Almanya’da 8 Mart: Jin Jiyan Azadî!-YENİLENDİ-I

“Jin jiyan azadî” sloganının damgasını vurduğu Almanya kentlerindeki eylemlerde kadınlar, birlikte mücadele ile özgür yaşamı inşa edeceklerini dile getirdi.

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg şehrinde Duisburg Kadın İttifakı’nın ortak çağrısı ile onlarca kadın Duisburg Forum önünde bir araya geldi.

Siyasi soykırım saldırılarına, kadın kırım politikalarına ve ücret eşitsizliğine karşı yürüyüşe geçen kadınlar, daha sonra mesajlar verdi.

Asya Yüksel Kadın Meclisi, Zora, Verdi, Young Strugle, SKB, Yeni Kadın, Courage, Students for Future ve MLPD adına konuşmaların yapıldığı eylemde Avrupa Kürt Kadın Hareketi TJK-E’nin de mesajı okundu.

Sık sık “Jin Jiyan Azadî”, “Bijî berxwedana YPJ” sloganlarının atıldığı eylemde 23 Aralık 2022 tarihinde Paris’te katledilen Kürt Kadın Hareketinin öncülerinden Evîn Goyî’nin fotoğrafının olduğu pankart taşındı.

Bilgilendirme stantlarının da açıldığı eylem, kadın dayanışmasının yükseltilmesi çağrıları ile sloganlar eşliğinde sona erdi.

HAMBURG

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü münasebetiyle Hamburg’da binlerce kadının katılımıyla kitlesel bir yürüyüş düzenlendi. Hamburg DGB önünde başlayan yürüyüşe Kurdistanlı kadınlar da katıldı. Hamburg Rojbin Kadın Meclisi bileşenleri, yerini en önde “Jin Jiyan Azadî” pankartıyla aldı. Yürüyüşte Kürt ve dünya kadın mücadelesinde yaşamını yitiren kadınların fotoğraflarının bulunduğu pankartlar da taşındı.

Yürüyüşte bir konuşma yapan Hamburg Sol Parti Milletvekili Cansu Özdemir, Kürt kadınların özgürlük mücadelesinin tüm dünya kadınları için ilham kaynağı olduğunu söyledi. “Jin Jiyan Azadî sloganı Kurdistan coğrafyasında doğmasına rağmen bugün milyonlarca kadın bu sloganı sahipleniyor” diyen Cansu Özdemir, kadınların hayatın her alanında mücadelelerini devam ettirdiğini dile getirdi.

Hamburg Kadın Ağı tarafından organize edilen yürüyüşte, çeşitli uluslardan kadınlar adeta bir karnaval havası yarattı. “Yaşasın Kadın Dayanışması” sloganı atılan yürüyüş, Hamburg Parlamentosu önünde şarkılar ve çekilen halaylarla son buldu.

FRANKFURT

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Almanya'nın Frankfurt kent merkezinde yer alan Konstablerwache meydanında bir araya gelen onlarca kadın inisiyatifi, “Jin Jiyan Azadî” sloganıyla yürüdü.

Aralarında Amara Kadın Meclisi, TekoJIN, DGB-Haus, Yeni Kadın ve Women Defend Rojava’nın da olduğu binlerce kadın buradan yürüyüşe geçti.

Yaptıkları ortak açıklama ile dünya çapında kadın direnişinin tek kurtuluş yolu olduğunu vurgulayan kadınlar, dayanışmanın önemine dikkat çekti. Jin Jiyan Azadî sloganının damga vurduğu eylemde, erkek egemen sisteme karşı ortak mücadele ve direniş çağrıları yapıldı.  

Amara Kadın Meclisi adına yapılan açıklamada ise, “Paris’te katledilen Evîn Goyî arkadaşımız olmak üzere Türk devletinin katlettiği Kürt kadınların hesabını soracağız. Bu erkek egemen sistem kadın düşmanı, doğa düşmanıdır. Bunu bir kez daha Kuzey Kürdistan, Türkiye ve Suriye de yaşanan depremde gördük. Faşist Türk hükümeti, depremzedeleri soğukta ve enkaz altında katletti” denildi.

Sık sık “Jin Jiyan Azadî”, “Bijî berxwedana gerîla” sloganları ile yürüyen kadınlar, eylemlerini William Brand Platz meydanında sonlandırdı.

KIEL

Gün vesilesiyle Almanya’nın Kiel kentinde de kadınlar bir araya geldi.

MÜNİH

Feminist, sivil toplum örgütleri, Alman ve Kürt devrimci kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Almanya’nın Münih kentindeki Marienplatz’ta ortak bir yürüyüş düzenledi.

Münih Belediyesi önünde bir araya gelen kitle, şehir merkezinde yürüyüşe geçti. Yürüyüşte farklı örgütlerin sembol ve bayraklarının yanı sıra kadın mücadelesi ile ilgili pankartlar taşındı.

Mitingde katılımcı örgütler adına konuşmalar yapıldı. “Jin jiyan azadî” sloganı güne damga vuran slogan oldu.

WUPPERTAL

8 Mart’ın kutlandığı merkezlerden biri de Almanya’nın Wuppertal kentiydi. Viyan Kadın Meclisi ve otonom gruplar öncülüğünde bir araya gelen kitle, gerçekleştirilen miting sonrası yürüyüşe geçti. Viyan Kadın Meclisi’nin de konuşma yaptığı eylemde  sık sık "Jin Jiyan Azadî" sloganı atıldı.

DARMSTADT

Almanya’nın Darmstadt kentinde gerçekleştirilen 8 Mart kutlamasına aralarında başta Roza Frauenverein (Roza Kadın Meclisi) olmak üzere Fem Striek, Frauenhaus, Stadtschüler İnnenrat, IL,GEW, Ver.di ve Die Linke gibi çok sayıda kurum ve örgüt katıldı.”Jin, Jiyan, Azadî”nin damgasını vurduğu yürüyüşte tüm kurumlar mesajlarını paylaşarak, patriarkal sistemin ideolojisini reddettiklerini buna karşın da özgür yaşamı inşa edeceklerini dile getirdi. Kadınların maruz kaldığı emek sömürüsü, kadına yönelik şiddet, fırsat eşitsizliği ve kürtaj hakkı gibi konularında dile geldiği eylemde, yaşamın tüm alanlarında yok sayılmak istenen kadınların her yerde söz hakkı sahibi olduğu vurgulandı ve omuz omuza direniş çağrıları yapıldı.

Ayrıca eylemde Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) de mesajı okundu. Paylaşılan mesajda “Jin, Jiyan, Azadî”nin çıkış noktası olan Kürt kadınlarının mücadele ve direniş geleneğine vurgu yapıldı. Kürt kadınlar öncülüğünde gelişen ve dünyaya yayılan kadın özgürlük mücadelesinin kapitalist sistemin ve bu sistemin temsilcisi AKP-MHP diktatörlüğü başta olmak üzere tüm faşist rejimlerin kabusu olduğu belirtilerek mücadeleyi daha fazla büyütme ve özgürlüğü sağlama çağrıları yapıldı.

Yoğun yağmura rağmen dağılmayan eylemciler sık sık Jin, Jiyan, Azadî sloganları attı.

FREIBURG

 

MANNHEIM

Almanya’nın Mannheim kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, aralarında Ronahi-Berivan Kadın Meclisi, SKP, Yeni Kadın ve çok sayıda Alman feminist örgütlerinin katıldığı bir yürüyüşle selamlandı.

Yağan yoğun yağmura rağmen katılımın iyi olduğu gözlemlenen yürüyüşte sık sık “Jin, Jiyan, Azadî”, “Yaşasın enternasyonal dayanışma” sloganları atıldı. Yürüyüş sonrası gerçekleştirilen mitingde yapılan konuşmalarda; eril sistemin ve onların sözcüleri devletlerin kadın kırımını meşrulaştıran ve kadını meta olmaktan öte görmeyen politikaları kınanarak, buna karşı tüm dünya kadınlarının kadın özgürlük devrimini sağlama mücadelesi verdiği belirtildi.

Eylemde Avrupa Kürt Kadın Hareketi’nin (TJK-E) mesajı da okundu. Mesajda, Erdoğan rejiminin kadın düşmanı siyaseti teşhir edilerek AKP-MHP diktatörlüğünün Kürt Kadın Özgürlük Mücadelesinin öncülerinden Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez ve Evîn Goyî şahsında tüm dünya kadınlarının parolası haline gelen “Jin, Jiyan, Azadî” felsefesini hedeflediği belirtildi.

Ayrıca Rojava’da DAİŞ karanlığının da yine direnen ve özgürlük için savaşan Kürt kadınların öncülüğünde yıkıldığı hatırlatılarak, tüm dünyaya umut ışığı oldukları dile getirildi. En son Kurdistan’da gerçekleşen Mereş merkezli depremden sonra yaşananlara bakıldığında Erdoğan rejiminin kadınlar, çocuklar, tüm toplum ve insanlık için nasıl büyük bir düşman ve tehlike olduğu bir kez daha vurgulandı. Eril sisteme ve onun somut tezahürü olan Erdoğan-Bahçeli çetesine karşı omuz omuza ve daha radikal bir mücadele çağrıları yapılarak, 21. yüzyılın şimdiden kadın özgürlük yüzyılı olduğunun ispatlandığı vurgulandı.

Eylem sloganlarla sona erdi.

SAARBRÜCKEN

Şirin Elemhuli Kadın Meclisi,Bündnis internationaler Frauenkampftag, Linksjugend Saar, Connact Saar u Antifa Saar ve diğer devrimci ve demokrat kadın örgütlerinin organizesiyle bir yürüyüş düzenlendi.

Kurumlar adına konuşmalar yapıldı. Konuşmalarda “Bugün, yüzyıllardır dünyanın dört bir yanında hayata eşit katılım talep edenlerin günüdür. Acıyı güce ve gücü savaşa dönüştürenlere aittir. Bugün, milyonlarca başka kadına, kız çocuğuna yorulmadan ses veren kadınlara aittir” denildi.

Eylemde sık sık “Jin jiyan azadî” sloganı atıldı.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde feminist kadın grupları, siyasi partiler, Bremen Seve Kadın Derneği, Bremen Brati Derneği, çevreci toplum sivil örgütleri ve çeşitli uluslararası kadın temsilcileri öncülüğünde binlerce kadın, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü yürüyüş ve mitingle kutladı.
Bremen eyaletinde bulunan farklı kadın kurumları ve şahsiyetlerin de katıldığı yürüyüş, Eyalet Parlamentosu önündeki Markt Platz meydanında başlayıp, Neustadts Wallanlagan Parkı’nda mitingle devam etti. Kapitalizm ve ataerkillikle mücadele pankartı altında çoğunluğu genç kadınların katılımıyla 8 Mart, büyük coşku ile kutlandı.

Hayatın her alanında ve özellikle çalışma alanlarında cinsiyetler arasındaki eşitliksizlik dengesinin ortadan kaldırılması için ataerkil, ırkçı, aile içi şiddet başta olmak üzere kadına yönelik her tür şiddete karşı mücadelenin geniş alanlara yayılması, kadın dayanışmasının sağlanması, kapitalizmin kadını köleleştirmesinin önüne geçilmesi, adil, eşitlikçi, insanca bir yaşamın inşası için bu günde olduğu gibi sürekli bir mücadele anlayışının geliştirilmesini sağlanması, verilen ortak mesajlar oldu.

"Jin Jiyan Azadî" sloganının sürekli atıldığı eylem, miting alanında Kürt müziği eşliğinde çekilen halay ve danslarla sona erdi.

TRIER

Kürt, Alman, Fars, Afgan kadın kurumları bir araya gelerek, 8 Mart’ı kutladı. Kadınlar, 21. yüzyılı kadın yüzyılı yapana dek kapitalist sistem karşısında savaşacaklarını, haykırışları duyulana kadar sokakta olacaklarını vurguladı.

Katılımcı örgüt ve kurumlar adına konuşmaların yapıldığı eylemde kadınlara yönelik şiddet arttıkça kadınların da ataerkilliğe, cinsiyetçiliğe, savaşa, faşizme, militarizme ve muhafazakar ideolojilere karşı örgütlü direnişinin yükseldiği ifade edildi.

8 Mart’ın, özellikle 9 yıl önce Şengal'de soykırıma uğrayan ve hala binlerce kişinin kayıp olduğu Êzidî Kürt kadınlara, İran ve Rojhilatê Kurdistan'da gerici zihniyete karşısında hayatlarını riske atarak savaşan kadınlara, Rojava’da ve Kurdistan dağlarında Türk faşizmine karşı savaşan kadınlara adadıklarını belirten konuşmacılar, “Kürt kadınlar, Rojava başta olmak üzere siyasi ve toplumsal alanda verdikleri mücadele ve özsavunma yoluyla önemli bir toplumsal değişimin yolunu açmıştır. Kürt kadın hareketinin onlarca yıllık yoğun mücadeleler sonucunda elde ettiği en büyük kazanımlardan biri, kadınların toplum içinde eşit katılımı ve temsilidir” dedi.