Afgan kadınlar okul yasağını protesto etti

Sokağa çıkan Afgan kadınlar, Taliban'ın okulları kapatma kararına karşı Eğitim Bakanlığı önünde protesto gösterileri düzenledi.

Taliban yönetimin kız çocukları için ortaokulları bir sonraki duyuruya kadar kapatmasından günler sonra, onlarca kız çocuğu ve kadın, başkent Kabil'de Eğitim Bakanlığı önünde protesto gösterileri düzenledi, kız çocuklarına yükseköğrenim sözü veren Taliban yönetimini sözünü tutmamakla suçladı.

Afganistan genelinde binlerce kız çocuğu, eğitim bakanlığının her yaştan kız çocuğu için derslerin yeniden başlaması için belirlediği tarih olan Çarşamba günü eğitim kurumlarına akın etti. Ancak ilk güne saatler kala bakanlık, bir politika değişikliği duyurdu.

Cuma günü, ABD , Taliban ile Katar'da, grubun okulları kapatma kararının ardından önemli ekonomik sorunları ele alması planlanan görüşmeleri iptal etti.

Taliban'ın henüz açıklamadığı karar, altıncı sınıfın üzerindeki kızların okula gidemeyecekleri anlamına geliyor.

Taliban, geçen yıl Ağustos ayında Afganistan'ı çarpıcı bir şekilde ele geçirmesinin ardından düzenlediği ilk basın toplantısında kadın haklarını ve basın özgürlüğünü koruma sözü vermişti.

Cumartesi günü, Kabil'deki bir şehir meydanında toplanan ve bazıları okul kitapları taşıyan protestocular, “Okulları açın! Adalet, adalet!” sloganları attı.

“Eğitim siyasi bir plan değil, temel hakkımızdır” yazılı pankartlar açan protestocu kadınlar, Taliban güçlerinin eylem yerine gelmesiyle dağıldı.