Almanya'da binlerce kadın alanlara çıktı: Diren, Örgütlen, Özgür Yaşa!

Almanya’nın birçok kentinde alanlara çıkan binlerce kadın, büyük bir coşku ile 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutladı; özgürlüğün ancak mücadele ve örgütlülükle kazanabileceği mesajları verildi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamaları Almanya’nın bir çok şehrinde kutlandı.

Birçok kurum ve kuruluşun ortak düzenlediği 8 Mart etkinliklerinde kadınların verdiği mücadeleye dikkat çekildi. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü eylemlerinde, Rojava'da ve Şengal’de olduğu gibi özgürlüğün ancak mücadele ve örgütlülükle kazanabileceği ifade edildi.

BERLİN

Almanya'nın Başkenti Berlin’de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü büyük bir coşku ile kutlandı. Enternasyonalist, anti-faşist, ırkçılık ve savaş karşıtı, patriyarkal sistem karşıtı kadın birliklerinin katıldığı 8 Mart yürüyüşü Berlin Leopoldplatz’da saat 15:00'da başladı. Yürüyüşe onbini aşkın kadın katıldı. 

Kürt kadın hareketinin evrenselleştirdiği “Jin jiyan azadî” sloganı ve zılgıtlar yürüyüş boyunca kadınların dilinden düşmedi. Ulusal kıyafetler giyen kadınlar erbane ve davullar çalarak, "Ya erkeklerinizi düzeltirsiniz ya da kadınları silahlandırırız", "Özgürlük mücadelesinde birleşelim devrimi savunalım, Alman devletini silahsızlandıralım", "Özgürlük zamanı geldi" ve "Jin jiyan azadî" pankartlarını taşıdılar.

Etkinlikte Berlin Dest-Dan Kadın Meclisi adına yapılan açıklamada, dağlarda, zindanlarda, Rojava ve Şengal’de patriarkal zihniyete, işgale, talana karşı direnen kadınlara selam gönderildi.

DRESDEN

Women Defend Rojava ve Uta Kadın Meclisi öncülüğünde Dresden kentinde 8 Mart yürüyüşü gerçekleştirildi.
“Stoppt den Feminizid! Es lebe der Wiederstand organisierter Frauen!- Kadın Kırımına Son! Yaşasın Örgütlü Kadın Direnişi!” pankartlarını taşıyan kadınlar saat 14:00te Königsufer’de bir araya geldi. Saat 16:00da başlayan yürüyüşe yaklaşık 800 kişi katıldı.
Uta Kadın Meclisi adına yapılan açıklamada kadın tutsaklara, Rojava ve Şengal’de kadınlara yönelik işgalci TC saldırılarına karşı kadın birliğini savunalım çağrısı yapıldı.

SAARBRÜCKEN

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Saarbrücken’de düzenlenen bir mitingle kutlandı.

Şirin Elemhuli ile Êzidî Kadın Meclisi Çatı Örgütü tarafından organize edilen mitinge Alman feminist örgütler de destek verdi.

Mitingde yapılan konuşmalarda Rojava'da, Şengal’de olduğu gibi özgürlüğün ancak mücadele ve örgütlülükle kazanabileceği ifade edildi.

Zindanlarda direnen kadın tutsakların da selamlandığı miting, "Jin jiyan azadî, Sara Rojbîn Ronahî", "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Bimre faşîzm" sloganlarıyla sona erdi.

HEILBRONN

Heilbronn'da da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlandı. Kürt Toplum Merkezi ve TJK-E aktivistleri Alman kadın örgütleri ile birlikte Kilianzplatz'da açtıkları stantta, kadın emeği ile kadına yönelik şiddete dikkat çeken fotoğraflar ile sergilendi. Stantlarda Rojava Devriminde yaşamını yitiren enternasyonalist kadın savaşçıların da resimleri asıldı.

KIEL

Almanya'nın Kiel kentinde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü coşkuyla kutlandı. Kiel Hauptbahnhof önünde toplanan onlarca Kürdistanlılar ve Alman dostları kadın direnişini selamladı. Hauptbahnhof önünde başlayan yürüyüş, şehir merkezinde devam etti. Zılgıtlar eşliğinde devam eden yürüyüşte kadınlar sık sık "Jin Jîyan Azadî" sloganlarını attı.

Yürüyüş, yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

HAMBURG

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Hamburg'da da kadınlar sokaklardaydı. Hamburg'da yapılan 8 Mart etkinliği kadınların yürüyüşü ile başladı. Kentin dört ayrı noktasında slogan, marş ve zılgıtlarla yürüyüşe geçen binlerce kadın Hamburg'u adeta isyan kentine dönüştürdü. Yürüyüşün en önünde yer alan Kürt kadınları da ulusal elbiseleri ile rengarenk bir tablo oluşturdu. "Jin Jiyan Azadî" sloganı ile yürüyen Kürt kadınları 8 Mart kortejinin en kalabalık grubunu oluşturdu. Kadınların yürüyüşü kentin en işlek semti olarak bilinen Jungferstieg'de çekilen halaylara son buldu.

Kürt kadınlar, 8 Mart etkinlikleri çerçevesinde PKK yasağının kaldırılması için başlatılan kampanya çerçevesinde çok sayıda imza da topladı.

TRIER

Trier'de de eylem vardı. Kürt kadınların diğer feminist örgütlerle ortaklaşa düzenlediği miting, saat 17.00'de gerçekleştirildi. 

8 Mart kutlama mesajlarının verildiği mitingde halay çekildi. 

DARMSTADT

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Darmstadt’ta bir mitingle kutlandı.  

Roza Kadın Meclisi, Türkiyeli ve Alman kadın örgütlerinin organize ettiği mitingde sık sık “Jin jiyan azadî” sloganı atıldı. Müzik eşliğinde halay çekildi.

STUTTGART

Stuttgart kentinde kadınlar, Almanya Kürt Kadınlar Birliği-YJK-E’nin de bileşeni olduğu Aktionsbündniss 8.März öncülüğünde organize edilen bir eylemde yürüdü.

Yürüyüş öncesi açılan bilgilendirme standlarında Avrupa Kürt Kadın Hareketi-TJK-E tarafından hazırlanan Kürt kadınının özgürlük mücadelesini içeren çok sayıda broşür dağıtıldı. Eyleme aynı zamanda ver.di ve DGB gibi sendikalar da destek verdi.

Kadınların iş hayatındaki fırsat eşitsizliği ve emek sömürüsünü protesto etmek amacıyla iş bırakan çok sayıda kadın da eyleme katıldı.

Kürt kadınlarının yöresel kıyafetleri ve erbaneleriyle katıldığı yürüyüş, renkli görüntülere sahne oldu.

Sık sık "Sara, Rojbîn, Ronahî, jin, jiyan, azadî" sloganları atan kadınların coşkusu dinmedi.

Yapılan açıklamalarda mücadele kararlılığı dile getirildi ve örgütlülüğü büyütme çağrıları yapıldı.

Yürüyüşe HDP Avrupa Eşsözcüsü Leyla İmret de katıldı.

Akşam saatlerine kadar devam eden yürüyüş kadınların davul zurna eşliğindeki halaylarıyla sona erdi.

FREIBURG

Freiburg’daki 8 Mart kutlaması da Alte Synagoge Platz’ta yapıldı.

HANNOVER

Niedersachsen eyaletine bağlı Hannover kentinde Kürt kadınlar ve dostları, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde egemen erkek zihniyetine karşı sesini yükselti

Verilen mesajlarda, “8 Mart kadınların mücadelesinde kazanılmış önemli bir mevzidir. Emeği ve hakları için direnen kadınların günüdür. Sınıfsal ve cinsiyetçi, erkek egemen sisteme karşı bir var olma mücadelesidir” denildi.

Kürt kadınlarının direnişini kendilerine örnek olarak aldıklarını belirten Alman kadın grupları da, “Jin jiyan azadî” sloganına ortak oldu. Kadınlar, Kürdistan toprakları üzerindeki saldırıları kınadıklarını belirtti.  

BIELEFELD

8 Mart vesilesiyle çok sayıda örgüt, parti ve kurum renkli bir eylem için Bielefeld'de bir araya geldi.

Bielefeld Merkez İstasyonu'nda saat 17.00'da başlayan yürüyüş, DGB Bölgesi Ostwestfalen-Lippe, DGB Bölge Kadın Komitesi Bielefeld-Gütersloh, DGB Şehir Gençlik Komitesi Bielefeld, Kadın Çalışma Grubu IG Metall, Ver.di Yerel Kadınlar Bielefeld- tarafından organize edildi. 

ASF Bielefeld, Federal Göçmen Kadınlar Derneği - yerel grup BI, Bündnis 90/Die Grünen Bielefeld, DIDF-Bielefeld, Yeşil Gençlik Bielefeld, Avrupa'da Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), DIE LINKE Bielefeld, FemNet Bielefeld, Eşit Fırsatlar Bielefeld Belediyesi Ofisi, Entegrasyon Konseyi Bielefeld, DIE LINKE gençliği Bielefeld, Kadın Sanatçılar Forumu Bielefeld-OWLe.V., Kız yurdu Bielefeld e.V. ve Sağlıklı Hastaneler İnisiyatifi de destek verdi.

Eylemde eşit ücret, cinsiyet eşitliği, barış ve ataerkil şiddete, savaşa, kapitalizme, ırkçılığa, sınıfçılığa ve sağlamcılığa karşı kararlı bir duruş mesajı verildi.

Eylem, Bielefeld şehir merkezinden geçerek bir müzik programının düzenlendiği Kesselbrink'e taşındı.

Daha sonra çok sayıda grup konuşmalarla yer aldı. Yaklaşık 400 kişinin katıldığı eylem, 18.30'da sona erdi.

KASSEL

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü münasebetiyle Özgür Kadın Platformu’nun çağrısı üzerine bir araya gelen binlerce kadın, Kassel’de yürüyüş ve miting düzenledi
Akşam 17:00 da bir araya gelen Kürt ve enternasyonal kadınlar, Kassel Hauptbahnhof önünde toplandı. Düzenlenen miting ile açılış konuşmaları yapıldı. Çeşitli kurumlar adına yapılan konuşmalar ardından yürüyüşe geçildi. Yaklaşık 8 km’lik yürüyüşte renkli görüntüler oluşturdu,

Yürüyüş belediye binası önünde kısa miting ile devam etti.

Kassel’in en işlek caddesi olan Am Stern’e yetiştiğinde enternasyonal grupların meşale ve pankart eylemi, çevredekilerin yoğun ilgisiyle karşılandı.

Alman polisinin bir kişiyi gözaltına alması provokasyona yol açarken, her şeye rağmen saatlerce kararlılıkla yürüyen kitle, Wineplatz meydanına ulaştı. Burada da  TJK-E, Women Defend Rojava ve Enternasyonal Blok’un yaptığı miting ardından eylem, sloganlar eşliğinde sona erdi.

Öte yandan gözaltına alınan kişinin serbest bırakıldığı bilgisine ulaşıldı.

WUPPERTAL

Wuppertal’de saat 17.00’da Viyan Kadın Meclisi ve farklı kadın gruplarının çağrısıyla bir araya gelen kadınlar 8 Mart’ı kutladı. 

Avrupa Kürt Kadın Hareketi-TJK-E tarafından hazırlanan Kürt kadınların özgürlük mücadelesini içeren çok sayıda broşür dağıtıldı. 

Kadınların iş hayatındaki fırsat eşitsizliği ve emek sömürüsünü protesto etmek amacıyla iş bırakan çok sayıda kadın da eyleme katıldı.

Kürt kadınlarının yöresel kıyafetleri ve erbaneleriyle katıldığı yürüyüş, renkli görüntülere sahne oldu.

Sık sık "Sara Rojbîn Ronahî, jin jiyan azadî" sloganları atan kadınların coşkusu dinmedi.

Yapılan açıklamalarda mücadele kararlılığı dile getirildi ve örgütlülüğü büyütme çağrıları yapıldı.

Saat 19.00’da ise Radikal Feminist grupların gerçekleştirdiği 8 Mart programında Viyan Kadın Meclisi PKK yasağına karşı imza ve bilgilendirme standı açtı. Stantta çok sayıda imza toplandı.

MANNHEIM

Mannheim’da da Ronahi Berivan Kadın Meclisi, Türkiyeli ve Alman kadın örgütlerinin ortak organizasyonuyla bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüş, 500 kadar kadının katılımıyla saat 18.00’da DGB önünde başladı.

Kürt kadınların ulusal kıyafetleri ve flamalarıyla katıldığı yürüyüş dikkat çekti. “Jin jiyan azadî” kadınların ortak sloganı oldu.  

Ronahi Berivan Kadın Meclisi adına bir açıklama yapıldı. Rosalardan Saralara tüm devrimci şehitlerinin anıldığı açıklamada, kriz içinde olan erkek egemen sistemin kadınların taleplerini karşılamaktan veya herhangi bir alternatif sunmaktan uzak olduğu, sadece kendini daimi kılmak için savaş ve kaos yöntemini denediğinin altı çizildi. “Kendini özgürleştirmek ve sorumluluk almak isteyen kadınlar olarak dayanışmamızı ve kendimizi güçlendirelim, özgür bir toplum inşa edelim” mesajı verildi.

Eylem, “Diren, örgütlen, özgür yaşa” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla sona erdi.