'Anneler artık tabut görmek istemiyor'

Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinden Havva Kıran, infaz yasası düzenlemesi ile ilgili konuşarak, "Anneler olarak, hapishanelerden tabutların çıkmasını istemiyoruz. Tüm tutsaklar tahliye edilmeliler" dedi.

Koronavirüsü pandemisinin dünya üzerindeki etkisi devam ediyor. Kürdistan ve Türkiye'de de vaka sayısı dün itibariyle 42 bin 282'i bulurken, ölü sayısı ise 908'e yükseldi. Gittikçe kötüleşen bu durum karşısında halen risk grubunda olup, herhangi bir önlemin alınmadığı alanlar biri de hapishaneler. Yaklaşık 300 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğu hapishanelere ilişkin AKP-MHP rejimi infaz yasası düzenlemesi yapmıştı. Meclis'te görüşülmeye başlanan yasanın siyasi tutsakları kapsamaması, birçok sivil topum örgütünü ve tutsak yakınlarını harekete geçirmişti.

Barış Anneleri İnisiyatifi üyelerinden Havva Kıran, siyasi tutsakların giderek yayılan koronavirüsü pandemisinden etkilenmemek için neden tahliye edilmeleri gerektiğine ilişkin ANF'ye konuştu.

'TUTSAKLAR ARASINDA AYRIM YAPILMAMALI'

Koronavirüsü pandemisinin dünyaya yayılarak on binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olduğunu belirten Kıran, on binlerce siyasi tutsağın da bu risk ile karşı karşıya olduğunu söyledi. Anneler olarak hapishanelerden tabutların çıkmasını istemediklerini belirten Kıran, şunları ifade etti: "Bu topluma zarar veren çeteler, uyuşturucu satıcıları ve hırsızlar tahliye edilecek ama düşüncelerini dile getirdikleri için hapse atılanlar tahliye edilmeyecekler. Bu, kabul edilecek bir şey değil… Türkiye'de binlerce hasta ve yaşı ilerleyen tutsak olmasına rağmen koronavirüsü tehdidine karşı tahliye edilmiyorlar. Eğer Türkiye'de adaletten, haktan ve hukuktan bahsediliyorsa bu konuda adım atılmalıdır."

YETKİLİLERE ÇAĞRI

"Siyasi tutsaklar, hırsızlık yapmış değiller. Bu topluma zarar vermiş değiller. Sadece fikirlerini dile getirdikleri için hapishanelerde tutsaklar” diyen Kıran şöyle konuştu: “Biz, anneler olarak Türk devlerine çağrı yapıyoruz; demokrat ve insan haklarını savunan bir devlet olduğunu söylüyorsanız o zaman bu söyleminizin gerekliliklerini yerine getirmelisiniz. Bu iddiada olduğunu söyleyen bir devlet insanlar arasında ayrımcılık yapmamalıdır. Anneler artık ölümler görmek istemiyorlar. Biz on yıllardır annelerin gözyaşları ve ölümler dursun diye yapmadık şey bırakmadık. Bundan sonra da aynı hassasiyet ile hareket edeceğiz. Cumhurbaşkanı, Adalet Bakanı ve bu devletin tüm yetkililerine, bu ülkenin yurttaşları olduğumuzu söylemek istiyoruz. O yüzden de herkese tanınan hakları bize de tanınmalı. Dolayısıyla hapishanelerin kapıları açılsın ve tüm tutsaklar tahliye edilsinler."