Amed’de gözaltına alınanlardan 5’i tutuklandı

Amed’de gözaltına alınan 23 kadından 18’i adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, 5’i de tutuklandı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında 33 kişi hakkında çıkarılan yakalama kararı doğrultusunda 14 Temmuz’da yapılan ev baskınlarında aralarında Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP) Sözcüsü ve Jinnews ajansının editörü Ayşe Güney ve Tevgera Jinên Azad (TJA) Sözcüsü Ayşe Gökkan’ın da olduğu 23 kadın, 15 ve 16 Temmuz tarihlerinde de beş kadın gözaltına alınmıştı. Gözaltındaki 28 kişiden 70 yaşındaki Hayriye Türkekul 15 Temmuz’da adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Dün ise emniyet işlemleri tamamlanan Aklime Hanas, Tutuklu Aileleri ile Yardımlaşma Derneği (TUAY-DER) üyesi Rabia Ataş, Yenişehir Belediye Meclis üyesi Gülşen Güneş ve Zeynep Suncak adliyeye sevk edilerek, adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmıştı.

Bugün ise gözaltında tutulan 23 kadın emniyet işlemlerinin tamamlanmasıyla adliyeye sevk edildi. Adliyeye getirilen Gülseren Akkum, MKGP Sözcüsü ve Jinnews ajansı editörü Ayşe Güney, Bağlar Belediye Meclis üyesi Halime Bayram ve Panayır Çelik, Yenişehir Belediye Meclis üyeleri Emine Kaya, Tekoşin Tekin, Ronda Bat ve Ruken Şehir, HDP Yenişehir önceki dönem İlçe Eşbaşkanı Demet Özkaran, Büro Emekçileri Sendikası (BES) önceki dönem yöneticilerinden Dilan Yakut ve Güneş Özel, TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, TJA aktivistleri Selma Metin, Şükran Tamir, Hatice Şen, Zekiye Güler, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır Şube yöneticisi Rozerin Çatak, HDP Kayapınar İlçe Eşbaşkanı Besile Narin savcılık tarafından adli kontrol talebi ile Diyarbakır 2'nci Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Hakimliğe sevk edilen 18 kadın adli kontrol tedbiri ile serbest bırakıldı.

Ayrıca adli kontrol tedbiri ile serbest bırakılan TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan hakkında Antep Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan bir soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesi ile Diyarbakır Adliyesi'nde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifadesinin alınacağı avukatları tarafından kaydedildi.

TJA aktivistleri Hasret Alp, Figen Ekti, Bahar Akyapı, HDP Sur İlçe Eşbaşkanı Hatun Yıldız ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) Eşbaşkanı Elif Haran savcılık tarafından tutuklama talebi ile 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen kadınlar “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.