İstanbul’da kadınlardan İpek E. İçin eylem

Uzman Çavuş Musa Orhan tecavüzü sonrası intihara sürüklenen İpek E.’nin ölümüne ilişkin eylem yapan kadınlar, faillerin aklanmaması ve ağır cezalarla yargılanmasını istedi.

Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz İstanbul Sözleşmesi Uygulansın Kampanya Grubu, Batman'da uzman çavuş Musa Orhan’ın tecavüz ederek ölümüne sebep olduğu İpek E. ve İstanbul Sözleşmesi'nin uygulanması için Süreyya Operası önünde bir araya geldi. "Erkekleri aklama, yargıla, İstanbul Sözleşmesini uygula" pankartının açıldığı eylemde, "Şiddete isyan", "Kadınlar şiddeti affetmeyecek" dövizleri taşındı. Çok sayıda kadının katıldığı eylemde sık sık taciz, tecavüz ve şiddeti kabul etmediklerine dair sloganlar atıldı.

Kadınlar adına açıklamayı Ceylan Çağır okudu. Çağır, kadınlara şiddet uygulayan ve katleden faillerin cezasız kaldığını, serbestçe dolaştığını belirterek tepki gösterdi.

Çağır, devlet yetkililerinin ya da yakınlarının fail olduğu sayısız vakada ve Musa Orhan gibi sayısız fail için ancak sosyal medyadan yükselen tepkiler ve kadınların mücadelesiyle yakalama kararı çıkartılarak tutukladığını belirtti. Çağır, isyanlarının büyük olduğunu söyleyerek, son zamanlarda erkekler tarafından intihara sürüklenen kadınlara dikkati çekti. Çağır, adaletsiz hukuk sistemi yüzünden erkeklerin hiçbir şekilde cezalandırılmadığını sözlerine ekledi.

Yaşanan katliamlar üzerinden İstanbul Sözleşmesi’nin önemine değinen Çağır, “İşte bu yüzden İstanbul Sözleşmesi bizim yaşam güvencemiz; derhal uygulayın, şiddeti durdurun diyoruz. Çünkü biliyoruz ki sözleşme etkin bir biçimde uygulansaydı Uzman Çavuş Musa Orhan gibi failler ortaya çıkmayacaktı. Eğer sözleşme uygulansaydı Gülistan Doku için gün sayıyor olmazdık; Zainal’ın babasının soruşturmaya müdahale etmesi, failleri aklamak, korumak söz konusu olmazdı. Sözleşme gerçekten uygulansaydı, cezasızlık ortadan kalkar, kaybettiğimiz yüzlerce kadın bugün aramızda olurdu” diye konuştu.

Çağır, açıklamanın devamında şunları dile getirdi: “Yargısıyla, polisiyle, medyasıyla bu iktidarın erkek egemenliğini güçlendirdiğini ve bunun için çabaladığını görüyoruz. Ancak bizler daha önce de söylemiştik; bu mücadele hayatlarımız için ve mücadelemizin geri dönüşü yok. Eşit, özgür ve şiddetsiz bir dünyayı birlikte kuracağız.”

Açıklama sloganlar ve zılgıtlarla son buldu.