İsviçre'de gece yürüyüşleri düzenlendi

İsviçre’nin birçok kentinde gece yürüyüşleri düzenleyen kadınlar, erkek-devlet şiddetine karşı mücadeleye vurgu yaptı.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Ve Dayanışma Günü vesilesiyle İsviçre'nin Basel, Zürih, Luzern ile Biel kentlerinde İsviçreli ve göçmen kadın kurumları öncülüğünde gece yürüyüşleri ve mitingler düzenlendi.

BASEL

Aralarında Ronahî Kadın Meclisi'nin de bulunduğu Kürdistanlı, Türkiyeli, İsviçreli ve göçmen kadın kurumları, akşam saat 18.00'da erkek ve devlet şiddetine karşı Theaterplatz'ta bir araya geldi.

Kanton polisinin salgın koşullarını bahane ederek kadınların toplanmasını engellemek istemesine karşı yüzlerce kadın Theaterplatz'da toplanmaya devam etti.

Kadın kurumları tarafından 25 Kasım'a ilişkin hazırlanan açıklamalar okunurken erkek ve devlet şiddetine karşı kadın mücadelesinin sürdürüleceği mesajları verildi.

Ronahî Kadın Meclisi tarafından eylem alanında yapılan konuşmada, “Kadın kırımına karşı özgür kadın ve toplumu savunma zamanı” şiarıyla Kürt kadınların verdiği kadın ve ekoloji özgürlükçü direniş, Kürtçe ve Almanca sunumlarla aktarıldı.   

Kadın kurumları tarafından  yapılan konuşmaların ardından kadınlar, erkek devlet şiddetine ve kadın kırımına karşı attıkları sloganlarla polisin engelleme çabasına rağmen kararlılıkla yürüyüşe geçti.

Kentin önemli merkezlerinde 1 saat boyunca  kadın mücadelesinin yükseltilmesi çağrılarının yapıldığı slogan ve konuşmalarla devam eden yürüyüşün ardından kadınlar Markplatz'a ulaştı.  

Burada da yapılan açıklamaların ardından kadınlar eylemlerini sonlandırdı.

ZÜRİH

Öncülüğünü Berîtan Kadın Meclisi'nin yaptığı İsviçreli ve göçmen kadınların katılımıyla Zürih kentinde bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Helvetiaplatz'ta her kesimden yüzlerce kadın, 'Bir kadın daha eksilmeyeceğiz' şiarıyla bir araya geldi.

Buradan kent merkezine doğru yürüyüşe geçen kadınlar, erkek ve devlet eliyle kadına yönelik gerçekleştirilen şiddet ve kadın kıyımlarına karşı 'Jin jiyan azadî' sloganını attı.

LUZERN VE BIEL

Luzern ile Biel kentlerinde de başta Kürt kadınları olmak üzere göçmen ve İsviçreli kadın kurumları tarafından düzenlenen mitinglerde kadına yönelik şiddet ve kadın katliamları protesto edildi.

Kadınlar yarın da İsviçre'de başkent Bern başta olmak üzere birçok kentte alanlara çıkarak kadına yönelik şiddeti protesto edecek.