Akarsel için birçok kentte protesto eylemi

Süleymaniye’de katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi Nagihan Akarsel için Kuzey Kürdistan’ın birçok kentinde protesto eylemleri gerçekleşti.

Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji dergisi editörü akademisyen Nagihan Akarsel, 4 Ekim günü Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde uğradığı silahlı saldırıda katledildi.

Kuzey Kürdistan’ın bir çok kentinde kadınlar «Jin, jiyan, azadî" sloganı ile alanlara çıktı.

URFA

Urfa’da Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Kadın Meclisi üyeleri, suikasti protesto etti.

Kadınlar HDP Urfa İl Örgütü binasında bir araya geldi. Kadınlar buradan, Nagihan Akarsel'in fotoğrafları ve "Jin jiyan azadî" sloganları eşliğinde Urfa merkez Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önüne yürüdü.

TJA ve HDP Kadın Meclisi öncülüğünde yapılan açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Urfa İl Örgütü, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Urfa Şubeler Platformu birleşenleri, Urfa İl Kadın Platformu ve çok sayıda kişi destek verdi.

HDP Parti Meclisi (PM) üyesi Sevda Çelik Özbingöl, Akarsel’in katledilmesini kınayarak, kadınların onun mücadelesine sahip çıkacağı sözü verdi.

ADIYAMAN

TJA ve HDP Adıyaman Kadın Meclisi üyeleri, Akarsel’in katledilmesini bir basın toplantısı ile protesto etti.

HDP Adıyaman İl Örgütü binasında yapılan açıklamaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Adıyaman temsilciliği ve Yeşiller Sol Parti yöneticileri destek verdi.

HDP Kadın Meclisi üyesi Semra Karadağ, “Bizler kadın özgürlük mücadelesinden bir saniye dahi uzak düşmeyeceğiz ve Nagihan’ın kalemini yerde bırakmayacağız. Kadının bilgeliği için jineolojîyi bütün dünya kadınlarının bilimsel öz savunması olarak büyüteceğiz. Kürt kadınlarına yönelik gelişen saldırılar karşısında tüm kadın hareketlerini dayanışmaya ve özgürlük mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz” dedi.

HATAY

Antakya Emek ve Demokrasi Güçleri, HDP Hatay İl Örgütü binası önünde bir araya geldi.

Çok sayıda kadının katıldığı bu eylemde HDP Hatay Kadın Meclisi üyesi Seher Cevheroğlu, “Kadın mücadelesine düşman olanlar bilmelidir ki bizler Nagihan’ın ruhuyla ve onun mirasıyla mücadelemizi günbegün büyüteceğiz” dedi. 

HDP İskenderun İlçe Örgütü de parti binasında bir açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada konuşan HDP İlçe Örgütü yöneticisi Fidan Durmuş, "Kadın özgürlüğünün hakim olduğu demokratik sistemi kadınların öncülüğünde mutlaka inşa edeceğiz. Nagihan’a sözümüz mücadelemizi yükseltmek olacaktır. Kalemini de sesini de hayallerini de asla yarım bırakmayacağız. Nagihan’ın bıraktığı yerden kalemini aldık, sesini ve sözünü bulunduğumuz her yerden en güçlü şekilde duyuracağımızın sözünü veriyoruz" ifadleerini kullandı.

KARS

Kars’ta kadınlar HDP binası önünde açıklama yaptı. Açıklamaya HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan'ın yanı sıra çok sayıda partili katıldı.

 HDP'li Orhan, "Bu tekçi, cinsiyetçi ve faşist rejimler, her zaman ses yükselten, itiraz eden, özgürlüğü ve eşitliği savunan, özellikle de kadın özgürlük mücadelesi yürütenlere karşı tahammülsüzdür. Bu nedenle yıllardır baskı ve zulümlere rağmen geri adım atmadan, jineoloji çalışmalarıyla kadınların sesi olan Nagihan’a sıkılan kurşunlar tüm kadınlara sıkılmıştır. Ne onun kalemi, ne mücadelesi, ne duruşu noktasında asla geri adım atmayacağız" şeklinde konuştu.

HAKKARİ

HDP Hakkari İl Örgütü’nün yaptığı açıklamaya da çok sayıda kişi katıldı.

HDP Hakkari Merkez İlçe Eşbaşkanı Sinem Seven yaptığı konuşmada “Kadınları susturmaya ve sindirmeye çalışanlara karşı cevabımızı, özgürlük mücadelemizden bir adım dahi geri adım atmayarak vereceğiz” dedi.

Aynı amaçla Yüksekova'da yapılan açıklama sırasında Akarsel’in fotoğraflarının bulunduğu dövizler ve “Jin, jiyan, azadî” yazılı pankartlar taşındı.

ÖHD’li avukat Cevahir Ağralı, “Jin, jiyan, azadî” sloganıyla gerçekleşen devrimlere öncülük eden kadınların hedef alındığı tepkisinde bulundu.

Seven, "Kadın yoldaşlarımızın hedef alınması, katledilmesi elbette ki şaşırtıcı değil. Ölüm, kan, katliam ve talan üzerinden kendini var eden iktidar aklı, anlamlı bir yaşamı inşa eden kadınlara karşı yüzyıllardır savaş açmıştır” dedi.