İsviçre’de kadınların emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı grev kararı

Kadınların emeklilik yaşının yükseltilmesi İsviçre’nin onlarca merkezinde yapılan gösterilerle protesto edildi. Lozan'da kadınlar, 14 Haziran 2023'te grevde olacağız” dedi.

Kadınların emeklilik yaşının 64'ten 65'e yükseltilmesini öngören reform paketinin 25 Eylül 2022'de yapılan referandum sonrası yürürlüğe girmesini kabul etmeyen kadınlar karara olan tepkilerini sokaklara çıkarak dile getiriyor.

Feminist kadın örgütlenmeleri, siyasi partiler ve göçmen kadın örgütleri, kadınların emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı İsviçre'nin onlarca merkezinde gösteri yaptı.

Gösterilerin yoğun yapıldığı kentlerden biri olan Lozan'da AVS Reform paketinin yürürlüğe girmesi düzenlenen kitlesel yürüyüşle protesto edildi.

Feminist Grev kolektiflerinin Lozan koordinasyonu, SSP Vaud'u çağrısıyla Place  de Ripponne'da her kesimden kadın kurumu ve siyasi partinin katılımıyla yapılan  yürüyüş öncesi açıklama okundu.

"Kızgınız ve öfkeliyiz" denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Biz kadınlar geçtiğimiz Pazar günü sırtımızdan bıçaklandık. AVS 21'in yürürlüğe girmesiyle bizi bir yıl daha çalışmaya zorlayacak olan bu yasa ile yanı sıra fiziksel ve zihinsel olarak  yaşamlarımız üzerinde kabul edilemez bir etki yaratacaktır.

Yaşamımızı sürdürebilmek için emekli maaşlarına ihtiyacımız var. Pek çok kadın sadece yetersiz emekli maaşıyla geçimini sağlıyor. Ve bu İsviçre kadar zengin bir ülkede kabul edilemez bir yoksulluk faktörü. Kadınlar hâlâ erkeklere göre ortalama yüzde 37 daha düşük emekli maaşı aldıkları için, emeklilik sistemlerimizin eşit ve insanca bir yaşam sunacak olan kalıcı bir reforma ihtiyacı var. 

Maaşların büyük ölçüde artan yaşam maliyetine (elektrik, sigorta primleri vb.) temel endekslenmesine ek olarak, kadınların maaşlarının gerçekten erkeklerle eşit olması için bir artış talep ediyoruz.  Daha genel olarak, ücretlerin artırılması gereken tüm kadınların yer aldığı sektörlerde sağlık, sosyal, çocuk, ev işleri, eğitim alanlarında eşit haklar talep ediyoruz. Yenilmeyeceğiz, öfkemizi göstermek ve kızkardeşlerimizle 14 Haziran 2023'te büyük bir feminist greve doğru ilerlemek için örgütlenmek için şimdi çağrıda bulunuyoruz."

Yapılan konuşmanın ardından "Eşit işe eşit ücret" talebiyle ve AVS 21 reformunun geri çekilmesine yönelik atılan sloganlarla kent merkezine yürüyüşe geçildi.

Yürüyüş boyunca kentin belirli noktalarında durarak konuşmalar yapıldı. Ardından tekrar Ripponne meydanına geri dönen kitle, burada bir miting düzenledi.

KOYUNCU: 21. YÜZYIL KADIN YÜZYILI OLACAK

AVS 21 reform paketinin yürürlüğe girmesine karşı öfkeli olduklarını söyleyen Birlikte Sol Hareketi (Ensemble à Gauche) Partisi'nden Lozan Belediyesi Encümeni Sevgi Koyuncu, partisi adına yaptığı konuşmayı şöyle sürdürdü: 

"21. yüzyıl kadın özgürleşmesinin yüzyılı olacak. Rojava Devrimi tesadüf değildir. Dünyanın en güzel kadınları DAİŞ'e karşı savaşarak onları yendiler. İran'da Kürt kadın Jîna Emînî'nin katledilmesiyle başlayan ve küreselleşen isyanlar bu devrimin bir parçasıdır. Dünyanın neresi olursa olsun burada İsviçre'de, Avrupa'da, Amerika'da, Avusturya'da, Kanada'da kadın haklarına ve özgürlüğüne karşı kısıtlamalar sürüyor. Bütün kadınlar adına sesinizi yükseltin. Yaşasın uluslararası kadın dayanışması."

Koyuncu'nun konuşması sonrası hep bir ağızdan Fransızca "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları atıldı.

Eylem 14 Haziran 2023'te yapılacak olan Ulusal Kadın Grevi çağrısının yenilendiği sloganlarla sonlandırıldı.

İlki 14 Haziran 1991'de yarım milyon kadının katılımıyla gerçekleştirilen Ulusal Kadın Grevi üzerinden geçen 28 yıl sonra kadınlar, 14 Haziran 2019’da yüzbinlerce kadının katılımıyla greve gitmişti. AVS 21 reform paketinin yürürlüğe girmesi sonrası ise, 14 Haziran 2023'te daha fazla saygı, "eşit işe, eşit ücret" için ve kadınların emeklilik yaşının yükseltilmesine karşı ulusal grev kararı aldı.