AB’den 8 Mart’la ilgili 6 ülkeye yaptırım kararları

Avrupa Birliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla aralarında Afganistan, İran ve Rusya’nın olduğu altı ülkeye karşı kadın hakları ihlalleri nedeniyle yaptırım kararları aldı.

Avrupa Birliği, 8 Mart öncesinde Güney Sudan, Myanmar, Suriye, Afganistan, İran ve Rusya’da kadın hakları ihlalleri ve cinsel şiddetin sorumlusu bireyler ve kurumlara karşı yaptırım kararları aldı.

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra, bu yaptırımların Avrupa Birliği bünyesinde cinsel şiddet faillerine karşı bir ilk olduğunu belirtti.

Hoekstra, “Bu yaptırımları uygulayarak, suçlulara suçlarının cezasız kalmayacağına dair açık bir mesaj vermiş oluyoruz” dedi.

Hollandalı Bakan, "Bu korkunç ve insanlık dışı suçların karşılığı var. Bu aynı zamanda kurbanlara bir mesajdır: Dünyanın neresinde olursanız olun AB sizi destekleyecektir" diye ekledi.

Liste Dünya Kadınlar Günü arifesinde Resmi Gazete'de yayınlanırken, Hollandalı Bakan AB'nin "listeyi genişletmekten çekinmeyeceğine" dair güvence verdi.

Mal varlıkları dondurulan ve AB’ye girişleri yasaklananlar arasında iki Taliban yetkilisi olan Yüksek Eğitim Bakanı Neda Muhammed Nadim ile Fazileti Teşvik ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanı Muhammed Halid Hanefi de var.

Ayrıca Moskova polis yetkilisi Aleksandr Fedorinov, astlarından biri olan Ivan Ryabov da savaş karşıtı göstericilere karşı keyfi tutuklamalar ve işkence yakmakla suçlanarak hedef alındı.

Rusya’da üst düzey askeri yetkililer olan Nikolay Kuznetsov ve Rabil İbatulin, kendi komutasındaki erkeklerin Ukrayna’da mart ve nisan 2022’de cinsel şiddet ve tecavüzden dolayı yaptırımlara konu edildi.

Rusya’da başka yetkililer de yaptırım listesine alınırken, Myanmar İçişleri Bakanı Toe Ui, yetkisi altındaki askeri güvenlik görevlilerinin "zorla çıplaklık, tecavüz, elektrik şoku, cinsel organların yakılması ve kadın ve erkeklerin keyfi olarak gözaltına alınması ve sorgulanması sırasında aşırı şiddet kullanmasına" izin vermekle suçlanıyor.

Hedef alınan Suriye Cumhuriyet Muhafızlarının ise Suriye hükümetinin "Suriye halkını, özellikle de kadın ve kız çocuklarını bastırmak ve sindirmek için cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet kullanma" talimatını uyguladığı belirtiliyor.