Çetin’in avukatları: Soyut beyanlar üzerine tutuklandı

HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve TJA üyesi Sevil Rojbin Çetin’in tutuklanmasını değerlendiren avukatları, “Tanık beyanlarında somut tek bir ifade yok” dedi.

Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında 26 Haziran'da Amed’deki evine yapılan baskında, polisin köpekli ve fiziki işkencesine maruz kalan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu ve Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyesi Sevil Rojbin Çetin tutuklandı. “Örgüt üyesi olmak” iddiası ile tutuklanan Çetin hakkında 15 Kasım 2019’da gasp edilen atanan HDP’li Savur, Derik ve Mazıdağı Belediye Eşbaşkanlarının tutuklanmasına gerekçe yapılan dosyalardaki gizli tanık beyanları üzerine soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. Dosya kapsamında “1L5EV3NE8 (PLEVNE)”, “ML1Z0G7R1T (MALAZGİRT)”, “1ES9R6ZPS8RN” VE “P19O9L6D2P0L1T5” isimli gizli tanıkların beyanları tutuklamaya gerekçe yapılırken, Çetin Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.

ÖNER: TANIK BEYANINDA SOMUT BİR İFADE YOK

Çetin’in tutuklanmasını değerlendiren avukatlarından Mehmet Öner, müvekkilinin işkence ve kötü muameleye maruz bırakıldığını hatırlatarak, 11 gün boyunca gözaltında tutulduğu süre boyunca da hasta haline rağmen tutulmasının işkence olduğunu söyledi. Dosyanın “gizli tanık” beyanları üzerinden hazırlandığını belirten Öner, tanık beyanlarında somut tek bir ifadenin olmadığını dile getirdi. Gizli tanıkların her ne kadar “örgüt üyesi” iddiasında bulunsa da Çetin’in HDP’nin resmi bir yöneticisi olduğunu, legal olarak siyasi faaliyetler yürüttüğünü ifade eden Öner, daha önce HDP’li yöneticiler üzerine atılı iddiaların benzerlerinin olduğunu hatırlattı. Tutuklanan belediye eşbaşkanlarından birinin Mazıdağı Belediye Eşbaşkanı Nalan Özaydın olduğunu da hatırlatan Öner, Özaydın’ın kendisinin tutuksuz yargılandığını belirterek, tutuklama gerekçelerinin dayanaktan yoksun olduğunu vurguladı.

ZENGİN: MÜVEKKİLİMİZ SOYUT BEYANLAR ÜZERİNDEN TUTUKLANDI

Avukat Seda Zengin de Çetin’in ilk gözaltı sürecinde emniyete gittiğinde emniyetten “Burada böyle biri yok” cevabı aldığını söyledi. Sonrasında Çetin’in Diyarbakır TEM Şube’de olduğunun ortaya çıktığını ve görüşme imkanı bulduğunu ifade eden Zengin, “Zaten işkenceye maruz bırakılmıştı. Kendisi detaylı bir şekilde anlattı. Sonraki süreçte suç duyurusunda da bulunduk. Şu an bu aşamayı yürütmeye devam ediyoruz. Bugün de durumuna dikkat çekerek, kendisinin kanser hastası olduğunu ve tedavisini olması gerektiğini belirttik. Buna dair tedavi altında olması gerektiğini gerek psikolojik, gerek fiziksel olarak etkilendiğini ve ailesi ile olup süreci atlatması gerektiğini söyledik ama her zaman olduğu gibi göz ardı edilerek, tutuklanma kararı verildi” dedi.

Çetin’in tutuklanması sürecinin takipçisi olacaklarını belirten Zengin, tutuklanma gerekçelerinin dayanağı olmadığını ifade ederek, Çetin hakkındaki gizli tanık beyanlarının resmi faaliyetleri dışında beyanlar olduğunu söyledi. Zengin, müvekkilinin soyut beyanlar üzerinden tutuklandığını belirtti.