İzmir’de barikatları yıka yıka: Kadın devrimine yürüyoruz

İzmir'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan kadınlar, önlerine kurulan polis barikatlarını yıka yıka yürüyüş gerçekleştirerek, "Kadın devrimine yürüyoruz" dedi.

İzmir'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle iki ayrı yürüyüş gerçekleştirildi. İlkinde İzmir Kadın Platformu (İKP) öncülüğünde bir araya gelen kadınlar, "Sömürüsüz eşit ve özgür bir dünya için isyandayız" şiarıyla Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde toplandı. 

Binlerce kadının bir araya geldiği eylemde, "Öfkemizle sokakta, isyanımızla barikat başındayız", "Haklarımız ve hayatlarımız için isyanı yükseltiyoruz", "Jin jiyan azadî", "Jinên ciwan tirsa faşizme pêşengên berxwedanan e", "Kriz varsa isyanda var", "Kadın devrimine yürüyoruz" yazılı kadın hakları ve kazanımlarını konu alan yüzlerce döviz taşındı.

POLİS BARİKATLARINI YIKA YIKA

Eylemde sık sık "Jin Jiyan azadî", "Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz", "Yaşasın kadın dayanışması", "Deniz Poyraz isyanımızdır", "Gelsin baba, gelsin koca, inadına isyan, inadına özgürlük" sloganları hep bir ağızdan yükseldi. Yürüyüş boyunca katledilen kadınların isimleri okunarak, isimlerini mücadelede yaşatılacağı belirtildi. Buradan ÖSYM önüne yürüyüş yapmak isteyen kadınların önüne ve etrafına yüzlerce polis barikat kurarak izin vermedi. Yoğun sağanak yağışının da hakim olduğu kentte kadınlar, polis barikatlarını yıka yıka ÖSYM önüne yürüdü. 

İlk yürüyüşte 3 kadının polislerce gözaltına alındığı belirtildi. 

2'NCİ KEZ DİRENİŞ 

İlk yürüyüşü burada tamamlayan kadınlar, bu kez Feminist Gece Yürüyüşü için Leman Kültür Merkezi önünden Türkan Saylan Kültür Merkezi önüne yürümek istedi. Kadınların yürüyüşüne burada da izin vermeyen polisler barikat kurdu. Ancak kadınların direnişi sonucu barikat bir kez daha yıkıldı. Kadınlar Feminist Gece Yürüyüşü'nü de gerçekleştirdi. 

DENİZ POYRAZ UNUTULMADI

Feminst Gece Yürüyüşüne HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ile HDP İzmir il binasında katledilen Deniz Poyraz'ın annesi de kortejin en önünde yer aldı. Feminist Gece Yürüyüşü'nde de "Partriarka ve yoksulluğa karşı feminist isyan" pankartı açılarak, Deniz Poyraz'ın fotoğrafları taşındı. Burada da "Dünyada direnen kadınlara bin selam", "Direne direne kazanacağız" sloganları yükseldi. 

Rengarenk kıyafetleriyle yürüyüşe katılan kadınlar, ellerindeki arbane ve zılgıtlarıyla seslerini yükselterek, erkek devlet şiddetine karşı boyun eğmeyeceklerini, seslerini gür bir şekilde yükselteceklerini bir kez daha dilendirdi. 

'ÖZGÜR YAŞAMI KAZANACAĞIZ'

Yürüyüş sonrası yapılan açıklama şöyle: “İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesine, kadınların vahşice katledilmesine, haklarımıza yönelik gerici saldırılara, krizin tüm yükünün üzerimize boca edilmesine, yoksulluğa, esnek, güvencesiz, kölece çalışmaya karşı isyanımızla buradayız. Şiddete karşı mücadele eden, yaşamına sahip çıkan, kadınların ve çocukların geleceğinin çalınmasına izin vermeyen tek adam rejiminin karşısında on binler olup sokakları dolduran, İstanbul Sözleşmesi’nden, haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz diyerek karanlığın üstüne el ele tutuşup yürüyen genç kadınlarız. Yalnız 8 Martlarda değil, her gün kadın dayanışmasını ve mücadelesini yükseltecek, yoksulluğu bize reva görenlere karşı, sömürü ve şiddete karşı eşit, özgür bir yaşamı birlikte kazanacağız."

Yürüyüş, çekilen halay ve danslar eşliğinde son buldu. 

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR

Aydın Kadın Dayanışma Platformu üyeleri ise, "İsyandan direnişe, direnişten özgürlüğe" pankartının arkasında kent merkezinde bulunan Sevgi Yolu boyunca yürüyüş gerçekleştirdi. Kadınlar, "Tesadüf değil, erkek şiddeti", "Özgürlükte kararlıyız, yaşamda ısrarlıyız" ve "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" dövizleri taşıdı.

ÖZGÜR BİR DÜNYA İÇİN

Manisa Kadın Platformu üyeleri, "Eşit, özgür ve sömürüsüz bir dünya için isyandayız" sloganıyla Manolya Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirirken, Kadınlar Birlikte Güçlü Denizli "Yoksulluğa erkek egemenliğe karşı kadınlar feminist isyanda" şiarıyla kent merkezindeki Atatürk Parkı'nda bir araya geldi. Muğla Bodrum ilçesinde de Tepecik Camii önünde bir araya gelen kadınlar, yürüyüş gerçekleştirdi.

Öte yandan Muğla, Aydın, Balıkkesir ve Denizli illerinde de kadınlar 8 Mart'ı yürüyüşlerle kutladı. 

KARADENİZ DE İSYANDA 

Giresun Kadın Platformu, Gazi Caddesi’nde toplanarak cadde boyunca yürüyüş yaptı. “Savaşa, sömürüye, şiddete karşı isyandan direnişe, direnişten özgürlüğe” pankartının açıldığı yürüyüşte “Dağları delme Ferhat evi süpür” ve “İtaat yok direniş var” dövizleri taşındı. Kitle Atatürk Parkı’nda basın açıklamasının ardından horonlarla eylemini sona erdirdi. 

Artvin Hopa ilçesinde ise Hopa Parkı’nda bir araya gelen kadınlar ilçede yürüyüş gerçekleştirdi. “Tecavüze, fuhuşa, gericiliğe, savaşa, sömürüye karşı isyanımız var” ve “Kirpiğimiz düşmeyecek” pankartlarının açıldığı açıklama horonlar ile son buldu. 

Kadınlar ayrıca Samsun İlkadım ilçesinde de bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.