‘İşte böyle olur Botan kadınları’

Viyan gencecik bir fidandır. Bu nedenle de tecrübeli komutanlarının ihtiyatlı yaklaşımlarıyla karşılaşır. Fakat Viyan’ın hiç de öyle yavaş gelişmeye niyeti yoktur. Öyle bir pratiğin sahibi olur ki; herkese ‘işte böyle olur Botan kadınları’ dedirtir.

Viyan (Gülistan Uca), Şırnaklı yurtsever bir ailenin çocuğudur. İçinde doğup büyüdüğü coğrafya binlerce yıllık acılardan kendini sağaltarak çıkmış, baş eğdirilemez isyanlara, kadim aşklara beşiklik etmiştir. Viyan Botanlı’dır. Botan dağlarında başlamıştır gerillacılık hayalini gerçekleştirmeye. Evet, Viyan için gerilla olmak çocukluk hayalidir. Çocukken tanık olduğu acıların dermanını dağlarda bulacağının sihirli bilgisi daha çocukken yüreğine yerleşmiştir.

GENÇ BİR KADININ İLK ADIMLARI

Besta’ya gelir Viyan. Besta’nın güzelliği Viyan’ı mest eder. Her patikada yürümeye, her sudan içmeye, tüm ağaçların gölgesinde soluklanmaya niyetlenir.  Bestan’ın eşsiz doğası Viyan’a kollarını açmıştır, bir tanrıça misali O’na kol kanat germiştir. Viyan gençtir ve hem Besta, hem Botan hem de yoldaşları O’nu çok çok sevmiştir. Viyan gençliğin coşkun yüreğine sahiptir ve dağların kadını olup çıkar hiç zorlanmadan. Gerillada bir uyum, bir alışma süreci vardır, Viyan için bu süre çok kısadır. Her aldığını vermeye, çabuk gelişmeye yatkındır. Yeni savaşçıların komutanlığını yapan Mihralî, Viyan’dan şöyle bahseder: “Viyan takımın en genciydi. Başta korumacı yaklaşımlarımız çıktı. Kaygılı yaklaştık. Botan, savaşın en çetin yaşandığı bir alandı, biz Viyan’ı savaşın kısmen daha az olduğu yerlere göndermek istedik. Fakat Viyan buna karşı çıktı.”

ÖNDERLİK YOLUNDA

Botan kadınlarının savaşçılığı, pratikçiliği PKK mücadelesinde tarihi özüyle yeniden buluşmuştur. Viyan, pratik savaşçılığıyla Botanlı kadınların bu özüne denk bir duruş kazanır. O, genç yaşın verdiği atiklikle Besta’nın kollarında iyi bir kadın savaşçı olup çıkar. Yürüyüşüyle, pratikteki başarısıyla yoldaşlarını kendisine hayran bırakmayı başarır. Duruşu, öğrenme azmi herkesin dilindedir. İyi bir kadın komutan adayıdır Viyan. Sadece askeri yetkinlik değil aynı zamanda ideolojik temelde, teorik düzeyini geliştirme çabasıyla kış eğitimlerinin, yoğunlaşmaların en çok soru soranı, en çok merak edenidir Viyan. Araştıran, soran, merak eden, soran, sorgulayan kişiliği O’nu iyi bir Önderlik takipçisi yapar. Hele Önderliğin; ‘Beni seven kadınlar yönünü Botan’a versin’ sözü, Viyan için artık bir yaşam ve savaş şiarıdır. Yoldaşlarının tüm dayatmalarına rağmen savaş sahalarında çekilmeyi asla aklına getirmez. Yoldaşları O’nu ikna etmeyi başaramaz ama Viyan pratikçiliğiyle, savaşkanlığıyla yoldaşlarını ikna etmeyi başarır.

GÜZELLİK GERİLLA KADINDA

Kadın güzelliğinin özünde ne var diye sorulsa bunun en yalın cevabı, kadındaki sadelik olurdu herhalde. Sistemin kirine pasına bulaşmamış olan Viyan, duru ve sade kadın gerçeğinin gerilladaki ifadesidir. Güzeldir Viyan. Çünkü sadedir, özlüdür, durudur, arıdır. Güzelliğin bir tanımı sadelikse diğer tanımı da emektir. Viyan bu anlamda emeğin de en güzel oluşma biçimi olur. Nerede zorlu bir görev varsa herkesten önce kendisini öne veren ve bu temelde devrimci hizmette ilk sırayı kimseyi kaptırmamaya söz vermiş olan Viyan emeğiyle güzelleşmeyi bilenlerdendir.

KENDİNİ BULDUĞU YER

Kişiliğinin geldiği düzey, Viyan’ı yeni yolculukların arifesine getirir. Ve Van yolculuğu başlar. Botan nasıl ki Viyan için ana kucağı olduysa Van da Viyan’ın kendisini var ettiği yer olur.

Yaşam zorlu bir savaştır. Bu savaşı başaranlar varlıkla mükafatlarını alırlar. Bu sözler, Viyan’ın yaşam pratiğini özetler biçimdedir çünkü Viyan kısacık gerilla ömrüne büyük bir varlığı sığdırmayı başaranlardan. Van her ne kadar sert ve soğuk olarak bilinse de Viyan’ın yetkinleşmede, kendini tanımada, iradesini tanımada; yani kendisi olmada en önemli durağıdır. Burada yaşamın inceliklerine kadar tanımlayan, kazandığı bilinçle gittikçe fedai çizgiye yaklaşan Viyan, mevzilerde her yoldaşın yanında bulmak isteyeceği can yoldaşı olur. Yoldaşlığın tanımını ruhuyla bir yapıp pratiğiyle gösterir. Yoldaşlığın tanımı, feda etmektir Viyan için. Bunun için de cesurdur, korkmaz.

Düşman 2018 yılında Van’da operasyona çıkmıştır. İlk karşılayanlardan biri de Viyan olur. Düşmanın kirli ayaklarının kutsal topraklara değmemesi için canını mermilere siper eder, yoldaşlarını koruyan bir fedai olur. Ve yıldızlaşan genç bir gerilla olarak halkının ve yoldaşlarının yürek defterlerine adını yazdırarak sonsuzlaşır.