Almanya kadın-erkek eşitliğini sağlamakta zorlanıyor
İş ve siyaset yaşamında kadın-erkek eşitliğinin halen ulaşılması zor bir hedef gibi göründüğü Almanya’da hükümet, farklı çözüm önerileriyle kadınların yerini güçlendirmeye çalışıyor.
İş ve siyaset yaşamında kadın-erkek eşitliğinin halen ulaşılması zor bir hedef gibi göründüğü Almanya’da hükümet, farklı çözüm önerileriyle kadınların yerini güçlendirmeye çalışıyor.
Ülkenin ilk kadın başbakanı Angela Merkel’in 2005 yılından bu yana yönettiği Almanya’da kadın-erkek eşitliğine dair politikalarda başarı sağlanamıyor. 2013 seçimlerinde yüzde 36 olan Federal Meclis’teki kadın parlamenter oranı dahi 2017’deki son seçimlerde yüzde 31’e kadar gerilemişti.
İş dünyasında ise halen kadınların yönetici pozisyonlarındaki oranı yüzde 15 gibi oldukça düşük bir düzeyde. Zira 51 yıl sosyalizmle yönetilen Doğu Almanya’da 1990 yılındaki birleşme esnasında kadınların çalışma oranı yüzde 91 iken, ‘demokrasi’ ve ‘eşitlik’ iddiasındaki Batı’da bu oran yüzde 50’lerin biraz üzerindeydi.
BÜYÜK ŞİRKETLERE KOTA İLE EŞİTLİK SAĞLANMAYA ÇALIŞILIYOR
Federal Aile Bakanı Franziska Giffey ise, kadınların hem ücret hem de yönetimde temsil alanında erkeklerle aralarındaki uçurumun azaltılması için bir plan sundu. ‘Ülke tarihinin ilk cinsiyet eşitliği stratejisi’ olarak sunulan planda, yönetimlerinde yüzde 30 kadın kotası getirilen büyük şirketlerin sayısı 6 kat arttırılıyor. Daha önce en büyük 105 şirkete getirilen bu kota zorunluluğu, yeni dönemde en büyük 600 şirkete uygulanacak.
Bakan Giffey, iş ve özel yaşam arasında denge kurulmasının geliştirdikleri planın temel amacı olduğunu savunuyor. Giffey, kadınların genellikle ailevi yükümlülükleri olmamasına rağmen yarım günlük işlerde çalıştıklarına dikkat çekti. Giffey, kamu kurumları ve siyasi pozisyonlar başta olmak üzere kadınların daha fazla yönetici konumunda olmalarının hedeflendiğini belirtti.
İktidarın büyük ortağı Hristiyan Demokratik Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Annegret Kramp-Karrenbauer ise, yerel siyasi pozisyonlarda yüzde 50 kadın kotasının 2025 yılına kadar getirilmesini hedeflediklerini söyledi.
AB İÇİNDE OLDUKÇA GERİDEN GELİYOR
Almanya, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde kadın-erkek ücret eşitsizliğinin en fazla olduğu ülkeler arasında. AB genelinde ücret farkı yüzde 15 civarında iken, Almanya’da bu oran yüzde 21’e yakın. Ayrıca şirket veya kurumların yönetim kurullarındaki kadın oranı sadece yüzde 15.
Federal Meclis’teki kadın temsili son 20 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 31’de kalıyor. Ayrıca ülkedeki toplamda 11 bin civarındaki kent, kasaba ve köylerde erkek belediye başkanı oranı da yüzde 90’ın üzerinde. Batı Almanya’da 1977 yılına kadar kadınların eşlerinden izin almandan çalışma hakları yoktu. Bundan dolayı da iki Almanya’nın birleşmesi esnasında doğuda yüzde 91 olan kadınların çalışma oranı batıda yüzde 50’lerde idi.