ABD seçimleri: Rekor düzeyde kadın seçildi

ABD'deki başkanlık seçimlerinde, ilk başkan yardımcısı kadın Kamala Harris ile birlikte Kongre'ye rekor düzeyde kadın giriş yapacak. Ancak siyasette eşitlik için halen kat edilecek çok yol var.

ABD Kongresi'nde kadınlar 2018 seçimlerinde rekor sayıda sandalye elde etmişlerdi. 3 Kasım seçimlerinde yeni bir eşik aşıldı.

Seçilmiş Başkan Joe Biden ile birlikte ilk kez bir kadın Başkan Yardımcısı olacak. Kamala Harris, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, "Hep birlikte ülkenin tüm küçük kızlarına neleri başarabileceğimizi gösterdik" dedi.

Bazı uzmanlara göre Harris'in başkan yardımcısı olması ile birlikte, kadınların hiyerarşik yükselişi önündeki engel olarak tanımlanan bir çok "cam tavan" kırıldı.

HAZİNE VE SAVUNMA BAKANLIKLARINA KADIN ATANABİLİR

Hazine Bakanlığı için ilerici senatör Elizabeth Warren veya Merkez Bankası sorumlularından Lael Brainard'ın adı geçiyor. Hazine Bakanlığı'nın başına bugüne kadar hiçbir zaman bir kadın getirilmedi.

ABD bu seçimlerle birlikte ilk kez Savunma Bakanlığı'nın başında da bir kadın görebilir. Pentagon'un eski üç numaralı ismi Michele Flournoy'un adı Savunma Bakanlığı görevi için geçiyor.

Mevcut Başkan Donald Trump, Ulaşım ve Eğitim Bakanlıklarının başına kadınları atasa da, cinsiyetçi ve hakaret içerikli yorumları ile biliniyor. Defalarca kadınlara fizikleri üzerinden de saldırı geliştiren Trump, Kamala Harris için de "canavar" demişti.

EN AZ 140 KADIN SEÇİLDİ

3 Kasım seçimleri kadınların siyasetteki yeri açısından devam eden bir ilerleme olarak değerlendiriliyor.

Henüz seçimlerin bazı sonuçları netleşmedi ancak Siyasetteki Amerikalı Kadınlara ilişkin Araştırma Merkezi'ne (CAWP) göre en az 140 kadının 3 Ocak'taki yeni parlamento açılışında yer alması bekleniyor.

Amerikan Kongresi'nde mevcut durumda 127 kadın bulunuyor. Kadınlar 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi ile 100 sandalyeli Senato'nun toplamda yüzde 23,7'sini temsil ediyor.

Her ne kadar kadınların Kongre'deki varlığı son seçimlerle yüzde 26'ya kadar yükselse de, halen kat edilecek çok yol var zira kadınlar Amerikan nüfusunun yarısını temsil ediyor.

Demokrat kadın seçilmişler en az 105 sandalyeye sahip oldu (Temsilciler Meclisi'nde 89, Senato'da 16)

Cumhuriyetçi kadınlar ise en az 35 sandalye elde etti (Temsilciler Meclisi'nde 27 ve Senato'da 8). Cumhuriyetçi kadınların sayısı demokratlara göre az olsa da, mevcut 22 kadın seçilmişe kıyasla ilerleme sağladığı görülüyor.