Şengalli kadınlar 8 Mart'ı kutladı-YENİLENDİ

8 Mart'ı selamlayan Şengalli kadınlar, "Êzidî ve Iraklı kadınlari için zihniyet devrimini geliştireceğiz" dedi.

Şengalli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle günlerdir alanlarda. 8 Mart bu yıl Şengal’de “Kadınların direnişi ve birliği fermanların önüne geçecek, Şengal’in özerkliğini inşa edecek” şiarıyla kutlanıyor.


Şengal Dağı’nda bulunan Deriyê Kersê’deki 8 Mart etkinliği, Tevgera Azadiya Jinên Êzidi (TAJÊ) öncülüğünde gerçekleştirildi. Etkinliğe yüzlerce kadın katıldı.

'TÜM KADINLAR İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ'

Kutlamada TAJÊ adına konuşan Riham Hico, şunları belirtti:
"Kadınlara ve toplumlara yönelik saldırılar devam ediyor. Kadınlar ve toplumlar göçertiliyor ve ülkeleri işgal ediliyor. Fermanlara, saldırılara, işgale maruz kalan Êzidî kadınlar olarak diyoruz ki, onlar ne kadar saldırırlarsa bizler de o kadar baş eğmeme konusunda kararlı olacağız. Bizler sadece Êzidî kadınlar için mücadele etmiyoruz. Bizim mücadelemiz dünyadaki tüm kadınlar içindir. Bizler Êzidî ve Iraklı kadınlari için zihniyet devrimini geliştireceğiz.”
Riham Hico, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bize yönelik acımasız saldırılar geliştiriliyor. Êzidî kadınlarının katledilmediği bir gün yoktur. Bizler söz veriyoruz ki birlik için, kadınların örgütlülüğü için, özgür yaşam içim, iktidardan kurtulmak için, Özerk Şengal’i inşa etmek için sonuna kadar direneceğiz. Bizler bu yola inanıyoruz. Bizler bugünü Özerk Şengal’in, demokrasinin ve özgürlüğün vesilesi sayıyoruz.”

'HER GÜN DİRENİŞTEYİZ'

YJŞ (Yekineya Jinên Şengalê) komutanlarından Axin İntikam ise şunları söyledi: “Önemli bir günün içerisindeyiz. Direnişle dolu bir gündür. Ataerkil zihniyet tüm vahşetiyle kendisini sürdürüyor. Sadece bir gün değil, özgürlük için her gün direniş içerisindeyiz. Yüzlerce kadın direnişiyle tarihe mührünü vurdu. Halkımıza yönelik saldırılar kadınların şahsında geliştiriliyor. Saldırı, özgür yaşam alanlarını işgal etme saldırılarıdır.”

Şengal’e yönelik tüm saldırılara, kuşatmalara, tehditlere ve baskılara karşı özgürlük mücadelesini yükseltme temelinde verilen mesajların ardından kültürel bölüme geçildi.  

Kulîlkên Adarê Folklor Grubu’na alandaki kadınlar da eşlik etti. Ardından Şengal Kadın Birlikleri’nden (YJŞ) bir grup, hem karate hem de askeri gösteri düzenledi. YJŞ kadın savaşçılarının performansı Şengalli kadınların büyük beğenisini aldı. Sahne alan Hêviyên Jiyanê Tiyatro Grubu ise kadın emeğini, mücadelesini konu alan bir tiyatro gösterimi yaptı.

Birçok müzik grubunun sahne aldığı kutlamaya kadınlar da eşlik etti. Etkinlik, Hêviyên Jinên Şengalê Grubu’nun şarkılarıyla sona erdi.