Amed'de katledilen kadınların hikayesi okundu

25 Kasım için açıklama yapmaları engellenen DAKAP üyeleri, katledilen 41 kadının hikayesini okudu, erkek-devleti protesto etti.

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) üyeleri, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında Dağkapı Meydanı’nda katledilen kadınları anmak amacıyla açıklama yapmak istedi. Kadınları ablukaya alan Türk polisi, açıklama yapılmasını engelledi. Kadınlar, Dağkapı Meydanı’nın yanında bulunan parka geçerek burada açıklama yaptı. Eyleme Hakların Demokratik Partisi (HDP) Vekili Remziye Tosun, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve bir çok kadın katıldı.

Eylemde, katledilen kadınların fotoğrafları ve hikâyelerinin yer aldığı dövizler taşınırken, polisler, Fransa’da katledilen Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Şaylemez ile Silopi ilçesinde katledilen Sêvê Demir, Pakize Nayır ve Fatma Uyar’ın fotoğraflarının yer aldığı dövizlere el koydu.

'DEVLET DESTEKLİ ŞİDDET'

Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, bu topraklarda kadınların her gün katledildiğini, tecavüz ve tacize uğradığını söyledi. Baba, erkek, eş, koca, aile, sevgili gibi erkeklik rolünün arkasına sığınmış erkeklik mekanizmasının her gün kadınları öldürdüğünün altını çizen Kaya, koruma ve tedbir kararlarına rağmen kadınların korunamayarak katledildiklerini dile getirdi. Kaya, İstanbul Sözleşmesinin uygulanmayarak kadınların katledilmesine devlet mekanizmasının da sebep olduğunu söyledi. Kaya, “Bu devlet destekli erkek şiddetidir” dedi.

Kadınlar, taşıdıkları dövizlerde yer alan katledilen 41 kadının hikayesini okudu.