İsviçre'de onlarca merkezde kadın grevi: Mücadeleleri birleştir

Feminist grev günü kapsamında İsviçre’nin onlarca merkezinde kadınlar yeniden sokaklara döküldü. Bu yılın sloganı “Mücadeleleri birleştir” idi.

İsviçre'de her yıl 14 Haziran’da "Eşit işe eşit ücret" talebiyle greve giden kadınlar, bu yıl “Mücadeleler birleşir” sloganıyla onlarca merkezde alanlara çıktı.

İlki 14 Haziran 1991'de yarım milyon kadının katılımıyla gerçekleştirilen kadın grevi üzerinden  31 yıl geçmesine rağmen eşitlik hedefine ulaşılmış değil. İsviçre'de çalışan kadınlar erkeklerden yüzde 20 daha düşük ücret kazanırken  erkeklere göre ise 3'te 1 daha az emekli maaşı alıyorlar. Senato Meclisi tarafından Nisan ayında AHV 21 reform projesi kapsamında kadınların emeklilik yaşının 64’den 65'e yükseltilmesi kararı 12’ye karşı 30 oy ile kabul edilmişti. Federal Meclise gönderilen bu kararın bir an önce geri çekilmesini isteyen on binlerce kadın, İsviçre kentlerinde sokaklara çıkarak taleplerini haykırdı.

İsviçre'nin Lozan, Bern, Zürih, Basel, Cenevre, Chur, Luzern, St Gallen, Wintherthur, Thurgau, Delemeont kentleri dahil onlarca merkezde dernekler, sendikalar ve partileri temsilen çok sayıda konuşmalar yapıldı. Düzenlenen eylemlerde Kürt kadınlar da kendi renkleri ve talepleriyle yerini aldı. 

KİRLİ ÇAMAŞIRLAR SERGİLENDİ

14 Haziran Kadın Grevi eylemlerinin Lozan kentindeki adresi Riponne meydanıydı. Her kesimden İsviçreli ve göçmen kadın kurumları burada açtıkları stantlarla kendi taleplerini aktardı. Düzenledikleri çeşitli forum ve panellerin yanı sıra kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerine karşı oluşturulan atölyelerde öz savunma üzerine bilgilendirmelerle süren eylemde bir miting düzenlendi.

Cinsiyet, gelir ve adalet eşitsizliğine, ırkçılığa, homofobiye, kadın cinayetlerine kadar her türlü adaletsizliğe karşı taleplerin dile geldiği konuşmalarda "Kadınlar durursa dünya durur" mesajı verildi.

Eylem alanında kadın kadın işçiler yaşadıkları eşitsizliklere dikkat çekmek için kirli çamaşırlarını sergilediler. 

İsviçre Kürt Kadın Hareketi'nin (YJK-S) 14 Haziran Kadın Grevi'ne yönelik açıklamasını Lajîn Kadın Meclisi üyesi Nehir Külüg okudu.

Las Tesis dans performansının da sergilendiği eylemde akşam saatlerine doğru binlerce kadının alana akması sonrası kent merkezine doğru yürüyüşe geçildi.

Söyledikleri şarkı ve marşlarla, attıkları sloganlarla Lozan sokaklarında ataerkil sisteme karşı ve eşitlik için mücadele taleplerini haykıran kadınlar, tekrar Riponne meydanına dönerek eylemlerini burada sonlandırdı.

ONLARCA MERKEZDE AHV 21'E HAYIR!

İsviçre genelinde eylemler ve mitingler düzenlendi. Solothurn'da müzik eşliğinde ortak bir feminist piknik düzenlediler. Bern'de kamusal alanı geri kazanmak için taleplerini tebeşirle yere yazdılar. Kadınlar ayrıca Cenevre, Zürih, Basel, Luzern, St. Gallen, Chur, Wintherthur, Delemeont La Chaux-de-Fonds, Neuchâtel ve Vallée du Joux'da sokaklara döküldü. Akşam saatlerinde düzenledikleri gece yürüyüşleriyle kadınlar taleplerini dile getirdi. 

Organizatörler yaptıkları basın açıklamasında feminizmin sadece bir kadın meselesi olmadığını ve feminist grevin sadece kadın haklarıyla ilgili olmadığını vurguladı. “Sadece kadın hakları için değil, ataerkilliğin kadınlaştırdığı ve bu nedenle kaçınılmaz olarak ayrımcılığa uğrayan tüm insanlar için sokaklara çıkıyoruz” dedi.

2019'daki büyük feminist grevden üç yıl sonra eşitsizlikler devam ediyor. Emeklilik yaşının yükseltilmesine dair AHV 21 Reform önerisi 25 Eylül 2022'de İsviçre'de referanduma sunulacak. Yine o tarihe kadar kadınlar düzenleyecekleri çeşitli gösterilerle AHV 21 Reform önerisinin geri çekilmesini isteyecek. Ayrıca kadınlar 2023'te yeni bir büyük greve hazırlanıyorlar - eşitsizliklere ve burjuvazinin gerici saldırılarına son verilmesini isteyecekler.