İkinci genel Jineoloji Kampı sona erdi

Jineoloji Akademisi’nin Fransa’nın Montpelllier kentinde 13 farklı halktan kadını buluşturan kamp sona erdi.

Jineolojî Akademisi, beş yıldan bu yana farklı ülkelerde yaptığı onlarca yerel kampların ardından jineolojî çalışmalarında aktifleşen kadınların buluştuğu ikinci genel kampını düzenledi.

 26-31 Ağustos’ta Fransa Montpelliler’de düzenlenen kamp, 2018 yılında yaşamını yitiren YJA STAR komutanı Armanc Goşkar’a adandı.

Jineolojî kampları ilk olarak 2017 yılında Utamara Kadın Buluşma Merkezi’nde dokuz farklı ülkeden kadınların buluşmasıyla başlamıştı.

Bu başlangıcın ardından kadınların dil, kültür ve toplumsal karakter bakımından ortaklaşabileceği yerel kamplara ağırlık verilerek Katalonya, Bask Ülkesi, İtalya, İngiltere, Almanya, Portekiz ve son olarak Fransa gibi farklı coğrafyalarda 20 kez yerel kamp düzenlenmişti. 

O tarihten bu yana farklı çalışma ağları yoluyla bir araya gelen kadınlar ikinci genel kampta pratikte yaşanan zorlukları ve bunu yaratan zihniyeti tartıştı.

Kampta 13 farklı halktan kadın bir araya geldi ancak kültür ve dil bakımından farklılıklarla birlikte pratikte yaşanan tıkanmalar jineolojînin yöntemleri ve zihniyeti ışığında ele alındı.

Her çalışma alanının kendi pankartı ve rengiyle katıldığı kampta 5 farklı dilde (İngilizce, İspanyolca, Fransızca, İtalyanca ve Türkçe) simultane tercüme yapıldı.

Kampın 26 Ağustos’taki açılışında Ş. Armanc Goşkar’ın günlüklerinden derlenen ve İngilizce olarak hazırlanan sinevizyon izlendi.

Daha sonra katılımcılar kendi topraklarında mücadele ederken yaşamını yitiren kadınların hikayelerini paylaştı.

Jineolojî Akademisi ve Jinwar’dan gelen görüntülü mesajın izlenmesinin ardından her bölge jineolojî çalışmalarının nasıl başladığını ve ilerlediğini aktardı. 

26 Ağustos günü öğleden sonra tarih ve sosyoloji bağının kurulmasının, özgürlük mücadelesini nasıl etkilediği üzerine iki sunum yapıldı.

Ertesi gün ise aynı başlıkla bağlantılı olarak ‘yakın tarihin kadınların sosyolojisi üzerine etkisi’ başlıklı kısa bir sunum yapıldı.

Fransa’dan gelen grup katılımcıları tarih ve sosyoloji bağını kurarak  yapılan araştırmalara odaklamaya çalışan atölyeyi yürüttü.

27 Ağustos’ta bu bölümün devamı olarak tarih ve sosyoloji arasında doğru bağ kuramayışın farklı topraklara etkileri tartışıldı.

 Öğleden sonra ‘Ataerki ve Kapitalist Moderniteden Kopuş Arayışları’ başlıklı oturumda liberalizm, özel savaş ve bireycilik kavramlarına dair kısa sunumlar yapıldı. 

28 Ağustos’ta öğleden önce aynı başlık altında devrimci eğitim, örgütlenmenin önemi ve ideolojik öz savunma konularında kısa sunumlar yapıldı. Bu başlıkla bağlantılı eğitime odaklanan atölyeyi ise Adalar grubu yönetti.   

Öğleden sonra ‘Ataerkil Sistemin Toplumsal Kimlikleri İnşa Süreci Nasıl Gelişti’ başlıklı oturum kapsamında kadın kimliği, Erkeği Öldürmek  konularında kısa sunumlar yapıldı.

Amazing ve Aymara toplumlarında kadının toplumsal yaşamdaki yerine dair sunumların ardından konuyla bağlantılı atölye İtalya grubu tarafından organize edildi.

29 Ağustos’ta ‘Toplumsal İlişki Düzeneğini Nasıl Değiştirebiliriz’ başlıklı oturumda farklı kavramlara dair sunumlar yapıldı. Kavramlarla Özgürleşmek başlıklı atölyeyi Katalonya grubu organize etti. 

Öğleden sonra Berlin’de düzenlenecek konferanstaki atölyelerle ilgili çalışma grupları bir araya geldi.

Hazırlıkları mart ayından bu yana süren kampın son günü olan 30 Ağustos’ta jineoloji ağı içinde yer alan grupların pratikte karşılaştıkları sorunlar ve aşmaya dönük yöntemler tartışıldı. Geleceğe yönelik temel konularda ortak planlamalar yapıldı.

Akşam saatlerinde Marsilya ve Montpelier’deki Kadın Meclisi üyelerinin katılımıyla moral etkinliği düzenlendi.  Kamp 31 Ağustos’ta yapılan genel değerlendirmenin ardından sona erdi.