Afrika ülkeleri dünyada kadınlara özellikle de genç kadınlara yönelik hak ihlallerinde ilk sıralarda yer alıyor. Son 10 yılda artan çalışmalara rağmen kıta genelinde genç kadınlar ayrımcılık ve eşitsizliğe maruz kalmaya devam ediyor.
Afrika’daki genç kadınların hakları konusunda çalışmalar yürüten Afrika Çocuk Politikası Forumu, yayınladığı raporunda 52 ülkede en büyük gelişmenin kadın sünneti konusunda yaşandığı kaydedildi.
Yapılan çalışmalar sonucunda Sudan ve Mısır’ın başını çektiği ülkelerde kadın sünnetinin ciddi oranda azaldığının belirtildiği raporda ancak genç kadınların hayatın diğer alanlarında hak ihlalleriyle sistematik olarak yüz yüze olduğu kaydedildi.
Rapora göre Afrika’da genç kadınlar eğitim hakkından yararlanamıyor, çok genç yaşlarda evlendiriliyor; evde, okulda ve işyerinde cinsel, fiziksel ve duygusal tacize maruz kalıyor, sağlık hizmetlerinden dışlanıyor ve bazı ülkelerde mülk edinme haklarından mahrum tutuluyor.
Kuruluşun direktörü yaptığı açıklamada “Afrikalı genç kadınlar zararlı kültürel inançlar, erkek egemenlikli tutumlar, ayrımcı kanunlar, politikalar ve eylemler ile uzun yıllardan bu yana karşı karşıya. Bazı alanlardaki sınırlı gelişmeye rağmen kıta genelindeki genç kadınlar her gün adaletsizlik gerçeğine uyanıyor. Bugün bir nesil bir bütün olarak yüzüstü bırakılıyor” dedi.
Raporda Çad ve Güney Sudan’ın genç kadınlar için kıtadaki en kötü ülkeler olduğu belirtildi. Her iki ülkede de erken yaşlarda evlilik ve kadınların okula gönderilmemesi konusunda kıtada en ağır sorunların yaşandığı bölgeler.
Kıtada Moritanya ise kadın hakları konusunda en ileri ülke konumunda. Ülke geçtiğimiz dönemde kadın hakları konusundaki hukukunu uluslararası hukuka uygun hale getirdi.
Kadın hakları konusunda Moritanya’yı Tunus, Güney Afrika, Seyşel Adaları, Cezayir, Cabo Verde ve Namibya takip ediyor.
Güney Sudan, Çad, Eritre, Kongo, Nijer, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Comoros listenin en altında yer alıyor.
18 yaşının altında 308 milyon genç kadına ev sahipliği yapan kıtada hala beş kadından sadece biri ortaokula gidebiliyor. Okulların üçte birinin su tesisatı bulunmuyor. Okullarda kadınlara yönelik cinsel saldırılar yüzünden okuldan alınma olayları da sık sık yaşanıyor.