İdil’de kadın katliamlarına karşı yürüyüş: Sabrımız tükendi

Kadın katliamlarına dikkat çekmek için İdil’de yürüyüş gerçekleştiren TJA, HDP ve DBP’li kadınlar, Kürdistan’da kadına yönelik her türlü şiddetin Kürtlere yönelik yürütülen kirli savaşın bir parçası olduğunu vurguladı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Kadın Meclisi, kadın katliamlarına dikkat çekmek için Şırnak'ın İdil ilçesinde yürüyüş düzenledi. 

Yürüyüşe HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, HDP Milletvekileri Nuran İmir, Pero Dündar, Hasan Özgüneş,TJA ve HDP Şırnak, Batman, Mardin ve Diyarbakır üyelerinin yanı sıra Barış Anneleri Meclisi ile çok sayıda kadın katıldı.

Turgut Özal Mahallesi'nde bulanan Barış Parkında bir araya gelen yüzlerce kadın, "Jin jiyan azadî", "Bijî berxwedana jinan" sloganları attı. 

Erkekler tarafından katledilen kadınların fotoğraflarını taşıyan kadınlar, “Dewleta zayendperet dê hesaba jinên qetilkirî bide” pankartını açarak HDP İdil ilçe binasına yürüyüş gerçekleştirdi.

‘ŞİDDETE KARŞI SABRIMIZ TÜKENDİ’

Kadınlar adına basın metnini okuyan HDP Şırnak İl Eşbaşkanı Sabuha Akdağ, son zamanlarda artan erkek şiddetine ve kadın düşmanı politikalara karşı sabırlarının kalmadığını söyledi. AKP-MHP iktidarının ülkenin her yanında kadınlara karşı savaş açtığını kaydeden Akdağ, “Kadınların mücadeleleri ile elde edilen kazanımları bir bir yok ediliyor, uygulanmayan yasalar, teşvik edici indirimler, şiddeti normal gören söylemlerle kadın kırımı bu ülkenin erkeklerine meşru bir hak olarak veriliyor. Bu şiddete sabrımız tükendi” dedi.

‘SAVAŞ ARGÜMANLARI KULLANILIYOR’

“Coğrafyamızda kadına yönelik her türlü şiddet aynı zamanda Kürtlere yönelik yürütülen kirli savaşın bir parçası olarak görülüyor” diyen Akdağ, “Gün geçmiyor ki Kürdistan’ın bir köşesinden taciz, tecavüz, cinayet, fuhuş, uyuşturucu haberi almayalım. Bir özel savaş politikası olarak bugün coğrafyamızın her yanında cinsiyet temelli bir saldırı söz konusu. 5000 yıldır inşa edilen erkek egemen sistemin bütün ideolojik, politik savaş argümanları bugün katmerli bir şekilde uygulanıyor. Savaş silahı olarak kullanılmaya sabrımız tükendi. Son zamanlarda, özellikle üniformalı failler tarafından işlenen cinayetler, kaybetmeler, fuhuş çeteleri haberleri her gün biz kadınların öfkesini bilerken, bu suça karışanlar, suça teşvik edenler ellerini, kollarını sallayarak sokaklarımızda dolanmaya devam ediyor. Cezasızlığa sabrımız tükendi” ifadelerini kullandı.

‘KATİLLER CESARETİ İKTİDARDAN ALIYOR’

Ardından konuşan HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, Türkiye’de kadın kırımı politikalarının yürütüldüğünü söyledi. Günay, konuşmasına şöyle devam etti: “Biz öfkeli kadınlar, erkek devlet şiddetine karşı büyük bir öfkenin ve mücadelenin sahibi kadınlar olarak İdil’deyiz. İki gün önce hayatını kaybeden kadın arkadaşlarımızı anmak ve kadınların katledilmesine karşı tepkimizi göstermek için buraya geldik. Sadece iki gün arayla Şırnak’ta 5 kişi katledildi. Bu ülkede kadın kırım politikası yürütülüyor. Erkek devlet, iktidar ve onun kolluk kuvvetleri bu kadın kırım politikalarına göz yumuyor. Çünkü katil erkekler, en büyük cesareti iktidarın kadın düşmanı, cinsiyetçi ve ırkçı politikalarında alıyor. İktidarın cezasızlık politikasından güç alan erkekler, kadınları katletme cesareti gösteriyor. Başta TJA’lı ve HDP’li kadınlar olarak hiçbir zaman susmadık, durmadık ve her zaman mücadelemizi büyütmeye devam ettik. Çünkü hiçbir erkek örgütlü kadının karşısında asla hesap vermeden duramaz. Mutlaka ve mutlaka özgürlük mücadelesi yürüten kadınlar olarak, gerçek adalet tesis edilinceye kadar mücadelemizi yürütmeye devam edeceğiz.”

Konuşmalarının ardından kadınlar, “Jin jiyan e, jiyanê nekuje” sloganıyla açıklamayı sonlandırdı.