İpek: Toplumu kadınlar dönüştürecek

Şahmaran Kadın Platformu Üyesi Gülizar İpek, toplumu eşit ve özgür bir şekilde değiştirip dönüştürecek gücün kadınlar olduğunu söyledi.

Rojava Devrimi’ne dikkat çeken Şahmaran Kadın Platformu’ndan Gülizar İpek, İran ve Türkiye’de de kadınlar tarafından sürdürülen mücadelenin barbar zihniyeti alaşağı edeceğini kaydetti.

ANF’ye konuşan İpek, bir Kürt kadını olan 22 yaşındaki Jîna Emînî’nin sırf saçları görünüyor diye İran polisi tarafından katledildiğini hatırlatarak, “Erkek devletlerin, bizim bedenlerimiz üzerinden nasıl söz kurmaya çalıştığını bir kez daha görmüş olduk. İran’da Jina Emînî katledildi; Türkiye’de de Garibe Gezer, Gülistan Doku, Şule Çet, Deniz Poyraz katledildi” dedi.

KATLİAMLARA RAĞMEN DİRENİŞ

İpek, katliamlara rağmen kadınların direnişten vazgeçmediğini de belirterek, şunları söyledi: “Saçımızın telinin görünüp görünmeyeceğine sadece biz kadınlar karar veririz. Erkek devletler artık bedenimiz üzerinden söz kuramaz. Dünyanın her yerinde kadınlar hep bir ağızdan ‘Jin jiyan azadî’ diyor. Kürt kadınlarının, ‘Jin jiyan azadî’ felsefesinin nasıl evrenselleştiğini de gördük.”

İRAN’DA DA ÖNCÜ KADINDIR

Toplumu değişip dönüştürecek gücün kadınlarda olduğunu ifade den İpek, şöyle devam etti: “Türkiye’de olan kadın katliamlarında, tacizde, tecavüzdeki artışın nedeni, AKP iktidarının kadın düşmanı söylemleri ve kadın düşmanı politikalarıdır. İran’daki molla rejimi de aynı faşizmden besleniyor. Kadının bedenini sömüren, kadını eve kapatmaya çalışan zihniyetten besleniyorlar. Türkiye’de ve İran’da aynı zihniyet var, sadece İran’da bu durum ete kemiğe bürünmüş durumda. Biliyorlar ki, kadın özgürleşirse toplum da özgürleşir ya da kadın pasifleşirse toplum da pasifleşir. Şu an İran’da çok büyük bir serhildan var. Erkek devlet de serhildanı bastırmak için çok ciddi bir katliam gerçekleştirmeye başladı. İran’da sokak ortasında infazlar başladı. Halk, buna rağmen evlerine girmiyor. Kadın öncülüğünde başlayan bir serhildandan bahsediyoruz.”

ROJAVA DEVRİMİ KADINLARA UMUT OLDU

Rojava Devrimi’nin tüm dünya kadınlarına umut olduğunu vurgulayan İpek, şunları ekledi: “Kadın öncülüğünde gerçekleşen Rojava Devrimi, demokrasinin, özgürlüğün, eşitliğin ete kemiğe büründüğü bir kadın devrimidir. Rojava Devrimi, tüm dünya kadınlarına umut oldu. Bu sistemin değişebileceğini ciddi bir şekilde ortaya koydu. İran’da yaşanan serhildanın da bir devrime dönüşeceğine inanıyorum. İran’daki kadın direnişi, tıpkı Rojava’da olduğu gibi kadınlara umut olacak. İran’da ve Türkiye’de de kadınlar, barbar zihniyetleri alaşağı edecek.”