Şarkılarıyla özgürlüğün sesini yükseltiyorlar

Avaşîn dağlarında şarkılarıyla özgürlüğün sesini yükselten iki gerilladan biri şehit Amara Botan. İki kadın gerilla işgal edilmiş ülkelerinin intikamını almak için düşmana karşı sonuna kadar direndi.

Dağların doruklarında iki gerilla, şarkılarıyla özgürlüğün sesini yükseltiyor. Burası Avaşîn. Bu gerillalardan biri de şehit Amara Botan. İki kadın, iki yoldaş, iki savaşçı birlikte şarkı söylüyor. Koşullarını bilmeyenler bu iki gerillanın şarkılarını huzur içinde söylediğini düşünecektir. Ama gerçek şu ki soykırımcı Türk devleti ileri tekniklerle 24 Nisan (Ermeni Soykırımının yıl dönümü) 2021'de işgal saldırısı başlattı. Bu saldırı başladığında bu iki yoldaş düşmana olan öfkelerini kusmak ve işgal edilmiş ülkelerinin intikamını almak için mevzilerindeydiler.

Söyledikleri şarkıda, Avaşîn'de işgalin kırılacağına dair inançlarını dile getiriyorlar. İnançları boşa çıkmadı. İşgalci düşman bugün Zap, Avaşîn ve Metîna'da tıkanmış durumda. Kendisini düştüğü bataklıktan nasıl kurtaracağını düşünüyor. Fakat gerillanın elinden kurtulmak öyle kolay değil. Gerilla; "Türk devleti bu dağlarda iyi bir ders almalı" diyor.

Bu iki gerilla da o gün, düşmanlarından intikam almak için mevzilenmişti. İşgalci düşmanı Avaşîn dağlarında haykırışlarıyla karşıladılar. Bu iki gerillanın şarkı söylediği yer, Türk devletinin bombardımanı sonucu yıkılıp dökülmüş. İki arkadaşın oturduğu kayalar saldırı sonucu kırılmış. Fakat iki kadın yoldaş, bu şartlarda bile nasıl şarkı söyleyebiliyor? Bu nasıl bir cesarettir? İnsan sormadan duramıyor, "Kalpleri neyden yapılmış" diye.

Toplumda iki adım atmaktan korkan kadın, nasıl oluyor da PKK içinde uçaklardan, askerlerden, silahlardan, tanklardan, toplardan korkmaz hale geliyor? İnsanları hayran bırakan bu şahsiyetler nasıl oluşuyor?

İnsanın aklında tek bir soru kalıyor; bu nasıl bir kalp?

Şarkı sözleri:

Fermandar Erdal Heval e,

Ew Şopdarê Dara ye

Asmîn bû mêvanê te

Govend bû evîna te

Avaşîn sembola rojê

Dişkîne dagirkeriyê

Rukenên te mînaka vê

Silav dide rûyê rojê

Avaşîn tu bîr neke

Qêrînan wan hevalan

Tu pênûsa jiyanêyî

Te dîrok nivisand xwînê

Avaşîn sembola rojê

Dişkîne dagirkeriyê

Rûkenên te mînakan vê

Silav dide rûyê rojê.