İsviçre’de ‘Kadın emeği sömürüsünü durduracağız’ mesajı-YENİLENDİ

Kadınlar İsviçre'de savaşa karşı barışı, kadın emeğinin sömürülmesine karşı 'Eşit işe eşit ücret' taleplerini haykırmak, kadın kırımına karşı kadın yaşamını savunmak, kadın kırımına karşı kadın yaşamını savunmak için birçok merkezde bir araya geldi.

Cenevre, Lozan, Bern, Wintherthur, Luzern, St Gallen ve Bellinzona dahil birçok merkezde düzenlenen  gece yürüyüşleri ve mitinglerle erkek ve devlet erkinin tarafından kadın emeğinin sömürüsü protesto edildi. İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) üyeleri de mücadelesini  yürüttüğü demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigma temelinde "Diren, örgütlen, özgür yaşa!" sloganıyla eylemlerdeki yerini aldı.

BERN

Bern Şehit Mizgîn Kadın Meclisi üyeleri 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları kapsamında Bern’deki enternasyonalist kadın kurumlarıyla birlikte Schützenmatte meydanında bir araya geldi.

YPJ bayrakları açan kadınlar Sakine Cansız (Sara), Fidan Doğan (Rojbîn) ve Leyla Şaylemez'in (Ronahî) fotoğraflarını taşıdı. Kadınlar “Jin jiyan azadî”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganlarıyla yürürken megafonda Rojava ve YPJ marşları çalındı.

Yürüyüş esnasında İsviçreli kadınların YPJ marşları eşliğinde dans etmesi renkli görüntülere sahne oldu.

Kadınlar Kornhausplatz meydanına ulaşınca Şehit Mizgin Kadın Meclisi Eşbaşkanı Hediye Munzur Kürt kadınları adına açıklama yaptı.

Kadın cinayetleri, çevre kıyımları, tecrit ve savaş politikalarına karşı özgür kadını ve doğayı savunmanın zamanı olduğunu dile getiren Munzur, Kürt kadınlarının yüzlerce yıldır var olan ataerkil yapılara karşı birlikte mücadele etmek ve örgütlenmek istediğini belirtti.

Her gün kadınların yaşam hakkının ihlal edildiğini vurgulayan Munzur, savaş politikaları ve kapitalist modernite, kadınlara yönelik ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddetini artırdığını dile getirdi. 

Munzur’un konuşmasından sonra enternasyonalist kadın kurumları adına da konuşmalar yapıldı.

CENEVRE

Cenevre kentinde kadınlar 8 Mart'ı Bel-Air'daki Cenevre gölünün bulunduğu şerit boyunca  İsviçreli ve göçmen kadın platformları  tarafından açılan standlarla karşıladı. Standlarda kadınlar düzenledikleri etkinliklerle taleplerini dile getirirken şehrin yüksek ve önemli yerlerine kadın özgürlük mücadelesinin yükseltilmesi çağrılarının yer aldığı pankartlar asıldı. 

Kadınlar gece saatlerinde düzenleyecekleri yürüyüşüyle de Cenevre sokaklarında taleplerini haykıracaklar.

LOZAN

Kadınların bir diğer eylem alanı olan Lozan'da ise adını 14 Haziran Sokağı  (Place du 14 Juin) olarak değiştirdikleri Place du St Mourise'ti. İsviçre Federal Parlamentosunun almış olduğu kadınların emeklilik yaşının 64'ten 65'e yükseltilmesi kararına karşı genel grev çağrısında bulunan kadınlar 14 Haziran 1991'de 500 bin kadının genel greve gidişini hatırlatarak Federal Parlamentoya uyarıda bulundu.

Yürüyüş öncesi kadın kurumları adına yapılan konuşmalarda devam eden Rusya-Ukrayna savaşına karşı “kadınlar olarak savaş istemiyoruz” mesajı verildi.

“Kadın Kırımına Karşı; Özgür Kadını ve Toplumu Savunma Zamanı” hamlesini sahiplenen Lajîn Kadın Meclisi üyeleri de kendi  renkleri ve sloganlarıyla eylemdeki yerlerini aldı. Lajin Kadın Meclisi adına burada TJK-E'nin 8 Mart'a ilişkin açıklaması da okundu. 

Yapılan konuşmaların ardından genel grev çağrılarının yükseldiği sloganlar atan kadınlar buradan yürüyüşe geçti. 1 saati aşkın Lozan sokaklarında attıkları sloganlarla yürüyüşlerini sürdüren kadınlar eylemlerini düzenledikleri mitingle sonlandırdı. 

BELLINZONA

Bellinzona kentinde ise kadınlara yönelen şiddet ve katliamlara karşı kanton parlamentosuna çağrıda bulunan kadınlar bir miting düzenledi. 

Burada kurumlar adına yapılan konuşmalarda her 10 günde bir kadının erkek şiddetiyle katledildiği ve her hafta bir kadına yönelik katliam girişimi olduğuna dikkat çekilerek kadınların kendilerini güvende hissedebilecekleri yaşam alanlarının oluşturulması istendi.

Başkent Bern ve Wintherthur kentlerinde gece yürüyüşleriyle 8 Mart'ı karşılayan kadınlar 'savaşa karşı barış” taleplerini dile getirirken “erkek ve devlet erkine karşı sokaklar bizim” mesajını verdiler.

Luzern ve St Gallen kentlerinde de kadınlar alanlara çıkarak taleplerini dile getirdiler.

İsviçre'de 12 Mart'a kadar kadınlar, eylemsellikleriyle alanlarda olmayı sürdürecek.