gülistan gibi onlarca kadının faili cezasız ya da ödül gibi cezalar alıyorlar.3 sene değil 30 sene geçse de Gülistan’ı sormaktan, adını haykırmaktan vazgeçmeyeceğiz. Gülistan Doku isyanımızdır" dedi.