Akarsel’in katledilmesi Van ve Nusaybin’de protesto edildi

Güney Kürdistan’ın Süleymaniye kentinde 4 Ekim günü Jineoloji Editörü Nagihan Akarsel’in katledilmesi Mardin’in Nusaybin ilçesi ile Van’da protesto edildi.

Nusaybin’de Özgür Kadın Hareketi (TJA), Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji Editörü Nagihan Akarsel’in katledilmesini protesto etmek amacıyla bir yürüyüş yapmak istedi.

Türk polisinin yürüyüşü engellemesi üzerine kadınlar, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Nusaybin İlçe Örgütü önünde bir araya geldi.

Eyleme Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay da katıldı.

HDP Sözcüsü Ebru Günay, iktidarın kadın mücadelesinden korktuğunu belirtti.

Günay şöyle konuştu: “Kadınların özgürleşmesinden korkan iktidar, her kadın katillerini, kadın katliamlarını destekliyor. Faillerle yan yana, omuz omuza durarak, aslında biz kadınlara nerede durduklarını, biz kadınlara düşmanlık yaptıklarını ve kendi makbul kadınlarını yaratmaya çalıştıklarını anlatmaya çalışıyorlar. Ama biz kadınlar Nusaybin’den bir kez daha söylüyoruz; Bizler sizin belirlediğiniz sınırlarda mücadele etmeyeceğiz. Bizler özgürlük için yola çıkmış, direnen Kürt kadınlarıyız. Bizler özgürlük için yola çıkmış, mücadele etmiş dünya kadınlarıyız, İranlı kadınlarız, Rojavalı kadınlarız, Başurlu kadınlarız. Yani kadınların özgürlük taleplerinin yükseldiği her yerdeki kadınların sesiyiz, çığlığıyız ve mücadelesiyiz. Asla bizim özgürlük yürüyüşümüzü engelleyemeyeceksiniz. Çünkü bizler Nagihan arkadaşımızın yürüdüğü gibi hakikate yürüyoruz.”

 

Tahran’da katledilen Jina Emini’yi de anan Günay,  “Nagihan’a, Jîna Aminî’ye, Gurbetelli Ersöz’e bizim sözümüzdür ki, biz özgürlük mücadelesini daha da büyüteceğiz. Biz sizin isyanınızı daha da büyüteceğiz. Bugün öfkeliyiz, bugün isyandayız ama öfkemizi ve isyanımızı bizler özgürlük için örgütlü bir güce dönüştüreceğiz. Bizler daha da büyüyeceğiz. Özgürlük mutlaka bu topraklarda kazanacak. Erkek devlet aklı mutlaka kaybedecek” şeklinde konuştu.

VAN

Aynı amaçla Van’da da bir açıklama yapıldı.  TJA, HDP, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl örgütleri öncülüğündeki protesto HDP Edremit İlçe Örgütü önünde gerçekleşti.

Burada yapılan açıklama sırasında “Hêza pênusa jinan wê dawiya faşîzmê bîne” pankartı açıldı.

Eylemde Akarsel’in fotoğrafları ile Akarsel’in “Kadının saklı hakikatini anlamaya çalışırken bu hakikatin direniş ile var olduğu gerçeği ortaya çıkar” ve “Zamanı kolonileştiren tüm razı oluşlara karşı isyanımızı farklı yöntemlerle öreriz” sözlerinin yer aldığı dövizler taşındı. 

HDP Van İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun, Nagihan’ı katleden zihniyeti tanıdıklarını vurguladı.

Karakoyun, “Başta Kürdistan ve Ortadoğu’da mücadele eden kadınlar başta olmak üzere kadın mücadelesini her yerde büyüten kadın arkadaşlarımıza karşı yapılan alçakça saldırıyı nefretle kınıyoruz. Nagihan arkadaşımız Süleymaniye’de katledilmeden önce İran’da Jina Mahsa Amini’nin aynı zihniyetle katledildiğini biliyoruz. Bugün dünyanın her yerinde ‘Jin jiyan azadî’ sloganı bir yaşam felsefesi haline geldi. Katledilen kadınların bize bıraktığı mirası Kürdistan başta olmak üzere Ortadoğu ve tüm dünyada büyüteceğimizin sözünü veriyoruz. Barikatlar karşısında geri adım atmadığımızı ifade etmek istiyoruz. Kadın katliamlarını, nerede olursa olsun lanetliyoruz. Kahrolsun faşizm, yaşasın kadın mücadelesi” şeklinde konuştu.