51 kadın tutsağa 'Kürtçe şarkı' ve 'halay' cezası

Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde aralarında Ayla Akat Ata’nın da bulunduğu 51 kadın tutsağa 'Kürtçe şarkı ve halay' cezası verildi.

MA'nın haberine göre, Sincan Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu idaresi, aralarında Siyasetçi Ayla Akat Ata’nın da bulunduğu 51 kadın tutsak hakkında 15 Ağustos’ta halay çektikleri ve Kürtçe şarkı söyledikleri için “gereksiz olarak marş söylemek veya slogan atmak” gerekçesiyle disiplin soruşturması başlattı.

Soruşturma sonucunda “iyi halli” olan tutsaklara 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanunun 43’ncü maddesinin 2’nci fıkrasının c bendinde yer alan “gereksiz olarak marş söylemek veya slogan atmak” iddiasıyla “bir ay haberleşme ve iletişim araçlarından (mektup, telefon, fax) yoksun bırakma veya kısıtlama”, “iyi halli” olmayan tutuklulara ise aynı kanunun 48’inci maddesi kapsamında “bir ay ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma” yönünde disiplin cezası verildi.

Tanıklıklarına başvurulan gardiyanlardan Tuğçe Altuntaş ile Fulya Ekinci, tutsakların yüksek sesle Kürtçe metin okuduklarını söyledi. Ancak ne okunduğuna dair ifade tutanağında bir bilgiye yer verilmedi.

Koğuş havalandırmasında toplanarak şarkı söylemenin, halay çekmenin suç sayılamayacağını, yine slogan atmanın da suç olmadığını, bu fiillerin suç sayılabilmesi için başkaca koşulların oluşması gerektiğine dair üst mahkemelerin kararlarının bulunduğunu aktaran tutsak kadınlar, AYM, Yargıtay ve AİHM kararlarını emsal olarak gösterdi. 

Öte yandan başlatılan soruşturma gerekçe gösterilerek Hanım Yıldırım, Jiyan Ateş ve Rojdan Erez’in tahliyeleri engellendi.

İnfaz hakimliğinde görülen duruşmada konuşan kadın tutsaklardan Dilber Tanrıkulu, "Biz Kürdüz, katledilsek de ceza yesek de ana dilimizin Kürtçe olduğunu söylemeye devam edeceğiz" dedi.

Ayla Akat Ata ise “O gün ‘Biji Serok Apo’, ‘Bê Serok jiyan nabe’ şeklinde sloganları söyledim. Bu sloganları öncesinde de sonrasında da söylüyoruz. Demokratik bir çözüm sürecinin olacağını ve Abdullah Öcalan'ın bu sürece katkısının olacağına inanıyorum” dedi. 

Avukatlar Şevin Kaya, Hülya Yıldırım ve Çiğdem Kozan usul yönünde itirazları olduklarını söyledi.

HAKİMLİĞİN KARARLARI

İnfaz Hakimliği, Özlem Demir'in SEGBİS ile savunma vermek istediğini bildirmesi nedeniyle savunmasının alınması, hazır edilmesi için ceza infaz kurumuna müzekkere yazılmasına, soruşturma aşamasında beyanları alınan iki infaz koruma memurunun tanık olarak dinlenmesine, Zerrin Yılmaz'ın kesinleşmiş ve kaldırılmamış disiplin cezalarını gösterir disiplin sicil özetinin ceza infaz kurumundan istenilmesine ve belirtilen tarihlerde ceza infaz kurumunda tekli koğuşta kalıp kalmadığının bildirilmesinin de istenilmesine, Simanur Pamuk'un hastaneye gitmesi nedeniyle belirtilen tarihte karantina odasında olup olmadığının bildirilmesi için ceza infaz kurumuna müzekkere yazılmasına karar verdi.
Haklarında soruşturma açılan 51 tutsak kadın İnfaz Hakimliği’nin cezayı bozmaması halinde bir üst mahkeme olan Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuracak.

CEZA VERİLEN TUTSAKLAR

Disiplin cezası verilen ve haklarında soruşturma açılan tutsakların isimleri şöyle: “Alev Yarar, Ayşe Topçu, Fatma Aslan, Leyla Uyanık, Mahide Şahin, Mehtap Kıyar, Nevroz Müçel, Nilüfer Şahin, Sariye Taikesen, Simanur Pamuk, Zerrin Yılmaz, Zeynep Sipcik, Arjin Yüksekbağ, Ayla Akat Ata, Dilan Aslan, Ayşe Yağcı, Berin Sarı, Bermal Birtek, Bircan Yorulmaz, Demet Resuloğlu, Dilan Oynaş, Dilber Tanrıkulu, Dilek Hatipoğlu, Dilek Yağlı, Elif Çetinbaş, Gülşan Adet, Hanım Yıldırım, Hicran Binici, Jiyan Ateş, Melike Kaya, Melike Göksu, Meryem Adıbelli, Mukaddes Kubilay, Mukaddes Kabak, Necla Yıldız, Nedime Yaklav, Nuriye Adet, Pervin Oduncu, Pınar Tikit, Rihan Kavak Özbek, Rojdan Erez, Rozerin Kurt, Saadet Akın, Sabite Ekinci, Sedef Demir, Selver İspir, Şermin Demirdağ, Özlem Demir, Süheyla Taş, Zeynep Bingöl, Servin Karakoç.”