Çetin: 8 Mart depremzede kadınlara adandı

TJA Aktivisti Yıldız Çetin, bu yıl 8 Mart’ı, deprem bölgesindeki kadınlarla ortaklaşmak, deprem gerçeği karşısında mücadele eden, sıkıntıyı yaşayan, birbirine destek olan kadınlara adadıklarını söyledi.

Her yıl binlerce kadının alanlara çıkarak, kadın dayanışması ile birlikte kutladığı 8 Mart etkinlikleri bu yıl Mereş depreminde her türlü sıkıntıyı yaşayan ve mücadele eden kadınlara adadı. Kurdistan ve Türkiye kentlerinde TJA öncülüğünde bir araya gelen binlerce kadın, deprem bölgesine akın etti. Serhat kentlerinde TJA öncülüğünde bir araya gelen kadınlar depremde ağır hasar gördüğü ve binlerce insanın yaşamını yitirdiği Meletî’ye gitti. Serhatlı kadınlar Meletî’de depremzede kadınlarla bir araya gelerek, onlarla dayanışma mesajı verdi.

DEPREMİN SIKINTISINI KADINLAR YAŞADI

TJA (Tevgera Jinên Azad) Aktivisti Yıldız Çetin; kadınlar, 8 Mart’ı her alanda, rengiyle, kültürüyle, zılgıtlarıyla taleplerini, isteklerini dile getiren bir gün olduğunu söyledi. Bugün kadınların her alanda mücadele ettiğini söyleyen Çetin, “Bugün Türkiye’de tüm zorlukları kadınlar yaşıyor. Bu zorluklar karşısında etkilenen yine kadınlar oluyor. Kadın kırımları gün be gün artmaktadır. Son dönemlerde Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesiyle kadın cinayetlerinde atış olduğunu hepimiz yaşayarak görüyoruz. Bu sözleşmeden çekilmesinde kadının ne kadar ötekileştirildiği gün yüzüne çıktı. 2023 yılında ülkemizde bir deprem gerçeği açığa çıktı. Bu depremde binlerce insan can verdi. Bu depremin sıkıntısını yaşayan yine kadınlar oldu. Bu deprem gerçeğin karşısında yine mücadele eden, birbirine destek olan da kadınlar oldu” dedi.

TJA’LI KADINLAR DAYANIŞMAYA DİKKAT ÇEKTİ

Bu yıl Wan’da 8 Mart’ı TJA öncülüğünde her seneden farklı bir kutlama şekli ortaya çıktığını ifade eden Çetin, şöyle konuştu: “TJA’lı kadınlar, deprem bölgesindeki kadınlarla yaptığı dayanışmayla bugüne dikkat çekti. Vanlı kadınlar; Meletî’de kadınların ihtiyaçlarını gidererek, onlarla dayanışarak, onlara dokunarak bir 8 Mart planlaması çıkarttı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bir 8 Mart startı verildi.

Biz kadınlar bir dayanışma ve farkındalık ağı ortaya çıkardık. Bu farkındalık TJA öncülüğünde gerçekleşiyor. Gönül ister ki tüm kadınlar her sene el ele vererek, birlikte her alanda her platformda, her yerde bu günü kutlayalım ve bu günün farkındalığını yaratalım. Ama maalesef bu içinde bulunduğumuz atmosfer 2023’ün bu eksende kutlanmasına engel oldu. Tüm olumsuzluklara rağmen, biz TJA’lı kadınlar olarak kadınlarla ortaklaşmayı ve bütünleşmeyi büyütmeye devam edeceğiz.”