Şaziye Köse: Hiçbir bakanlık adımıza konuşamaz!

HDP MYK üyesi Şaziye Köse, tüm kadınları gözeten bir bütçe oluşturulması ve bir Kadın Bakanlığı'nın kurulmasını isteyerek "Biz toplumun tüm kılcal damarlarındayız. Bu damarların görüş ve önerileriyle yürütülecek bir bakanlık olması gerekir" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, 2021 bütçesini kadın açısından değerlendirdi.

Bütçelerin mali olduğu kadar politik de olduğunu belirten Köse, bütçe belirlenirken kadının gözetilmemesinin siyasi bir durum olduğunu kaydetti.

‘BÜTÇE POLİTİK BİR MESELEDİR’

İktidarların kimden yana olduğunu anlamak için bütçenin kimlere ayrıldığına bakmak gerektiğini vurgulayan Köse, şunları söyledi:

“Bütçelerde bizim uzun süredir üzerinde üzerinde durduğumuz çok kritik bir konu var. Tüm ülkelerde bütçeye katılım hakkı diye bir şey vardır. Toplumsal kesitler dinlenir ve talepleri bütçeye olabildiğince yerleştirilir. Ne yazık ki bizim ülkemizde bugüne kadar hiç kimseye bu hak tanınmadı. Bu hakkı ilk isteyende kadınlardır. Bütçe oluşturulurken toplumsal kesitlerin ihtiyaçları göz önünde bulundurulmuyor. Hiç gözetilmeyen kesim ise kadınlardır.

Aile Bakanlığına ayrılan bütçe de adı üzerinde kadına değil, aileye ayrılan bütçedir. Dolayısıyla evin reisi olan erkeği kapsıyor. Kadına özel bir bütçe ayrılmıyor. Bizim HDP ve kadın kurumları olarak temel taleplerimizden biri toplumsal cinsiyete dayalı bütçeler oluşturulması. Bütçenin içeriğine, pay dağılımına baktığınızda erkeklere tahsis edildiğini çok net biçimde görürüz.”

‘TOPLUMSAL CİNSİYETE DAYALI BÜTÇE’

Köse, toplumsal cinsiyete dayalı bütçenin dünya da 1980’li yıllardan beri detaylı çalışmaların yapıldığı bir alan olduğuna dikkat çekerek, HDP olarak ‘Bütçe ve Kadın’ başlıklı bir çalıştay yaptıklarını ve isteklerini somutlaştırmaya yönelik adım attıklarını ifade etti.

Köse şunları belirtti: “HDP olarak biz ilk defa kadınları bambaşka bir gündemle buluşturduk. Çeşitli kesimden kadınlar, uzman önerileri, sözcülerin önerileriyle bir rapor çıkarılacak ve meclise sunacağız. Bu toplumsal cinsiyete dayalı bütçede önemli bir adım olacak. Bu konu ile ilgili sürekliliği olan çalışmalar yaparak, bütçeyi toplumsal cinsiyete dayalı hale getirmek için basamak basamak çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

‘BİLİNÇLİ YAPIYORLAR’

Kadınların sürdürdüğü mücadelenin yüz yıllardır devam ettiğini ve eşitsizliğin dünyanın hiçbir yerinde kolay aşılamayacağını söyleyen Köse, iktidarın kadına yönelik baskısının bilinçli olduğuna da vurgu yaptı:

“Kadınların attığı adımlar, ulaştığı kazanımlar var ama hala bunun çok başında olan ülkeler var. Bizim ülkemizde de kadın kazanımları var. İktidara karşı en sağlam mücadeleyi yürüten kadınlardır. En fazla baskı gören kesim yine kadınlardır. İktidar bunu bilinçli yapıyor. Bugün iktidarın taciz, tecavüz, şiddet olaylarının ve cezaların karşısındaki tutumu, bilinçli tercihlerdir. Biliyorlar ki kadın mücadelesindeki potansiyel açığa çıktığında, kendileri yerlerinde sağlam ve sağlıklı kalamayacaklar.”

‘KADIN BAKANLIĞI KURULMALI’

Köse, HDP olarak ‘Kadın Bakanlığı’ önerilerini hatırlatarak, neden önemli olduğunu şöyle anlattı: “Hiç kimse bizim adımıza konuşamaz, hiçbir bakanlık da bizim adımıza konuşamaz. Sadece kadın sorunları, talepleri, konularıyla ilgilenecek bir kurumla bu sorunlar sağlıklı çözülebilir. Bu toplumun yarısını oluşturan kadınların soru ve sorunlarının cevabı yok. Hiçbir iktidarda da olmadı. Biz bu soru ve sorunların çözümüne talibiz. Bu yönde yapacağımız işler, tepeden alınacak kararlar değil. Biz toplumun tüm kılcal damarlarındayız. Bu damarların görüş ve önerileriyle yürütülecek bir bakanlık olması gerekir. Bu kaçınılmazdır, bununla ilgili mücadelemiz de devam edecek.”