İsviçre'de 25 Kasım eylemlerinin startı verildi

İsviçre'de Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında 10 Aralık tarihine kadar 16 gün boyunca sürecek olan eylemlerin startı başkent Bern'de verildi.

İsviçreli kadın inisiyatifleri ile göçmen kadın örgütlerinin öncülüğünde Bern'deki Bahnhofplatz meydanında sessiz bir eylem gerçekleştirildi. Eylemde kadınlar tarafından "Hep birlikte Kadına şiddetin olmadığı bir dünya için buradayız" yazılı pankartlar taşındı. Yaklaşık yarım saat süren eylem daha sonra sonlandırıldı.

(Bern)

Öte yandan yine akşam saatlerinde bir araya gelen kadın örgütleri burada Feminist gece yürüyüşü düzenlendi. Başkent Bern başta olmak üzere Zürih, Basel, Lozan, Biel, Cenevre dahil onlarca merkezde alanlara çıkılırken Ulusal ve Kanton Parlemento gibi kamu kurumları binaları ışıklandırmalarla eylem kapsamında mor renge büründürüldü.

(Zürih)

Paralel olarak İsviçre'nin bir çok kentinde kadına yönelik şiddet kapsamında, özellikle de pandemi döneminde artan kadına yönelen şiddete karşı birçok panel ve atölye çalışmaları gerçekleştirildi.

(Basel)

ANF'ye konuşan İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) aktivisti Neslihan Dersim, "Bizler bugün 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü kapsamında 'Jin, Jiyan, Azadî' sloganıyla eylemdeki yerimizi aldık. Biz Kürdistanlı kadınlar olarak Türk devlet başkanı Erdoğan'ın eliyle devlet erkinin her gün sistematik olarak gerek Türkiye gerek Kürdistan'da kadınları katletmesine karşı buradayız. Erdoğan diktatörlüğü topluma ve kadına yönelik suçlardan yargılanması için başlatılan kampanyanın startını bugün burada veriyoruz" diye konuştu.

"Zamanı geldi Öcalan'a özgürlük" kampanyası kapsamında Mizgin Kadın Meclisi aktivistleri tarafından sabah saatlerinde Bern'de stand kurulurken eylem akşam saatlerinde sonlandırıldı.

Kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında 10 Aralık tarihine kadar İsviçre'nin onlarca kentinde kadın inisiyatifleri öncülüğünde erkek ve devlet şiddeti çeşitli eylem biçimleriyle protesto edilecek.