Kürdistan ve İran kentlerinde öfke seli büyüyor

Kürdistan ve İran kentlerinde Jîna Emînî’nin katledilmesiyle başlayan protestolar dördüncü günde daha da büyüdü.

İran’da “ahlak polisi” tarafından sırf saçları gözüküyor diye tutuklanıp işkence yapılan 22 yaşındaki Jîna Emînî’nin geçen hafta ölümü, haklar, güvenlik ve uluslararası yaptırımlardan sarsılan bir ekonomi de dahil olmak üzere çok sayıda konuda kaynayan bir öfke seline yol açtı.

Jîna Emînî, İran’dsa kadınların saçlarını örtmelerini ve halka açık yerlerde bol giysiler giymelerini gerektiren katı kurallar uygulayan ahlak polisi tarafından tutulan diğer kadınlarla birlikte beklerken komaya girdi ve öldü.

Babası, hiçbir sağlık sorunu olmadığını ve gözaltında bacaklarında morluklar olduğunu belirterek polisi sorumlu tuttu.

Devlet güçleri tarafından en az 5 kişinin katledildiği ve en az 250 kişinin tutuklandığı gösteriler gerilemek bir yana kuzeybatı ve orta İran'da Tebriz, Arak ve İsfahan gibi birçok bölgeye yayıldı.

Salı günü geç saatlerde göstericiler hükümet karşıtı sloganlar attı, polis araçlarına taş atıp yaktı, yollara barikat kurarak yürüdü.

Chatham House düşünce kuruluşundan Senem Vekil, son protestoların "sıradan İranlıların güvenlik ve özgürlükle ilgili her gün karşı karşıya kaldıkları sorunlara ışık tuttuğunu" söyledi.

Sanal medya paylaşımlarından yansıyan görüntülerde, Raşt kentinde polis aracını ateşe veren göstericiler, “Kız kardeşimi öldüreni öldüreceğim!” sloganını attı.

Tahran’da ateş yakıp barikat kuran halk, “Ne hacı, ne molla, Hizbullah’a ölüm”, “Diktatöre ölüm”, “Biz savaşın çocuklarıyız, savaş ki savaşalım” diye meydan okudu.

Meşhed’de alanlara akan protestocular, kentin Devrim Mahkemesi önünde ele geçirdikleri polis araçlarının üzerine çıkıp “İslam cumhuriyeti istemiyoruz!” diye bağırdı.

Sari şehrinden kadın protestocular dans ederek başörtülerini çıkarıp yaktı. Kadınlar, “Ülkeyi çevirdiğiniz o enkazın tam altına sizi gömeceğiz!” dedi.

Tebriz şehrinde protestocular sokaklarda barikat kurup polisle çatıştı.

İran’ın tarihi kenti Şiraz’dan protestocuların gaz bombasını polislere geri fırlattığı görülüyor.

Kürdistan kenti Kirmanşan’da alanlara çıkan halka karşı polis silahlarla karşılık verdi. Piranşar barikat kurup ateş yakan protestocular “Jin, jiyan, azadî!” sloganını yankılandırdı.