İskandinavya'da kadına yönelik şiddet protesto edilecek

İskandinavya'da Kürt kadınları, dostlarıyla birlikte 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla İsveç, Norveç ve Danimarka'da kadınlara yönelik şiddeti kınamak için eylem ve etkinlikler düzenleyecek.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla İskandinavya'daki Kürt kadınları adına açıklama yapan Sara Kadın Birliği, 25 Kasım'ın erkek egemen zihniyetine karşı mücadeleyi yükseltme günü olduğunu belirterek Kürt kadınları ve dostlarına meydanlara çıkmaları ve şiddeti protesto etmeleri çağrısı yaptı.

Tüm kapitalist toplumlarda olduğu gibi İskandinavya ülkelerinde de alınan önlemlere karşın kadına yönelik şiddetin sürdüğü belirtilen açıklamada İsveç'teki kadın şiddetine “İsveç'te 1 Ocak 2000'den günümüze 315 kadın eski eşi veya sevgilisi tarafından öldürüldü. 254 çocuk annesiz kaldı. Bu çocuklardan 99'u cinayet sırasında evde bulunuyordu ve 55'i cinayetlere tanıklık etti” ifadeleriyle dikkat çekildi.

İsveç, Danimarka, Norveç ve Finlandiya'da her yıl on binlerce kadının erkek şiddetine uğramasına ve onlarca kadınının katledilmesine rağmen kurumların erkek şiddetini engellemede yetersiz kaldığı belirtilen açıklamada Kürt kadınlarının şiddete karşı suskun kalmayacaklarına şu ifadelerle vurgu yapıldı:

KADIN KIRIMINA KARŞI ÖZGÜR TOPLUMU SAVUNALIM

“Bizler İskandinavya Kadın Hareketi olarak ‘Kadın Kırımına Karşı Özgür Toplumu Savunalım’ şiarıyla 25 Kasım'ı karşılıyoruz. Bu vesileyle Mirabel kardeşleri ve tüm özgürlük şehidi kadın yoldaşlarımızı bir kez daha saygı ve mihnetle anıyoruz. Saralar, Seveler, Pakizeler ve Hevrinlerin izlerinde yürüyeceğimiz sözünü yineliyoruz. 25 Kasım biz kadınlar için mücadeleyi büyütme günüdür. Bir tek kadın bile örgütsüz kalmamalı şiarıyla mücadelemizi sürdüreceğiz.”           

Sadece Kürt kadınlarının geldiği coğrafyada değil dünyanın pek çok ülkesinde kadınlara yönelik şiddetin gün geçtikçe arttığını ve sistematikleştiğini hatırlatan İskandinavya Kadın Hareketi, “Avrupa Kürt Kadın Hareketimiz TJK-E'nin başlatmış olduğu 25 Kasım'da startını vereceği ‘Diktatörün Yargılanması İçin 100 Neden’ kampanyasını İskandinavya genelinde örgütlü olduğumuz tüm alanları sahiplenmeye davet ediyoruz. İskandinavya'da pandemi nedeniyle getirilen sınırlamalar nedeniyle sosyal medyada ve dijital ortamlarda katledilen her kadın için diktatörün yargılanmasını talep edeceğiz” dedi.

KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI EYLEM VE ETKİNLİKLER

25 Kasım saat 18.00 İsveç Stockholm Sergels torg Meydanı, Amara Kadın Meclisi, Genç Sosyalistler ve Adalet Partisi Sosyalistler konuşmalar yapacak

5 Aralık Cumartesi, İsveç Amara Kadın Meclisi, Alevi Kadınlar Federasyonu ve Dayanışma Derneği kadına yönelik şiddete karşı video konferansı düzenleyecek.

Norveç-Oslo, Norveçli kadın örgütleriyle birlikte 25 Kasım günü online üzerinden protesto eylemi gerçekleştirilecek.

25 Kasım Danimarka, Kopenhag saat 17.00, Christianborg Slot/Radhusplan'da Seve Kadın Meclisi Danimarkalı kadınlarla birlikte gösteri yapacak.