İskoç hükümetinden ‘cadı’ diye katledilen kadınlar için resmi özür

İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, 16 ve 17’nci yüzyıllarda “sadece kadın oldukları” için cadılık suçlamasıyla katledilen binlerce kadın için hükümet adına resmi özür diledi.

İskoçya’da 16’ncı ve 17’nci yüzyıllarda 4 bin dolayında kişi cadılıkla suçlandı.  Bunların yüzde 84’ü kadınlardan oluşuyordu.

Toplamda 2 bin 500’ü aşkın kişi cadılık suçlamasıyla katledildi. Bu kadınlar çoğunlukla işkence altında itirafa zorlandıktan sonra önce boğuldu ardından yakıldı.

İskoçya Başbakanı Micola Sturgeon, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle parlamentoda yaptığı konuşmada "bu büyük tarihsel adaletsizliği tanımasını" isterken "1563 Cadılık Yasası uyarınca suçlanan, mahkum edilen, iftiraya uğrayan veya idam edilen herkes için resmi olarak” özür diledi. 1736 yılına kadar yürürlükte kalan sözkonusu yasa cadılık ile suçlananlara idam cezası öngörüyordu.

Bağımsızlıkçı SNP partisinden Başbakan Sturgeon, “Kadınların mahkemede tanıklık etmelerine bile izin verilmediği bir dönemde, yoksul, farklı, savunmasız oldukları için veya çoğu vakada sırf kadın oldukları için suçlandılar ve öldürüldüler” dedi.

Witches of Scotland isimli bir dernek iki yıldır cadılık ile mahkum edilen tüm kişiler için resmi özür dilenmesi ve af edilmeleri için kampanya yürütüyordu. Dernek ayrıca bu kadınlar için bir ulusal anıt dikilmesini talep ediyor.

Nicola Sturgeon, İskoç Parlamentosu’nun talep edilen af için bir yasa tasarısını kabul edebileceğini söyledi.

İskoç Başbakanı, geçmişteki adaletsizlikleri kabul etmenin “önemli” olduğunu vurgularken, "dünyada, bugün bile kadınların ve kızların büyücülükle suçlandıkları için zulüm ve bazen ölüm riskiyle karşı karşıya oldukları bölgeler olduğunu” hatırlattı.

Sturgeon, İskoçya'da büyücülük yasası uzun zaman önce kaldırılsa da “onu motive eden kadın düşmanlığını” sürdüğünü ve “bugün bununla yaşadığımızı” kaydetti.