İran’da zorunlu başörtüsü karşıtı 300’ü aşkın kişi gözaltına alındı

İranlı yetkililer ülke genelinde zorunlu peçe karşıtı mücadele ettikleri tespit edilen 300’ü aşkın kişiyi gözaltına aldıklarını açıkladı.

Resmi haber ajansı Fars’a göre fazilet ve ahlakı teşvik etme örgütünün sözcüsü Ali Hanmuhammedi, "Başörtüsüne karşı farklı şekillerde mücadele eden 300'den fazla kişiyi tespit ettik" dedi.

Tum bu kişilerin gözaltına alındığını belirten Hanmuhammedi, gözaltıların ne zaman ve nerede gerçekleştiğine dair bilgi vermedi.

İran’da 1979 İslam Devrimi’nden bu yana İranlı ya da yabancı, dini inancı ne olursa olsun başı açık bir şekilde dışarı çıkmalarını yasaklayan bir yasa yürürlükte. Katı yasaklara rağmen Tahran ve diğer büyük kentlerde saçlarını açıkça gösteren kadınların sayısı arttı. Ancak son aylarda aşırı muhafazakar Cumhurbaşkanı İbrahim Rehisi yönetimindeki ülkede polisin yasaları uygulamak için baskıcı müdahaleleri de arttı.

Temmuz ayı başlarında, yetkililer ülkenin kuzeyindeki kutsal Meşhed kentinde peçe takmayan kadınların metroya erişmesini yasakladı ve bu karar ülkede tartışmalara yol açtı.

Haziran sonunda ülkenin güneyindeki Şiraz'da polis, bir kaykay etkinliği sırasında peçelerini çıkaran birkaç genç kadını ve organizatörleri tutukladı.