İran’da birçok kentte Jina Emini için protesto eylemleri

İran’ın başkenti Tahran’da Ahlak Polisi tarafından gözaltında katledilen genç Kürt kadın Jina Emini için İran ve Doğu Kürdistan’ın birçok kentinde protesto eylemleri devam etti.

İran devletinin “Ahlak Polisleri”, Jîna Emînî’yi başkent Tahran’da 13 Eylül akşamı metro çıkışında gözaltına almış, işkence sonucu ağır yaralı halde hastaneye kaldırılmıştı. Kurtarılamayan Emini’nin cenazesi Doğu Kürdistan’ın Seqiz kentindeki Ayçi Mezarlığı’nda toprağa verildi. Protesto eylemleri, defin işlemlerinden hemen sonra başladı.

Seqiz ve Sine kentlerinde pazar günü yaşanan yoğun protestolar, Doğu Kürdistan ve İran’ın diğer kentlerine de yayıldı.

Bir çok üniversitede de protesto eylemleri gerçekleşti. Fars haber ajansına göre pazartesi akşamı başkent Tahran’ın merkezindeki Hicap mahallesinde yüzlerce kişi hükümet karşıtı sloganlarla yürüyüşe geçti. Bazı kadınların başörtülerini çıkararak tepkilerini ifade ettiği belirtildi.

Haberde, polisin birçok eylemciyi gözaltına aldığı, coplar ve göz yaşartıcı gazlarla saldırdığı belirtildi.

Başkentte ayrıca öğrenciler bir çok üniversitede protesto eyleminde bulundu. Bunlar arasında Terhan ve Şahid Beheşti üniversiteleri de yer aldı.

Tasnim haber ajansına göre benzer bir protesto eylemi ülkenin kuzeydoğusundaki Meşed kentinde de gerçekleşti.

Genç Kürt kadın, komaya girdikten sonra 16 Eylül günü hayatını kaybetmişti. Ailesi ve aktivistler, bu ölümün şüpheli olduğunu ve işkence sonucu yaşandığını düşünüyor.

Tahran polisi polisler ile Jina Emini (Mahsa Amini) arasında herhangi bir fiziki temas olmadığını iddia ediyor.

Emini’nin hayatını kaybettiği gün, devlet televizyonu gözetim kamerasına yansıyan kısa bir görüntü yayınladı.

Görüntülerde Emini’nin polisle bir tartışması ardından olduğu yerde düştüğünün görüldüğü belirtiliyor.

Pazartesi günü Emini’nin babası Amjad Emini, Fars ajansına yaptığı açıklamada videonun kesildiğini ve kızının çok geç hastaneye sevk edildiğini belirtti.

İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Jinda Emni’nin “daha önceye ait sağlık sorunlarının” olduğunu ve “beş yaşındayken beyin ameliyatı geçirdiğini” iddia etti.

Baba Amjad Emini, Bakan Vahidi’yi yalanlayarak kızının “tamamen sağlıklı” olduğunu ifade etti. Genç kadın, annesiyle birlikte Tahran’ı ziyaret ettiği sırada Ahlak Polisi’nin saldırısına uğramıştı.

İran Ahlak Polisi son aylarda, kadınlara yönelik birçok şiddetli saldırı ile eleştiri konusu oldu.

Emini’nin katledilmesi ardında çok sayıda sinemacı, sanatçı, sporcu, siyasetçi ve din insanı sanal ağlarda tepkilerini ifade etti. Kadınlar, saçlarını keserek çektikleri görüntülerle protestoda bulundu.

Avrupa Birliği ve Fransa, Emini’nin ölümünü kınadı ve şeffaf bir soruşturma istedi.